Piersi z kurczaka w wiórkach kokosowych popularność zyskały w barach z popularną chińszczyzną. Sama często je robiłam za czasów studenckich. Danie proste, bardzo lubiane przez dzieci i młodzież. Zamiast podawać je z sosem czosnkowym lub chili postanowiłam postawić na połączenie sprawdzone i pyszne: kokos + ananas. Salsa z ananasa bardzo orzeźwia i ożywia całość. Delikatne kotleciki zyskują wspaniałego i bardzo zdrowego partnera.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- ok. 150 g wiórek kokosowych
- 2 roztrzepane jajka
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 płaska łyżka curry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Szybka salsa z ananasa:
- 1 świeży ananas (można zastąpić z puszki)
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- garść świeżych liści mięty
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Pozbawiamy białych błon oraz chrząstek. Kroimy na podłużne paseczki o różnej długości. Tak przygotowanego kurczaka solimy, pieprzymy, a następnie posypujemy kurkumą oraz curry. Mieszamy rękami, aby każdy kawałek był równomiernie oblepiony. Odstawiamy na 10 minut. Przygotowujemy trzy miseczki do panierowania. Do jednej wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy dwa jajka ze szczyptą soli, a do ostatniej wsypujemy wiórki kokosowe. Na dużej patelni rozgrzewamy olej na głębokość ok. 1cm. Panierujemy kurczaka najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w wiórkach. Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik.
Do salsy najlepiej użyć świeżego ananasa – jest znacznie zdrowszy niż ten z puszki, który jest dodatkowo słodzony. Świeży ananas posiada podobno ujemne kalorie – więcej kalorii spalanych jest po to aby go strawić, niż sam on posiada. Jeśli jednak nie macie dostępu do świeżego owocu, salsa z ananasa z puszki będzie prawie tak samo dobra. Aby wybrać dojrzały owoc wyjmijmy liść ze środka pióropusza – jeśli bez problemu wychodzi, owoc jest dojrzały. Z ananasa odcinamy ostrym nożem dół i górę. Stawiamy go pionowo i obcinamy podłużne paski skóry. Po obraniu skóry myjemy nóż (skóra wydziela drażniące soki) i odkrawamy kawałki z brązowymi cętkami. Kroimy całość na pół (z góry na dół) i wykrawamy twardy środek. Z dwóch dużych kawałków które nam zostały przygotowujemy salsę.
Do przygotowania salsy ananasa kroimy w drobną 0,5 cm kostkę. Skrapiamy go sokiem z połowy limonki. Miętę bardzo drobno siekamy i posypujemy ananasa. Mieszamy rękami, aby całość się zmieszała. Salsę przekładamy na talerze lub do oddzielnych miseczek i dekorujemy liśćmi mięty. Podajemy z kurczakiem.
Uwielbiam mięsa na słodko, uwielbiam ananasa. Wniosek prosty 😉
Och, gdyby mój Mąż nie miał anty-kokosowego nastawienia, to mięsko byłoby dziś na obiad! No nic, może jednak uda mi się go przekonać 😉
Panierka jest pyszna, może przekona męża 🙂 Świetna także do ryby
Kochana ale trafiłaś, albo ja 🙂 bo dziś u mnie na obiad będzie bardzo podobny kurczak 😀 pozdrawiam!
Smacznego Łucjo! 🙂
to musiało mieć nieziemski smak:) pychota:)
Cudownie podane! Chętnie wypróbuję 🙂
Wow – salsa z ananasa? Nie jadłam jeszcze – całe danie brzmi i wygląda świetnie!
Salsa z ananasa jest bardzo prosta, a jaka orzeźwiająca. Dla koneserów polecam także z dodatkiem zielonej chili
Lubię połączenie mięska z owocami. Zatem pysznie!:)
świetny pomysł z tą salsą ananasowa, a kurczaka w kokosie uwielbiam:)
Bardzo ciekawy przepis i ciekawe połączenie smaków 😀 Wpisałam na listę do wypróbowania.
Właśnie połączone razem dają najlepszy efekt smakowy 🙂
Kurczaka z kokosem jeszcze nie jadłam:)
Polecam wiórki zamiast tradycyjnej panierki – tak dla urozmaicenia 🙂
Pyszności kurczakowe tu dziś serwujesz Natalio 🙂
Wygląda wspaniale, ale u mnie chłopaki są uczulone na kokos…na szczęście my dziewczynki nie jesteśmy 🙂
U mnie również ostatnio gościł kurczak w kokosie:) Uwielbiam to połączenie!
Zapraszam do wzięcia udziału w organizowanym przeze mnie po raz pierwszy konkursie:)
http://zakateksmaku.wordpress.com/2013/09/05/konkurs/
Z taką pyszna salsą to idealne połączenie, pycha!
Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo apetyczne z wyborną salsą podane ! Pozdrawiam 🙂
Dodatek salsy ananasowej to strzał w dziesiątkę :)!
fajna propozycja 😉 takie smaki to ja lubię
Wczoraj odkryłam Twoją stronę a dziś…. pędzę do sklepu po pyszne mięsko i będę mierzyć się z Twoimi przepisami 🙂
Mam nadzieję, że wszystko będzie smakować 🙂
Pomysł mi się bardzo podoba, tylko czy można ananasa zamienić na inny owoc, ponieważ za nim nie przepadam 🙁
Można zrobić salsę z mango lub truskawek