Małe pączki z serka homogenizowanegoDomowe pączki bez wyrabiania, rośnięcia i czekania? To możliwe! Pączki angielskie, zwane także oberwańcami pamiętają czasy moich babć. Przygotowanie wraz z pieczeniem całej porcji zajęło mi niecałe… pół godziny. Smakują bardzo podobnie do serowych oponek, są delikatne, waniliowe i pyszne. Powstają poprzez wlanie łyżeczki ciasta na gorący olej, dlatego mają nieregularne kształty – ale taki ich urok. Polecam na karnawał i tłusty czwartek wszystkim zapracowanym.

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

W garnuszku lub głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na 4-5cm). Nie może być za zimny, aby pączki nie chłonęły tłuszczu. Jajka roztrzepujemy mikserem wraz z cukrem wanilinowym. Dodajemy serek i miksujemy ponownie. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Masa będzie gęsta. Ciasto nakładamy małą łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Smażymy z dwóch stron (pączki o ile będą miały miejsce, będą się same przekręcać) na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do odsączenia. Gotowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem. Pączki są najlepsze od razu po upieczeniu.

Małe pączki z serka homogenizowanego

Wszystkie przepisy karnawałowe znajdziecie na podstronie: www.poezja-smaku.pl/przepisy-na-tlusty-czwartek-i-karnawal

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych