Sernik jagodowy

Jagodzianki są u mnie w sezonie na okrągło. Tym razem jagody wykorzystałam w inny sposób – upiekłam sernik jagodowy. Inspirowałam się tym z Moich Wypieków, jednak przepis zmieniłam w taki sposób jak ja robię serniki. Wyszedł sernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Sernik jagodowyMocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników.

Spód na sernik:

  • ok. 280 g kruchych ciastek lub herbatników w czekoladzie
  • ok. 100 g miękkiego masła

Sernik jagodowy (składniki w temp. pokojowej):

  • 2 i 1/3 szklanki jagód
  • 1 kg białego sera 3-krotnie mielonego*
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego (proszek)

Polewa:

  • duże opakowanie śmietany 18% (ok. 330 g)
  • 1 łyżka cukru pudru

Ciastka lub herbatniki w czekoladzie wkładamy do blendera/malaksera razem z masłem i blendujemy na okruchy. Powstałymi okruchami wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm (ja niczym nie smaruję). Podpiekamy go przez około 10 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem (lub 180 bez termoobiegu).

Składniki na sernik muszą być wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. Jagody blendujemy na gładką masę. Do miski wkładamy wszystkie składniki na sernik i miksujemy krótko – tylko do uzyskania jednolitej masy. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzy masę. Przelewamy masę na upieczony spód i pieczemy około 60 minut w temperaturze 150°C z termoobiegiem (lub 160 bez termoobiegu).

Po tym czasie na sernik wykładamy polewę śmietankową: śmietankę krótko roztrzepujemy trzepaczką z cukrem pudrem. Wlewamy ją na sernik, szybko rozprowadzamy i pieczemy całość kolejne 10 minut. Sernik studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Ostudzony sernik jagodowy wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem możemy udekorować go jagodami.

Sernik jagodowy

* jeśli chcecie użyć sera „wiaderkowego” musicie wybrać taki, który jest bardzo gęsty np. z Piątnicy.

 

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

49 Odpowiedzi na Sernik jagodowy

  1. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Oj zjadłabym 🙂 uwielbiam takie serniczki, a reszta rodziny też by nie pogardziła !

  2. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Prześliczny sernik! Pieczonego z jagodami nigdy nie jadłam, muszę spróbować 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Sernik jagodowy w sezonie musi się pojawić. Wygląda cudnie:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    O matulu… Ależ on piękny! Szkoda, że się na niego nie załapałam 😉

  5. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Wow, wygląda super <3

  6. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Oooooo to sernik w sam raz dla mnie. Mocno owocowy i taki mazisty 🙂 Już oblizuję się ze smakiem 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    po prostu cudo!!!!

  8. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Jestem wybredna,nie lubię ciasteczkowych spodów ,ale resztę zjadłabym do ostatniego okruszka. Piękny sernik.

  9. Natalia - Poezja Smaku Zakątek Smaku napisał/a:

    Od jakiegoś czasu szukam „idealnego” przepisu na sernik jagodowy. Próbuję, próbuję, próbuję… Szczerze przyznaję, że jeszcze nie znalazłam tego czego szukam:) Może Twój przepis to zmieni? Spróbuję! 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Musiał być obłędny. Ja planuję dziś zrobić podobną wersję, ale na zimno 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    wow! wygląda nieziemsko 🙂 nic dziwnego, że zachwycił gości 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Testujemy Jedzenie napisał/a:

    Hej, czy spód musi być z ciastek czekoladowych? Nadadzą się ciastka zbożowe?

  13. Natalia - Poezja Smaku wedelka napisał/a:

    Robiłam sernik z zalinkowanego przez Ciebie przepisu. Pyszny 🙂 No i ten kolor – obłędny 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Sosna napisał/a:

    Musiał smakować wspaniale 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    To jeden z najlepszych jakie piekłam…

  16. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Jestem pozytywnie zaskoczona, tym że sernik tak pięknie stężał tylko na dwóch łyżkach proszku budyniowego. Aż chce się wypróbować :))

  17. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Doskonały i piękny jagodowy sernik. Chętnie porwę kawałeczek do kawy, która mam nadzieję postawi mnie na nogi. 🙂

  18. Jagodowe smaki szczególnie w sernikach bajeczne. No cóż… Cudny 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Wygląda obłędnie. Chyba pójdę sobie zrobić kawę.

  20. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Piękny :)! U mnie też jagodowo ale na zimno….

  21. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ojeeeeeeeeeeej, jakie cudo!

  22. Natalia - Poezja Smaku Hotelowe Recenzje napisał/a:

    Zamawiamy 2 kawaleczki na jutro na godz 10 do kawusi.:-)

  23. Natalia - Poezja Smaku omlet napisał/a:

    Ciasto pycha… zniknęło w mgnieniu oka, a mały bratanek stwierdził, że od teraz to jego ulubione ciasto 😀

  24. Natalia - Poezja Smaku Galantyna napisał/a:

    Ten serniczek wygląda tak smacznie, że zrobiłam się zazdrosna 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Ależ on smacznie wygląda 🙂

  26. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Wygląda fantastycznie! Porywam kawałeczek ;D

  27. Natalia - Poezja Smaku Ulka napisał/a:

    Sernik z jagodami jest obłędny. Korzystam też z innych przepisów. Wszystkie wypieki udane i smaczne. Jest to najlepsza strona jaką znam. Pozdrawiam

  28. Ale musi pięknie barwić języki 😀

  29. Natalia - Poezja Smaku Sonata napisał/a:

    Zrobilam sernik wczoraj. Nie moglam dostac nigdzie jagod, wiec uzylam sloiczka konfitur jagodowych. Uzylam mielonego twarogu z Lidla i moge go szczerze polecic-jest bardzo gesty i dobrze sie sprawdzil. Co do samego przepisu to nie wiedzialam tylko, czy ciasteczkowy spod ma byc goracy w momencie wylewania serowej masy, czy juz ostudzony. Wylalam na goracy i wyszedl bardzo smaczny. Sernik rosnie bardzo wysoki a potem opada do wysokosci foremki.
    Chcialam sie jeszcze podzielic spostrzezeniem, ze masa serowa wychodzi rzadka, wiec nie ma co sie przerazac :-).
    Natalio, do znudzenia powtorze – znowu swietny, prosty i szybki przepis, dziekuje:-)

  30. Natalia - Poezja Smaku Kuchareczka napisał/a:

    Zrobiłam ciasto!
    Zachwyciło wszystkich! Do teraz tęsknie za tym smakiem.
    Użyłam wiaderkowego serka z biedronki i było przepyszne.
    Polewa lekko mi popękała co dało zaskakująco piękny efekt.
    Sernik jagodowy- numer 1 na mojej liście NAJ:)

  31. Natalia - Poezja Smaku mela napisał/a:

    U mnie tez miedzy warstwa ciastek a sera powstał zakalec
    tak jak na zdjeciu
    co zrobic aby go nie było ??

    • To nie zakalec – przecież ciastka nie rosną. Po prostu część wierzchnia ciastek namaka od warstwy serowej. Można dłużej podpiekać spód lub posypać go odrobiną kaszy manny, żeby spód był bardziej chrupiący

  32. Natalia - Poezja Smaku Karolina napisał/a:

    Czy można użyć mrożonych jagód? 🙂

    • Można, ale muszą być rozmrożone, a w momencie dodawania do sernika powinny mieć temperaturę pokojową – najlepiej zostawić też na jakiś czas na sitku aby odciekł nadmiar wody

  33. Natalia - Poezja Smaku Iw napisał/a:

    Przypomniało mi się jak rok temu zrobiłam ten sernik na urodziny męża.
    Wszyscy byli zaskoczeni smakiem, wyglądem.
    Jest to moje ulubione ciacho:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)