Polędwiczki to jedne z moich ulubionych rodzajów mięs. Są delikatne i szybkie do przyrządzenia. Do tego zawsze elegancko się prezentują. Idealne na wykwintną kolację. Tym razem przyrządziłam je w sosie z zielonego pieprzu. Smakowały świetnie. Podałam je z puddingami yorkshire, na które przepis podałam w poprzednim wpisie.
Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml)
- 2 cebule szalotki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (125 ml)
- 1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml)
- 2-3 łyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki klarowanego lub zwykłego masła
- sól, pieprz
Dodatkowo:
Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na grube dwu-centymetrowe plastry. Każdy plaster bardzo delikatnie rozgniatamy otwartą dłonią, a potem posypujemy tymiankiem lub rozmarynem oraz solimy i pieprzmy z obu stron. Na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy polędwiczki i smażmy po 2 minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy.
Na patelnię po polędwiczkach (nie myjemy jej) wrzucamy 1 łyżkę masła. Następnie podsmażamy na nim obrane i pokrojone w kostkę szalotki. Gdy będą szkliste dolewamy bulion i wino. Redukujemy o prawie o połowę. Trochę płynu mieszamy ze śmietaną (hartujemy) i wlewamy całość do sosu. Dodajemy musztardę, pieprz z zalewy, wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Łyżkę mąki rozcieramy z łyżką miękkiego masła. Dodajemy do sosu i rozpuszczamy. Gdy sos się zagotuje wkładamy usmażone polędwiczki. Gotujemy przez około 15-25 minut na małym ogniu lub do czasu, aż polędwiczki będą miękkie.
Masz rację, polędwiczki są bardzo delikatne. Pyszne. Świetny sosik. Mniam…. A te babeczki puddingowe, to już mistrzostwo. Smaczny i elegancki obiad 🙂
Wyglądają smakowicie, bardzo ciekawy sos! Muszę spróbować 🙂
Cały czas zaskakujesz mnie swoim pomysłami 🙂 Ciekawy ten sos
Ja też uwielbiam polędwiczki 🙂 A z tymi puddingami…. och, niebo!
Świetny pomysł na polędwiczkę 🙂
Kocham polędwiczki. Nigdy nie robiłem ich w takim sosie, ale nie wygląda bardzo skoplikowanie więc chętnie wypróbuję. Pytanie gdzie dostać zielony pieprz w zalewie?
W każdym dużym sklepie – jest zazwyczaj na półkach z warzywnymi przetworami. Najczęsciej w wąskich słoiczkach.
Zrobilam i wyszly bardzo pyszne:)Polecam!!!
Polędwiczki cudne…przegapiłam puddingi (ostatnio mało czasu ) podziwiam Twoją nie tuzinkową kuchnię. Pozdrawiam 🙂
jeśli chodzi o polędwiczki to zawsze jestem na „tak” – pychota : )
Super to wygląda. Musi być pyszne 🙂
Kurcze… Wydawało mi się, że zostawiłam tu komentarz… No cóż, tak czy inaczej, polęwiczki są bardzo sexy 🙂
Takie mięsko mogłabym jeść codziennie 🙂
Mniam, uwielbiam takie przepisy 😀
Muszę koniecznie spróbować. Ostatnio zastanawiałam się jak przygotować polędwiczkę;)
Wygląda smakowicie :)!
alez bym sobie zjadla takie pyszności
To danie musiało być mega pyszne! 🙂
Mniam, wyglądają znakomicie. Muszę zrobić 🙂
Pozdrowienia
Ojjj TAAAK ! Aż ślinka cieknie :))
Prawdziwa z Ciebie pasjonatka a może smakoszka ? Podziwiam inwencję dań i szczególny talent do wypieków i potraw. Każde danie dopracowane w szczegółach, a przy tym tak inspirujące.
Wpadnę na obiadek. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Chyba jedno i drugie 🙂 Dziękuje Samantho! Chętnie Cię ugoszczę na obiedzie 🙂 pozdrawiam!
Królewska uczta 🙂
Dobrze że mój mą nie widzi !
Mam pytanie. Chce zrobic takie poledwiczki na swieta. Czy moge zrobic je dzien przed podaniem a potem tylko odgrzac? Czy raczej trzeba podac od razu po zrobieniu?
Można spokojnie odgrzewać
Poledwiczki przygotowalam nieco inaczej ale sos wg przepisu. Jest naprawdę genialny – goście byli zachwyceni ,:) dziękuję
Jutro zamierzam zrobic danie na uroczysty obiad rocznicowy dokladnie wedlug tego przepisu:) Czy moze Pani zasugerowac jaka sałątka najlepiej by do tego pasowala?
Najlepiej podać jakieś warzywo na ciepło – można kupić jeszcze fasolkę szparagową, dobrze pasują zasmażane buraczki. Jeśli surówka to najlepiej prosta – np. rukola (lub mieszanka sałat) z winegretem
Slicznie dziękuję!! Bedzie z buraczkami:) a czy moge przygotowac rano, czy nie bardzo?
Polędwiczki i buraczki można przygotować wcześniej 🙂
Idealny przepis na zamordowanie polędwiczek….
Kwestia doprecyzowania dodaję śmietanę czy śmietankę ?
Mój ulubiony 🙂
Cudowny przepis, robiłam kilkakrotnie i wszyscy są zachwyceni!