Piersi z kurczaka w kokosie z ananasową salsąPiersi z kurczaka w wiórkach kokosowych popularność zyskały w barach z popularną chińszczyzną. Sama często je robiłam za czasów studenckich. Danie proste, bardzo lubiane przez dzieci i młodzież. Zamiast podawać je z sosem czosnkowym lub chili postanowiłam postawić na połączenie sprawdzone i pyszne: kokos + ananas. Salsa z ananasa bardzo orzeźwia i ożywia całość. Delikatne kotleciki zyskują wspaniałego i bardzo zdrowego partnera.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok. 150 g wiórek kokosowych
  • 2 roztrzepane jajka
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka curry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Szybka salsa z ananasa:

  • 1 świeży ananas (można zastąpić z puszki)
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • garść świeżych liści mięty

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Pozbawiamy białych błon oraz chrząstek. Kroimy na podłużne paseczki o różnej długości. Tak przygotowanego kurczaka solimy, pieprzymy, a następnie posypujemy kurkumą oraz curry. Mieszamy rękami, aby każdy kawałek był równomiernie oblepiony. Odstawiamy na 10 minut. Przygotowujemy trzy miseczki do panierowania. Do jednej wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy dwa jajka ze szczyptą soli, a do ostatniej wsypujemy wiórki kokosowe. Na dużej patelni rozgrzewamy olej na głębokość ok. 1cm. Panierujemy kurczaka najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w wiórkach. Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik.

Do salsy najlepiej użyć świeżego ananasa – jest znacznie zdrowszy niż ten z puszki, który jest dodatkowo słodzony. Świeży ananas posiada podobno ujemne kalorie – więcej kalorii spalanych jest po to aby go strawić, niż sam on posiada. Jeśli jednak nie macie dostępu do świeżego owocu, salsa z ananasa z puszki będzie prawie tak samo dobra. Aby wybrać dojrzały owoc wyjmijmy liść ze środka pióropusza – jeśli bez problemu wychodzi, owoc jest dojrzały. Z ananasa odcinamy ostrym nożem dół i górę. Stawiamy go pionowo i obcinamy podłużne paski skóry. Po obraniu skóry myjemy nóż (skóra wydziela drażniące soki) i odkrawamy kawałki z brązowymi cętkami. Kroimy całość na pół (z góry na dół) i wykrawamy twardy środek. Z dwóch dużych kawałków które nam zostały przygotowujemy salsę.

Do przygotowania salsy ananasa kroimy w drobną 0,5 cm kostkę. Skrapiamy go sokiem z połowy limonki. Miętę bardzo drobno siekamy i posypujemy ananasa. Mieszamy rękami, aby całość się zmieszała. Salsę przekładamy na talerze lub do oddzielnych miseczek i dekorujemy liśćmi mięty. Podajemy z kurczakiem.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych