Quiche z kurkami

Quiche z kurkami (czytaj: kisz) to sezonowa tarta – bardzo prosta do wykonania. Nadaje się zarówno na przystawkę jak i letni obiad, ponieważ jest bardzo sycąca. Można jeść ją na ciepło, jak i na zimno, dlatego resztki dania z powodzeniem można zapakować sobie do pracy “na jutro”. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, dlatego w połączeniu z maślanym kruchym ciastem nadają tarcie wyjątkowy smak.

Quiche z kurkamiFarsz:

  • ok. 500 g kurek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól, pieprz

Ciasto na quiche:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki wody (opcjonalnie)

Zalewa:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/2 szklanki tartego sera (użyłam cheddara)
  • 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy (można też zagnieść ręcznie). Gdyby nie chciało się połączyć w jedną masę dodajemy odrobinę wody. Gdy w malakserze powstaną okruchy, wyjmujemy i zagniatamy chwilę ciasto w dłoniach, formujemy kulę i zostawiamy na 15-20 minut w lodówce, aby odpoczęło.

Kurki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Na oleju podsmażamy cebule pokrojone w kostkę. Gdy będą szkliste dodajemy masło i wrzucamy kurki. Podsmażamy przez ok. 5 minut. Na końcu dodajemy przyprawy: rozmaryn, sól i pieprz. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Wykładamy nim dno i boki tortownicy (do połowy wysokości) o średnicy 23-24 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 10 minut w 180°C.

Wszystkie składniki zalewy wkładamy do jednego naczynia i roztrzepujemy widelcem, aby dokładnie się połączyły. Na podpieczony spód wykładamy kurki i polewamy zalewą. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35-45 minut (do czasu, aż wierch tarty będzie robił się złoty).

Quiche z kurkami

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Quiche z kurkami

  1. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Przepysznie wygląda ta tarta! Muszę jej spróbować 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Wspaniałe danie, mam je w planach od pewnego czasu:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Znakomity przepis. Wypróbuję 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Pycha ,pycha .

  5. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    To zdecydowanie tarta dla mnie, świetnie dobrane składniki…ślinka cieknie 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Patrycja R. napisał/a:

    Też dziś miałam! W nieco innej wersji! 😉 Twoja jest na tyle kusząca, że wypróbuję! 😉

  7. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Jak ja bym zjadła z kurkami!! A tu kurek brak ;/

  8. Natalia - Poezja Smaku Hotelowe Recenzje napisał/a:

    Wyglada smakowicie.Pozdrawiamy

  9. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wygląda idealnie. 🙂 Wracając dwa dni temu z wakacji na odległości 1 km minęliśmy przy trasie chyba 30 osób stojących z jagodami i kurkami. Wtedy nie zdecydowałam się ich kupić, ale teraz chyba muszę pobiec do sklepu i to nadrobić. 😉

  10. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Idealna letnia kolacja!

  11. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Dawaj kawałek! 😉

  12. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Oj, zjadłabym takie pyszności <3 Wygląda rewelacyjnie! 😛

  13. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    oj, oj.. coś mi się wydaje po tych zdjęciach, że zostałabym wielką fanką takich dań.. mniam!

  14. u mnie tez kurki. mniam, mniam!

  15. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Kurki rządzą! Quiche wygląda fantastycznie 😀

  16. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    od dawna mam chęć na coś podobnego

  17. Natalia - Poezja Smaku my simple cuisine napisał/a:

    Wyglada fantastycznie 🙂 Szkoda, ze u mnie nie ma kurek…..

  18. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Poproszę od razu z dokładką bo to jest coś zdecydowanie w moim guście! 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Już sobie wyobrażam ten smak

  20. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Czy można śmietanę 30% zastąpić inną śmietaną ?

  21. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Oj jak ja lubię takie tarty-quiche. Nigdy nie wiem jaka między nimi jest różnica.

  22. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Wspaniała propozycja!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)