Orzechowiec to ciasto, które ma już lata świetności za sobą. Kiedyś obecne na imieninach u cioć i babć – dziś już nieco zapomniane. A przecież placek orzechowy jest fantastyczny. Taka orzechowa pianka, między dwoma płatami kruchego ciasta. Placek nie jest słodki, przebija się w nim lekko gorycz orzechów włoskich. To także ten rodzaj ciasta, które znacznie lepsze jest dopiero na drugi dzień – dlatego warto przygotować je wcześniej. Polecam fanom orzechowych wrażeń.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła (200g)
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka mielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 10 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- szczypta sody
Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Masło siekamy wraz z mąką na stolnicy (nie wyrzucamy papierka po maśle). Dodajemy 2 żółtka rozmieszane z łyżką zimnej wody. Wyrabiamy ciasto (składniki szybko się połączą, ciasto będzie lekko lepiące). Dzielimy na dwie równe części, każdą zawijamy w folię streczową i wkładamy do lodówki na 30 minut (warunek konieczny – inaczej ciasto nie da się rozwałkować). Średniej wielkości blaszkę (najlepiej prostokątną lub kwadratową) smarujemy wewnętrzną stroną papierka po maśle i wysypujemy mąką. W międzyczasie mielimy orzechy – w blenderze, melakserze lub młynku do kawy. Nastawiamy temp. piekarnika na 180ºC. Oba ciasta wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na wielkość naszej blaszki. Odcinamy nadmiar ciasta nożem. Pierwszą część kładziemy na dno. Przygotowujemy masę (należy zrobić ją w ostatniej chwili, aby białka nie czekały). W jednej misce miksujemy 8 żółtek wraz z cukrem pudrem aż podwoją swoją objętość. Dodajemy wszystkie orzechy – uzyskamy gęstą, orzechową masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą sody oczyszczonej. 1/3 białek dodajemy do masy orzechowej i bardzo delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę białek i znów delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do blaszki z ciastem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
To już dwusetny przepis na blogu. Słodko dziękuję stałym i okazjonalnym czytelnikom za wszystkie komentarze, wpisy do księgi i e-maile.


jak dla mnie bomba:) uwielbiam orzechowe desery i ciasta:)
za kawałek tego ciasta dam się … pokroić! 😀
Jako orzechowy pożeracz, piszę się na to ciasto bez dwóch zdań! 🙂
Zapomniane? U nas w ogóle nie znane 😉 Ale wygląda super, więc chowam przepis.
Polecam bliższe zapoznanie 😉
O matko świetny jest ten przepis. Robiłam orzechowiec na kruchym cieście ale zupełnie inny:)
Pysznie u Ciebie ! Ciasto przepyszne i takie orzechowe uwielbiam ! 🙂
Wygląda smakowicie! I wg mnie jego era dopiero nadchodzi 😉
Mam nadzieję, to fajny placek 🙂
Idealne, coś, czego nie da się uwielbiać. 🙂
NIE uwielbiać oczywiście. 😉
🙂
Przyznaję, że dotąd nie znałam takiej wersji orzechowca. Wygląda wspaniale, mogę sobie upiec takie? 😉
Jasne, zachęcam 🙂
mlask, mlask 🙂
U mnie się takiego nie robiło – a wygląda fantastycznie! Z pewnością wypróbuję 🙂
piękne zdjęcie ale niestety ciasto mi nie wyszło myślę,że coś brakuje w tym przepisie
Serduszko, co dokładnie się stało? Ciasto robiłam kilkukrotnie i zawsze wychodziło
Ja ciasto piekłam już dwa razy. Zawsze ściśle według podanego przepisu i za każdym razem było idealne.
Ciasto pyszne, początkowo pięknie wyrosło, ale nie wiem dlaczego potem bardzo opadło. Pozdrawiam
Tak, białka rosną jak szalone, później opadają – jeśli ciasto pozostało puszyste w środku to znaczy że się udało
PILNE
Witam.
Wiadomo prawie wszyscy kochają orzechy, a na ich czele jestem ja.
Staram się coś nowego upiec gdy przyjeżdżają do nas znajomi, tacy fajni , którzy mi wybaczają największe wpadki.
Na szczęście nie często mi się zdarzają.
BARDZO BARDZO proszę podać dokładnie, na jak dużą blaszkę jest ten przepis.
No bo jak mam wykorzystać 8 jajek to chyba duża jest ta blaszka.
Emma
10 jajek 🙂 Kwadratowa forma ok. 24×24 lub podobna albo prostokątna np. 20×28. W dużej blaszce (26cm na 34 cm) może być zbyt niskie
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
Emma
Witam☺czy orzechy mają być zmielone na miał,czy na małe kawałeczki?
Pozdrawiam Monika
Całkowicie zmielone
Kruche ciasto jest bez cukru bo nie ma w przepisie ?
Tak, nie dodaję cukru – tylko do posypania na wierzchu i do masy orzechowej
Od małego się u nas robiło tylko takiego orzechowca. Często w święta go robię nadal z siostrą