Orzechowiec to ciasto, które ma już lata świetności za sobą. Kiedyś obecne na imieninach u cioć i babć – dziś już nieco zapomniane. A przecież placek orzechowy jest fantastyczny. Taka orzechowa pianka, między dwoma płatami kruchego ciasta. Placek nie jest słodki, przebija się w nim lekko gorycz orzechów włoskich. To także ten rodzaj ciasta, które znacznie lepsze jest dopiero na drugi dzień – dlatego warto przygotować je wcześniej. Polecam fanom orzechowych wrażeń.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła (200g)
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka mielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 10 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- szczypta sody
Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Masło siekamy wraz z mąką na stolnicy (nie wyrzucamy papierka po maśle). Dodajemy 2 żółtka rozmieszane z łyżką zimnej wody. Wyrabiamy ciasto (składniki szybko się połączą, ciasto będzie lekko lepiące). Dzielimy na dwie równe części, każdą zawijamy w folię streczową i wkładamy do lodówki na 30 minut (warunek konieczny – inaczej ciasto nie da się rozwałkować). Średniej wielkości blaszkę (najlepiej prostokątną lub kwadratową) smarujemy wewnętrzną stroną papierka po maśle i wysypujemy mąką. W międzyczasie mielimy orzechy – w blenderze, melakserze lub młynku do kawy. Nastawiamy temp. piekarnika na 180ºC. Oba ciasta wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na wielkość naszej blaszki. Odcinamy nadmiar ciasta nożem. Pierwszą część kładziemy na dno. Przygotowujemy masę (należy zrobić ją w ostatniej chwili, aby białka nie czekały). W jednej misce miksujemy 8 żółtek wraz z cukrem pudrem aż podwoją swoją objętość. Dodajemy wszystkie orzechy – uzyskamy gęstą, orzechową masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą sody oczyszczonej. 1/3 białek dodajemy do masy orzechowej i bardzo delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę białek i znów delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do blaszki z ciastem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
To już dwusetny przepis na blogu. Słodko dziękuję stałym i okazjonalnym czytelnikom za wszystkie komentarze, wpisy do księgi i e-maile.
jak dla mnie bomba:) uwielbiam orzechowe desery i ciasta:)
za kawałek tego ciasta dam się … pokroić! 😀
Jako orzechowy pożeracz, piszę się na to ciasto bez dwóch zdań! 🙂
Zapomniane? U nas w ogóle nie znane 😉 Ale wygląda super, więc chowam przepis.
Polecam bliższe zapoznanie 😉
O matko świetny jest ten przepis. Robiłam orzechowiec na kruchym cieście ale zupełnie inny:)
Pysznie u Ciebie ! Ciasto przepyszne i takie orzechowe uwielbiam ! 🙂
Wygląda smakowicie! I wg mnie jego era dopiero nadchodzi 😉
Mam nadzieję, to fajny placek 🙂
Idealne, coś, czego nie da się uwielbiać. 🙂
NIE uwielbiać oczywiście. 😉
🙂
Przyznaję, że dotąd nie znałam takiej wersji orzechowca. Wygląda wspaniale, mogę sobie upiec takie? 😉
Jasne, zachęcam 🙂
mlask, mlask 🙂
U mnie się takiego nie robiło – a wygląda fantastycznie! Z pewnością wypróbuję 🙂
piękne zdjęcie ale niestety ciasto mi nie wyszło myślę,że coś brakuje w tym przepisie
Serduszko, co dokładnie się stało? Ciasto robiłam kilkukrotnie i zawsze wychodziło
Ja ciasto piekłam już dwa razy. Zawsze ściśle według podanego przepisu i za każdym razem było idealne.
Ciasto pyszne, początkowo pięknie wyrosło, ale nie wiem dlaczego potem bardzo opadło. Pozdrawiam
Tak, białka rosną jak szalone, później opadają – jeśli ciasto pozostało puszyste w środku to znaczy że się udało
PILNE
Witam.
Wiadomo prawie wszyscy kochają orzechy, a na ich czele jestem ja.
Staram się coś nowego upiec gdy przyjeżdżają do nas znajomi, tacy fajni , którzy mi wybaczają największe wpadki.
Na szczęście nie często mi się zdarzają.
BARDZO BARDZO proszę podać dokładnie, na jak dużą blaszkę jest ten przepis.
No bo jak mam wykorzystać 8 jajek to chyba duża jest ta blaszka.
Emma
10 jajek 🙂 Kwadratowa forma ok. 24×24 lub podobna albo prostokątna np. 20×28. W dużej blaszce (26cm na 34 cm) może być zbyt niskie
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
Emma
Witam☺czy orzechy mają być zmielone na miał,czy na małe kawałeczki?
Pozdrawiam Monika
Całkowicie zmielone
Kruche ciasto jest bez cukru bo nie ma w przepisie ?
Tak, nie dodaję cukru – tylko do posypania na wierzchu i do masy orzechowej
Od małego się u nas robiło tylko takiego orzechowca. Często w święta go robię nadal z siostrą
Sekretem idealnego smaku jest zmielenie orzechów w specjalnej ręcznej maszynce do mielenia orzechów. Wychodzą wiórki tak jakby były utarte na tarce. Ciasto jest wtedy bardzo lekkie. Blender czy młynek nie dają tego efektu. Wydatek niewielki. Koniecznie kruche ciasto bez cukru. Warto dolną warstwę ciasta posmarować cieniutką warstwą powideł śliwkowych ale tak dosłownie na milimetr.