Róże karnawałowe

Róże karnawałoweRóże karnawałowe, smażone w okolicach tłustego czwartku, to odmiana faworków – wykonane są z takiego samego, kruchego i delikatnego ciasta. Mają niepowtarzalny kształt uzyskiwany z kółeczek o różnej wielkości – ciastka przypominają kwiaty róż, które uwieńczone są kleksem z konfitury. Ten tradycyjny wypiek wspaniale prezentuje się na stole, a konfitura nadaje różom niepowtarzalny smak. Małe piękności od lat wzbudzają zachwyt w polskich domach, dlatego zachęcam kolejne pokolenia do kultywowania karnawałowych tradycji.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • kieliszek spirytusu
  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
  • cukier puder
  • dowolna konfitura

Z żółtek, mąki, śmietany i alkoholu zagniatamy ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego). Jeśli będzie zbyt twarde można dodać odrobinę śmietany, a zbyt luźne – dodać odrobinę więcej mąki. Ciasto należy cienko rozwałkować i wykrawać szklanką, kubkiem lub kieliszkiem krążki o trzech różnych rozmiarach (np. o średnicy 6, 5 i 4 cm). Każdy krążek nacinamy na brzegach w pięciu miejscach. Środki krążków smarujemy białkiem i układamy po środku jeden na drugim – od największego do najmniejszego, przyciskając palcem, aby się skleiły. Różyczki smażymy w głębokim tłuszczu na złoto i odsączamy na papierowym ręczniku. Przekładamy na talerz, środki zdobimy konfiturą i posypujemy cukrem pudrem.

Róże karnawałowe

Wszystkie przepisy karnawałowe znajdziecie na podstronie: www.poezja-smaku.pl/tlusty-czwartek-przepisy/

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

11 Odpowiedzi na Róże karnawałowe

  1. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Pysznie u Ciebie, wspaniałości serwujesz na tłusty czwartek ! Cudne ciasteczka 🙂 Pozdrawiam 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Wyglądają przepięknie! Zawsze miałam chęć je zrobić, a nigdy jakoś nie było okazji. Muszę wreszcie zrobić 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Pięknie się prezentują;)

  4. Natalia - Poezja Smaku magda napisał/a:

    Coś pięknego, coś pysznego! 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    pieknie wygladają; już od kilku lat obiecuję sobie je zrobić

  6. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Prześliczne!

  7. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    świetnie wyglądają:)

  8. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Jejku, jakie one są piękne ! Śliczne róże 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku veggyandhunter napisał/a:

    U mnie też wzbudziły zachwyt 🙂 poznałam je niedawno, jakoś w moim regionie się ich nie spotyka. Raczej pączki. Oczywiście jak wszystkie takie słodkości wyglądają i (na pewno) smakują bosko!

  10. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Twój różany półmisek wygląda wyjątkowo apetycznie. Uwielbiałam je sklejać jako dziecko i patrzeć jak “rozkwitają” w garnku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)