Małe pączki z serka homogenizowanego – błyskawiczne

Małe pączki z serka homogenizowanegoDomowe pączki bez wyrabiania, rośnięcia i czekania? To możliwe! Pączki angielskie, zwane także oberwańcami pamiętają czasy moich babć. Przygotowanie wraz z pieczeniem całej porcji zajęło mi niecałe… pół godziny. Smakują bardzo podobnie do serowych oponek, są delikatne, waniliowe i pyszne. Powstają poprzez wlanie łyżeczki ciasta na gorący olej, dlatego mają nieregularne kształty – ale taki ich urok. Polecam na karnawał i tłusty czwartek wszystkim zapracowanym.

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

W garnuszku lub głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na 4-5cm). Nie może być za zimny, aby pączki nie chłonęły tłuszczu. Jajka roztrzepujemy mikserem wraz z cukrem wanilinowym. Dodajemy serek i miksujemy ponownie. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Masa będzie gęsta. Ciasto nakładamy małą łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Smażymy z dwóch stron (pączki o ile będą miały miejsce, będą się same przekręcać) na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do odsączenia. Gotowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem. Pączki są najlepsze od razu po upieczeniu.

Małe pączki z serka homogenizowanego

Wszystkie przepisy karnawałowe znajdziecie na podstronie: www.poezja-smaku.pl/przepisy-na-tlusty-czwartek-i-karnawal

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

43 Odpowiedzi na Małe pączki z serka homogenizowanego – błyskawiczne

  1. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    kiedyś tez robiłam; bardzo smaczne 😉

  2. Natalia - Poezja Smaku magda napisał/a:

    takie mini pączki lubię chyba najbardziej 🙂 a wersja z serkiem bardzo mi się podoba 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Bardzo fajny przepis:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Musiały być pyszne;)

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Lubię takie szybkie i proste przepisy, zwłaszcza z tak fantastycznym efektem 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Ola Lallola napisał/a:

    o jejciuuuuu, tak jednego chociaż…;D

  7. Natalia - Poezja Smaku kuchennefascynacje napisał/a:

    Robiłam je, potwierdzam szybkie,proste i pyszne 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    jedyne pączki jakie lubię:)

  9. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Małe, pyszniutkie i urocze !

  10. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Oooooo to zaiste błyskawiczna propozycja w sam raz dla mnie, bo smażenie zwykłych pączków po prostu mnie przeraża 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Pyszne wspomnienie dzieciństwa :)!

  12. Natalia - Poezja Smaku 3 cytryny napisał/a:

    Aaaa wyglądają cudownie, jutro zrobię takie 😉

  13. Natalia - Poezja Smaku KucharzyTrzech napisał/a:

    Jak są takie szybkie to chętnie zrobię. Na jakim oleju smażyłaś?

  14. Natalia - Poezja Smaku nerevarine napisał/a:

    Bardzo ciekawy przepis. Zaraz idę do sklepu po składniki i zabieram się do dzieła 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku malwinkka napisał/a:

    pysznie wygladaja:) a mam male pytanko czy serki danio by sie tez nadawaly??

  16. Natalia - Poezja Smaku Basia napisał/a:

    witam. Mam straszną ochotę zrobić te pączusie. Chcialam się zapytać ile sztuk wychodzi z tego przepisiku? Mam 5osobową rodzine i nie wiemm czy wystarczy z takiej ilości. Dzięki z góry.

  17. Natalia - Poezja Smaku Basia napisał/a:

    Miałaś racje Natalko pączki szybko znikają, robię z podwójnej porcji i zostaje zaledwie kilka na drugi dzień do kawy. Zawsze wychodzą i super smakują. Jutro zamierzam znowu je zrobić. Dziękuję za fajny, prosty i smaczny przepisik. Pozdrawiam Natalko serdecznie…***

  18. Natalia - Poezja Smaku lena napisał/a:

    Pyszne. POLECAM!

  19. Natalia - Poezja Smaku wiolka napisał/a:

    dzis robilam. PYCHA

  20. Natalia - Poezja Smaku marlena napisał/a:

    Fantastyczne! Za nim olej się rozgrzeje to ciasto jest już gotowe. Maja fantastyczne kształty takie cudaczne, córeczka je uwielbia. Zastanawiam się czy jest jakiś sposób aby włożyć do pączka nadzienie po upieczeniu ?

  21. Natalia - Poezja Smaku renata napisał/a:

    Pączki suuuuper. Zrobiłam z 2porcji ale dla moich dwóch synów i tak za mało <(

  22. Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

    Przepyszne wyszły 🙂 świeżo usmażone 🙂 jutro do kawy w pracy będą idealne 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku Josia napisał/a:

    A czy można dodać jakieś nadzienie? 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku ania napisał/a:

    bardzo pyszne ,bardzo łatwe super

  25. Natalia - Poezja Smaku Viola napisał/a:

    Pączki są przepyszne, tylko jest jeden problem opadają zaraz po wyłożeniu na talerz

  26. Natalia - Poezja Smaku Sabina napisał/a:

    Robilam wszystko wedlug przepisu, ale….. no niestety, páczusie po upieczeniu opadaja i sa malo slodkie i jakby troche gumiaste, nie sa puszyste, chcialabym zaznaczyc ze make przesialam. Pozdrawiam serdecznie i zycze wszystkim udanego Tlustego Czwartku.

    • Natalia - Poezja Smaku kameleonka napisał/a:

      Też bym chciała wiedzieć co jest nie tak. To trzecie podejście i znowu opadają i są gumowe. Dla mnie to było ostatnie podejście!

  27. Natalia - Poezja Smaku Marietta napisał/a:

    Jednym słowem bardzo dobre i szybkie w wykonaniu. Polecam. Pycha

  28. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Paczuszki przepyszne, cała rodzinka się zajada 🙂 zrobiłam je na szybko nawet mąki nie przesialam a są puszyste.

  29. Natalia - Poezja Smaku Pacyna napisał/a:

    Nie dodaje się proszku do pieczenia jeżeli smażymy na głębokim oleju .Efekt taki iz cały tłuszcz wykipi .

  30. Natalia - Poezja Smaku Aga napisał/a:

    Właśnie dziś robiłam wyszły pyszne!:) lepsze niż z cukierni :)dodałam łyżkę alkoholu tak jak do faworkow. Ale muszę się podzielić bo próbowałam z cukrem pudrem i lukrem i te drugie mmm porostu niebo w gębie:) lukier zrobiłam na soku z cytryny i nie potrzebne przy takim nawet nadzienie. robiłam je już któryś raz i ani razu nie opadły po wyjęciu

  31. Natalia - Poezja Smaku Stanisław napisał/a:

    Dodam jeszcze coś, co moim zdaniem uatrakcyjni ten fajny przepis i spowoduje, że te pączki będą do złudzenia przypominały pączki tradycyjne.
    Po pierwsze – ich kształt. Kształt kulki o średnicy tradycyjnego pączka uzyskałem porcjując dość płynne ciasto przy pomocy łyżki do lodów tzw. gałkownicy o średnicy 5 cm (kosztuje ok. 7 zł).
    Po drugie – nadzienie. Jednak pączek bez nadzienia to nie pączek. Nadzienie w postaci np. powideł śliwkowych wprowadzam przy pomocy szprycki do dekoracji lodów do środka pączka po jego usmażeniu. Te szprycki są sprzedawane (cena kilka zł) z kompletem końcówek – wybieram końcówkę o kształcie zaostrzonej rurki.
    Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)