Jagodzianki są u mnie w sezonie na okrągło. Tym razem jagody wykorzystałam w inny sposób – upiekłam sernik jagodowy. Inspirowałam się tym z Moich Wypieków, jednak przepis zmieniłam w taki sposób jak ja robię serniki. Wyszedł sernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników.
Spód na sernik:
- ok. 280 g kruchych ciastek lub herbatników w czekoladzie
- ok. 100 g miękkiego masła
Sernik jagodowy (składniki w temp. pokojowej):
- 2 i 1/3 szklanki jagód
- 1 kg białego sera 3-krotnie mielonego*
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki budyniu waniliowego (proszek)
Polewa:
- duże opakowanie śmietany 18% (ok. 330 g)
- 1 łyżka cukru pudru
Ciastka lub herbatniki w czekoladzie wkładamy do blendera/malaksera razem z masłem i blendujemy na okruchy. Powstałymi okruchami wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm (ja niczym nie smaruję). Podpiekamy go przez około 10 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem (lub 180 bez termoobiegu).
Składniki na sernik muszą być wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. Jagody blendujemy na gładką masę. Do miski wkładamy wszystkie składniki na sernik i miksujemy krótko – tylko do uzyskania jednolitej masy. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzy masę. Przelewamy masę na upieczony spód i pieczemy około 60 minut w temperaturze 150°C z termoobiegiem (lub 160 bez termoobiegu).
Po tym czasie na sernik wykładamy polewę śmietankową: śmietankę krótko roztrzepujemy trzepaczką z cukrem pudrem. Wlewamy ją na sernik, szybko rozprowadzamy i pieczemy całość kolejne 10 minut. Sernik studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Ostudzony sernik jagodowy wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem możemy udekorować go jagodami.
* jeśli chcecie użyć sera „wiaderkowego” musicie wybrać taki, który jest bardzo gęsty np. z Piątnicy.
Oj zjadłabym 🙂 uwielbiam takie serniczki, a reszta rodziny też by nie pogardziła !
Prześliczny sernik! Pieczonego z jagodami nigdy nie jadłam, muszę spróbować 🙂
Sernik jagodowy w sezonie musi się pojawić. Wygląda cudnie:)
O matulu… Ależ on piękny! Szkoda, że się na niego nie załapałam 😉
Było blisko 🙂
Wow, wygląda super <3
Oooooo to sernik w sam raz dla mnie. Mocno owocowy i taki mazisty 🙂 Już oblizuję się ze smakiem 🙂
po prostu cudo!!!!
Jestem wybredna,nie lubię ciasteczkowych spodów ,ale resztę zjadłabym do ostatniego okruszka. Piękny sernik.
Od jakiegoś czasu szukam „idealnego” przepisu na sernik jagodowy. Próbuję, próbuję, próbuję… Szczerze przyznaję, że jeszcze nie znalazłam tego czego szukam:) Może Twój przepis to zmieni? Spróbuję! 🙂
Może to właśnie ten? 🙂
Musiał być obłędny. Ja planuję dziś zrobić podobną wersję, ale na zimno 🙂
wow! wygląda nieziemsko 🙂 nic dziwnego, że zachwycił gości 🙂
Hej, czy spód musi być z ciastek czekoladowych? Nadadzą się ciastka zbożowe?
Mogą być zbożowe np: owsiane lub pełnoziarniste np. digestive
Robiłam sernik z zalinkowanego przez Ciebie przepisu. Pyszny 🙂 No i ten kolor – obłędny 🙂
Musiał smakować wspaniale 🙂
To jeden z najlepszych jakie piekłam…
Jestem pozytywnie zaskoczona, tym że sernik tak pięknie stężał tylko na dwóch łyżkach proszku budyniowego. Aż chce się wypróbować :))
Jak mamy dobry ser to i bez budyniu stężeje 🙂
Doskonały i piękny jagodowy sernik. Chętnie porwę kawałeczek do kawy, która mam nadzieję postawi mnie na nogi. 🙂
Jagodowe smaki szczególnie w sernikach bajeczne. No cóż… Cudny 🙂
Wygląda obłędnie. Chyba pójdę sobie zrobić kawę.
mogę kawałek?:)
Pewnie, choć obawiam się, że niestety wirtualnie bo dawno już go skonsumowaliśmy 😉
Piękny :)! U mnie też jagodowo ale na zimno….
Ojeeeeeeeeeeej, jakie cudo!
Zamawiamy 2 kawaleczki na jutro na godz 10 do kawusi.:-)
To chyba muszę zrobić drugi 😉
Ciasto pycha… zniknęło w mgnieniu oka, a mały bratanek stwierdził, że od teraz to jego ulubione ciasto 😀
Super! 🙂
kocham jagody 🙂
Ten serniczek wygląda tak smacznie, że zrobiłam się zazdrosna 🙂
Ależ on smacznie wygląda 🙂
Wygląda fantastycznie! Porywam kawałeczek ;D
Cudny !
Sernik z jagodami jest obłędny. Korzystam też z innych przepisów. Wszystkie wypieki udane i smaczne. Jest to najlepsza strona jaką znam. Pozdrawiam
Dzięki Ula, bardzo mi miło 🙂
Tak trzymaj kochana. Strona idealna pod każdym względem, a przepisy podane w sposób prosty, łatwy do wykorzystania, bez zbędnych udziwnień. Super, jeszcze raz dziękuję.
Ale musi pięknie barwić języki 😀
Zrobilam sernik wczoraj. Nie moglam dostac nigdzie jagod, wiec uzylam sloiczka konfitur jagodowych. Uzylam mielonego twarogu z Lidla i moge go szczerze polecic-jest bardzo gesty i dobrze sie sprawdzil. Co do samego przepisu to nie wiedzialam tylko, czy ciasteczkowy spod ma byc goracy w momencie wylewania serowej masy, czy juz ostudzony. Wylalam na goracy i wyszedl bardzo smaczny. Sernik rosnie bardzo wysoki a potem opada do wysokosci foremki.
Chcialam sie jeszcze podzielic spostrzezeniem, ze masa serowa wychodzi rzadka, wiec nie ma co sie przerazac :-).
Natalio, do znudzenia powtorze – znowu swietny, prosty i szybki przepis, dziekuje:-)
Super, fajnie wiedzieć że udaje się także z konfitur 🙂 Ja też nie studziłam spodu
Zrobiłam ciasto!
Zachwyciło wszystkich! Do teraz tęsknie za tym smakiem.
Użyłam wiaderkowego serka z biedronki i było przepyszne.
Polewa lekko mi popękała co dało zaskakująco piękny efekt.
Sernik jagodowy- numer 1 na mojej liście NAJ:)
Wysoko w rankingu! Bardzo się cieszę 🙂
U mnie tez miedzy warstwa ciastek a sera powstał zakalec
tak jak na zdjeciu
co zrobic aby go nie było ??
To nie zakalec – przecież ciastka nie rosną. Po prostu część wierzchnia ciastek namaka od warstwy serowej. Można dłużej podpiekać spód lub posypać go odrobiną kaszy manny, żeby spód był bardziej chrupiący
Czy można użyć mrożonych jagód? 🙂
Można, ale muszą być rozmrożone, a w momencie dodawania do sernika powinny mieć temperaturę pokojową – najlepiej zostawić też na jakiś czas na sitku aby odciekł nadmiar wody
Przypomniało mi się jak rok temu zrobiłam ten sernik na urodziny męża.
Wszyscy byli zaskoczeni smakiem, wyglądem.
Jest to moje ulubione ciacho:)
cześć Natalio, ponownie wracam do przepisu (teraz spojrzałam w moj ostatni wpis – to było 5 lat temu…! Ci nie znaczy, ze w międzyczasie sernika nie robiłam ;)) Zazwyczaj palaszowalismy sernik od razu a tym razem mam zagwozdke, bo musze przygotować większą impreze i zacząć pieczenie i gotowanie już dwa dni przed (inaczej sie nie wyrobię). I tu pytanie: czy jesli impreza bedzie w piatek wieczorem to przygotowanie sernika w środę wieczorem będzie ok o tyle, ze ciasto nie straci na smaku…?
Na pewno nie straci! 🙂 Miłej zabawy! :)))
dziękuję :)!!!
Sernik wyglada obłędnie, robie podobny ale dyniowy. Nie lubię ciasteczkowych spodow ,wiec zrobię tradycję ma kruchym.