Chrupiące placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane to moje ulubione danie z dzieciństwa. Do dziś dziwię się jak ze zwykłych, tartych ziemniaków może wyjść coś tak smacznego. Najlepsze robi oczywiście mama i babcia. Idealne placki są złote, chrupiące zewnątrz, delikatne w środku, nie nasiąknięte tłuszczem i pachnące cebulką. W zależności od regionu i upodobań podaje się je: z cukrem, solą, kwaśną śmietaną, gulaszem, sosem grzybowym lub skwarkami. Ja najbardziej lubię je podane na gorąco z cukrem. Mąż jada je zimne bez dodatków. Co kto lubi!

Składniki:

  • 7-8 dużych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Cebulę i ziemniaki obieramy. Zaczynamy od starcia cebuli na tarce o małych oczkach (jeśli zetrzemy ją jako pierwszą, ziemniaki nie będą ciemnieć). Następnie trzemy ziemniaki. Dodajemy do nich jajko, śmietanę i mąkę. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni silnie rozgrzewamy ok. 0,5 cm warstwę oleju. Smażymy małe placki na złoto z obu stron (lepiej się smażą gdy używamy kuchni gazowej niż płyty elektrycznej). Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy je jako samodzielne danie z ulubionymi dodatkami – cukrem, solą, śmietaną czy sosem. Placki ziemniaczane mogą stanowić także dodatek do mięs np. polędwiczek.

Chrupiące placki ziemniaczane

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!