Pierś z kurczaka w kokosie z salsą ananasową

Piersi z kurczaka w kokosie z ananasową salsąPiersi z kurczaka w wiórkach kokosowych popularność zyskały w barach z popularną chińszczyzną. Sama często je robiłam za czasów studenckich. Danie proste, bardzo lubiane przez dzieci i młodzież. Zamiast podawać je z sosem czosnkowym lub chili postanowiłam postawić na połączenie sprawdzone i pyszne: kokos + ananas. Salsa z ananasa bardzo orzeźwia i ożywia całość. Delikatne kotleciki zyskują wspaniałego i bardzo zdrowego partnera.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok. 150 g wiórek kokosowych
  • 2 roztrzepane jajka
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka curry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Szybka salsa z ananasa:

  • 1 świeży ananas (można zastąpić z puszki)
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • garść świeżych liści mięty

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Pozbawiamy białych błon oraz chrząstek. Kroimy na podłużne paseczki o różnej długości. Tak przygotowanego kurczaka solimy, pieprzymy, a następnie posypujemy kurkumą oraz curry. Mieszamy rękami, aby każdy kawałek był równomiernie oblepiony. Odstawiamy na 10 minut. Przygotowujemy trzy miseczki do panierowania. Do jednej wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy dwa jajka ze szczyptą soli, a do ostatniej wsypujemy wiórki kokosowe. Na dużej patelni rozgrzewamy olej na głębokość ok. 1cm. Panierujemy kurczaka najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w wiórkach. Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik.

Do salsy najlepiej użyć świeżego ananasa – jest znacznie zdrowszy niż ten z puszki, który jest dodatkowo słodzony. Świeży ananas posiada podobno ujemne kalorie – więcej kalorii spalanych jest po to aby go strawić, niż sam on posiada. Jeśli jednak nie macie dostępu do świeżego owocu, salsa z ananasa z puszki będzie prawie tak samo dobra. Aby wybrać dojrzały owoc wyjmijmy liść ze środka pióropusza – jeśli bez problemu wychodzi, owoc jest dojrzały. Z ananasa odcinamy ostrym nożem dół i górę. Stawiamy go pionowo i obcinamy podłużne paski skóry. Po obraniu skóry myjemy nóż (skóra wydziela drażniące soki) i odkrawamy kawałki z brązowymi cętkami. Kroimy całość na pół (z góry na dół) i wykrawamy twardy środek. Z dwóch dużych kawałków które nam zostały przygotowujemy salsę.

Do przygotowania salsy ananasa kroimy w drobną 0,5 cm kostkę. Skrapiamy go sokiem z połowy limonki. Miętę bardzo drobno siekamy i posypujemy ananasa. Mieszamy rękami, aby całość się zmieszała. Salsę przekładamy na talerze lub do oddzielnych miseczek i dekorujemy liśćmi mięty. Podajemy z kurczakiem.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Pierś z kurczaka w kokosie z salsą ananasową

  1. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Uwielbiam mięsa na słodko, uwielbiam ananasa. Wniosek prosty 😉

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Och, gdyby mój Mąż nie miał anty-kokosowego nastawienia, to mięsko byłoby dziś na obiad! No nic, może jednak uda mi się go przekonać 😉

  3. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Kochana ale trafiłaś, albo ja 🙂 bo dziś u mnie na obiad będzie bardzo podobny kurczak 😀 pozdrawiam!

  4. to musiało mieć nieziemski smak:) pychota:)

  5. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Cudownie podane! Chętnie wypróbuję 🙂

  6. Wow – salsa z ananasa? Nie jadłam jeszcze – całe danie brzmi i wygląda świetnie!

  7. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Lubię połączenie mięska z owocami. Zatem pysznie!:)

  8. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    świetny pomysł z tą salsą ananasowa, a kurczaka w kokosie uwielbiam:)

  9. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Bardzo ciekawy przepis i ciekawe połączenie smaków 😀 Wpisałam na listę do wypróbowania.

  10. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Kurczaka z kokosem jeszcze nie jadłam:)

  11. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Pyszności kurczakowe tu dziś serwujesz Natalio 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku galantyna.pl napisał/a:

    Wygląda wspaniale, ale u mnie chłopaki są uczulone na kokos…na szczęście my dziewczynki nie jesteśmy 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku zakateksmaku napisał/a:

    U mnie również ostatnio gościł kurczak w kokosie:) Uwielbiam to połączenie!
    Zapraszam do wzięcia udziału w organizowanym przeze mnie po raz pierwszy konkursie:)
    http://zakateksmaku.wordpress.com/2013/09/05/konkurs/

  14. Natalia - Poezja Smaku Monica napisał/a:

    Z taką pyszna salsą to idealne połączenie, pycha!

    Pozdrawiam serdecznie!

  15. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Bardzo apetyczne z wyborną salsą podane ! Pozdrawiam 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Dodatek salsy ananasowej to strzał w dziesiątkę :)!

  17. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    fajna propozycja 😉 takie smaki to ja lubię

  18. Natalia - Poezja Smaku Coraline napisał/a:

    Wczoraj odkryłam Twoją stronę a dziś…. pędzę do sklepu po pyszne mięsko i będę mierzyć się z Twoimi przepisami 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku Victroia napisał/a:

    Pomysł mi się bardzo podoba, tylko czy można ananasa zamienić na inny owoc, ponieważ za nim nie przepadam 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)