Quiche z kurkami (czytaj: kisz) to sezonowa tarta – bardzo prosta do wykonania. Nadaje się zarówno na przystawkę jak i letni obiad, ponieważ jest bardzo sycąca. Można jeść ją na ciepło, jak i na zimno, dlatego resztki dania z powodzeniem można zapakować sobie do pracy „na jutro”. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, dlatego w połączeniu z maślanym kruchym ciastem nadają tarcie wyjątkowy smak.
Farsz:
- ok. 500 g kurek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól, pieprz
Ciasto na quiche:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 100 g masła (pół kostki)
- 1 duże jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1-2 łyżki wody (opcjonalnie)
Zalewa:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 szklanki tartego sera (użyłam cheddara)
- 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy (można też zagnieść ręcznie). Gdyby nie chciało się połączyć w jedną masę dodajemy odrobinę wody. Gdy w malakserze powstaną okruchy, wyjmujemy i zagniatamy chwilę ciasto w dłoniach, formujemy kulę i zostawiamy na 15-20 minut w lodówce, aby odpoczęło.
Kurki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Na oleju podsmażamy cebule pokrojone w kostkę. Gdy będą szkliste dodajemy masło i wrzucamy kurki. Podsmażamy przez ok. 5 minut. Na końcu dodajemy przyprawy: rozmaryn, sól i pieprz. Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Wykładamy nim dno i boki tortownicy (do połowy wysokości) o średnicy 23-24 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 10 minut w 180°C.
Wszystkie składniki zalewy wkładamy do jednego naczynia i roztrzepujemy widelcem, aby dokładnie się połączyły. Na podpieczony spód wykładamy kurki i polewamy zalewą. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35-45 minut (do czasu, aż wierch tarty będzie robił się złoty).
Przepysznie wygląda ta tarta! Muszę jej spróbować 🙂
Wspaniałe danie, mam je w planach od pewnego czasu:)
Znakomity przepis. Wypróbuję 🙂
Pycha ,pycha .
To zdecydowanie tarta dla mnie, świetnie dobrane składniki…ślinka cieknie 🙂
Też dziś miałam! W nieco innej wersji! 😉 Twoja jest na tyle kusząca, że wypróbuję! 😉
Jak ja bym zjadła z kurkami!! A tu kurek brak ;/
Wyglada smakowicie.Pozdrawiamy
Wygląda idealnie. 🙂 Wracając dwa dni temu z wakacji na odległości 1 km minęliśmy przy trasie chyba 30 osób stojących z jagodami i kurkami. Wtedy nie zdecydowałam się ich kupić, ale teraz chyba muszę pobiec do sklepu i to nadrobić. 😉
O tak, mamy teraz wysyp kurek i jagód 🙂 najlepiej samemu zbierać! 🙂
Idealna letnia kolacja!
Dawaj kawałek! 😉
Dam Ci największy 🙂
Oj, zjadłabym takie pyszności <3 Wygląda rewelacyjnie! 😛
oj, oj.. coś mi się wydaje po tych zdjęciach, że zostałabym wielką fanką takich dań.. mniam!
u mnie tez kurki. mniam, mniam!
Kurki rządzą! Quiche wygląda fantastycznie 😀
od dawna mam chęć na coś podobnego
Wyglada fantastycznie 🙂 Szkoda, ze u mnie nie ma kurek…..
Poproszę od razu z dokładką bo to jest coś zdecydowanie w moim guście! 🙂
Już sobie wyobrażam ten smak
Czy można śmietanę 30% zastąpić inną śmietaną ?
Tak, gęstą 18%
Oj jak ja lubię takie tarty-quiche. Nigdy nie wiem jaka między nimi jest różnica.
Quiche to tarta z masą jajeczno-śmietanową. Tak więc każdy quiche jest tartą, ale nie każda tarta quichem 😉
Wspaniała propozycja!