Małe pączki z serka homogenizowanego – błyskawiczne

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (29 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Małe pączki z serka homogenizowanegoDomowe pączki bez wyrabiania, rośnięcia i czekania? To możliwe! Pączki angielskie, zwane także oberwańcami pamiętają czasy moich babć. Przygotowanie wraz z pieczeniem całej porcji zajęło mi niecałe… pół godziny. Smakują bardzo podobnie do serowych oponek, są delikatne, waniliowe i pyszne. Powstają poprzez wlanie łyżeczki ciasta na gorący olej, dlatego mają nieregularne kształty – ale taki ich urok. Polecam na karnawał i tłusty czwartek wszystkim zapracowanym.

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

W garnuszku lub głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na 4-5cm). Nie może być za zimny, aby pączki nie chłonęły tłuszczu. Jajka roztrzepujemy mikserem wraz z cukrem wanilinowym. Dodajemy serek i miksujemy ponownie. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Masa będzie gęsta. Ciasto nakładamy małą łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Smażymy z dwóch stron (pączki o ile będą miały miejsce, będą się same przekręcać) na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do odsączenia. Gotowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem. Pączki są najlepsze od razu po upieczeniu.

Małe pączki z serka homogenizowanego

Wszystkie przepisy karnawałowe znajdziecie na podstronie: www.poezja-smaku.pl/tlusty-czwartek-przepisy/

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Małe pączki z serka homogenizowanego – błyskawiczne

  1. iza napisał/a:

    kiedyś tez robiłam; bardzo smaczne ;)

  2. magda napisał/a:

    takie mini pączki lubię chyba najbardziej :) a wersja z serkiem bardzo mi się podoba :)

  3. wiosenka27 napisał/a:

    Bardzo fajny przepis:)

  4. Aneta napisał/a:

    Musiały być pyszne;)

  5. Patyska napisał/a:

    Lubię takie szybkie i proste przepisy, zwłaszcza z tak fantastycznym efektem :)

  6. Ola Lallola napisał/a:

    o jejciuuuuu, tak jednego chociaż…;D

  7. kuchennefascynacje napisał/a:

    Robiłam je, potwierdzam szybkie,proste i pyszne :)

  8. Ania napisał/a:

    jedyne pączki jakie lubię:)

  9. Samantha napisał/a:

    Małe, pyszniutkie i urocze !

  10. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Oooooo to zaiste błyskawiczna propozycja w sam raz dla mnie, bo smażenie zwykłych pączków po prostu mnie przeraża :-)

  11. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Pyszne wspomnienie dzieciństwa :) !

  12. 3 cytryny napisał/a:

    Aaaa wyglądają cudownie, jutro zrobię takie ;)

  13. KucharzyTrzech napisał/a:

    Jak są takie szybkie to chętnie zrobię. Na jakim oleju smażyłaś?

  14. nerevarine napisał/a:

    Bardzo ciekawy przepis. Zaraz idę do sklepu po składniki i zabieram się do dzieła :)

  15. malwinkka napisał/a:

    pysznie wygladaja:) a mam male pytanko czy serki danio by sie tez nadawaly??

  16. Basia napisał/a:

    witam. Mam straszną ochotę zrobić te pączusie. Chcialam się zapytać ile sztuk wychodzi z tego przepisiku? Mam 5osobową rodzine i nie wiemm czy wystarczy z takiej ilości. Dzięki z góry.

  17. Basia napisał/a:

    Miałaś racje Natalko pączki szybko znikają, robię z podwójnej porcji i zostaje zaledwie kilka na drugi dzień do kawy. Zawsze wychodzą i super smakują. Jutro zamierzam znowu je zrobić. Dziękuję za fajny, prosty i smaczny przepisik. Pozdrawiam Natalko serdecznie…***

  18. lena napisał/a:

    Pyszne. POLECAM!

  19. wiolka napisał/a:

    dzis robilam. PYCHA

  20. marlena napisał/a:

    Fantastyczne! Za nim olej się rozgrzeje to ciasto jest już gotowe. Maja fantastyczne kształty takie cudaczne, córeczka je uwielbia. Zastanawiam się czy jest jakiś sposób aby włożyć do pączka nadzienie po upieczeniu ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)

x
Przygarnij Torbę Borbę!

Szczegóły konkursu