Nie wiem jak Wy, ale ja siedząc w domu ciągle mam ochotę podjadać. W innych okolicznościach, o tej porze spędzałabym mnóstwo czasu na zewnątrz i nie miałabym tyle czasu rozmyślać o zawartości lodówki. A gdybym miała… prawdopodobnie rozpoczęłabym ze znajomymi sezon grillowy. Rozmawiałam o tym z mega pozytywnym Davidem Gaboriaud, z którym spotykamy się na odległość i gotujemy online w ramach projektu Almette #zostańwdomu z przyjemnością. Postanowiliśmy grillowe smaki przenieść do domu, jednocześnie dbając o to, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

Razem z Davidem przygotowaliśmy przepis jednocześnie – nie wychodząc z domów
Jako że od początku przyświeca nam idea #zerowaste, David zaproponował banalnie prosty deser z bananów (które szybko dojrzewają, stając się miękkie i mniej atrakcyjne). Do tego przepisu świetnie nadają się każde banany – nawet te z czarnymi plamami, które chcieliście wyrzucić! Warto poświęcić chwilę i przygotować z nich deser, który pozytywnie zaskoczy każdego – ugrillowanie lub upieczenie tych owoców sprawia, że są słodkie i pyszne, a dodatek czekolady to prawdziwa kropka nad i. Składniki prawdopodobnie wielu z Was ma w domu, dlatego bez wychodzenia można przygotować takie cudo i podjadać bez wyrzutów sumienia – mimo kaloryczności grillowane banany to naturalny i zdrowy deser – czyli dobry wybór.
Grillowane banany:
- 4 banany (mogą być nawet te przejrzałe)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- serek Almette śmietankowy
- opcjonalnie: listki mięty do dekoracji
- opcjonalnie: prażone orzechy laskowe
Ponacinaj banany wzdłuż od wewnętrznej strony łódeczki. Nadziej je kostkami gorzkiej czekolady, wtykając je do środka. Banany zawiń w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i ułóż na tradycyjnym grillu / patelni grillowej / w silnie rozgrzanym piekarniku (np. z opcją grilla, jeśli posiadasz). Grilluj je ok. 20 min, odwracając co jakiś czas zawinięte banany na drugą stronę. Po tym czasie wyciągnij banany, zdejmij folię i serwuj od razu z serkiem śmietankowym. Możesz dodatkowo udekorować je listkami mięty lub posiekanymi orzechami laskowymi, podprażonymi na suchej patelni.

Wystarczy ponacinać banany i nadziać czekoladą

A następnie ugrillować na grillu / patelni grillowej…

… lub zapiec pod grillem lub grzałką piekarnika

Słodkie, pieczone banany doskonale komponują się ze słonawym serkiem śmietankowym

Tak prezentował się deser Davida. Ozdobił banany listkiem mięty.

A tak wyszedł mój deser. Ja posypałam gotowe danie orzechami laskowymi – pasowały idealnie.

Jedzenie było równie przyjemne co przygotowywanie 🙂 Zobaczcie film z naszego gotowania online (pod spodem)
Almette #zostanwdomu z przyjemnością – odcinek 4
Wpis powstał w ramach współpracy Almette #ZOSTAŃ W DOMU Z PRZYJEMNOŚCIĄ!
Nie kosztowałam jeszcze pieczonych bananów, ale wiem, że to się zmieni. JUż w weekend wypróbuje ten przepis. Bardzo zachęca polewa czekoladowa. Mam nadzieje, że smakują równie wspaniale co wyglądają.
Uwielbiam banany pieczone na prawdziwym grillu, więc skorzystam z tej wersji na pewno.