Makowiec migdałowy z jabłkami

Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście. Jabłka nadają mu wilgotności, migdały charakterystycznego smaku, a skórka z pomarańczy aromatu.

Makowiec migdałowy z jabłkamiSpód makowca:

  • 250 g mąki (1 i 3/4 szklanki)
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy (pół kostki)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko

Masa makowa:

  • 300-350 g maku (można kupić już zmielony)
  • 250 ml gorącego mleka (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka amaretto lub rumu
  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  • 3 średnie jabłka
  • 50 g zmielonych migdałów (pół szklanki)
  • 125 g rozpuszczonej margaryny Palma z Kruszwicy (pół kostki)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • skórka otarta z małej pomarańczy

Wierzch:

  • 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
  • 75 g płatków migdałowych

Margarynę kroimy w kostkę i wraz z wszystkimi składnikami na spód zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy ciastem spód tortownicy (nie trzeba jej smarować) o średnicy 26 cm i wstawiamy do lodówki.

Do szklanki mleka dodajemy amaretto lub rum, aromat migdałowy i łyżeczkę cukru waniliowego. Mleko silnie podgrzewamy (lecz nie zagotowujemy). Gorącym mlekiem zalewamy mak, mieszamy i odstawiamy na 20 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zmielony mak w torebce przechodzimy do następnego etapu, jeśli nie – musimy przepuścić mak trzykrotnie przez maszynkę o małym sitku.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dokładnie odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do maku. Dodajemy także zmielone migdały, skórkę otartą z pomarańczy oraz rozpuszczoną margarynę. Mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem przez co najmniej 3 minuty i dodajemy do masy makowej. Do wymieszaniu dodajemy kaszę manną i proszek do pieczenia. Na końcu ubijamy pianę z białek na sztywno. Dodajemy połowę białek do masy, delikatnie mieszamy i gdy się rozluźni dodajemy resztę białek. Masę wlewamy na kruchy spód.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 35-40 minut. Gdy makowiec jabłkowo-migdałowy wystygnie smarujemy wierzch dżemem. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni, aż staną się złote i posypujemy ciasto.

Makowiec migdałowy z jabłkami

Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl

E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Makowiec migdałowy z jabłkami

  1. Łucja napisał/a:

    uwielbiam takie makowce :) już nie mogę się doczekać świąt :)

  2. My simple cuisine napisał/a:

    Wyglada niesamowicie :) Jestem chetna na kawalek :)

  3. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wygląda przepysznie. Coraz więcej makowych wypieków widzę na blogach i sama mam na nie ochotę!

  4. studentka na diecie napisał/a:

    No no kawał konkretnego ciacha :) )

  5. JustInka napisał/a:

    Coś z makiem na Święta być musi ! :) Świetna propozycja, jeszcze nie jadła, ale chyba pojawi się u mnie w święta!

  6. Wspaniały na Swieta ! :)

  7. Magda C. napisał/a:

    Rozpieszczasz mnie, bo już tyle jest przepisów z makiem, że ja się rozpływam! Tylko kiedy ja to wszystko upiekę i zjem?! Makowiec wygląda znakomicie :)

  8. Patyska napisał/a:

    Nooooo, boski… :)

  9. Agnieszka napisał/a:

    Ciasta z makiem są u mnie na pierwszym miejscu. Pychota!

  10. Salvador Dali napisał/a:

    nie robiłam jeszcze nigdy z jabłkami.. Ciekawe jak smakuje? :)
    Ale mak uwieeelbiam ;D

  11. Ola in the kitchen napisał/a:

    O takiego jeszcze nie jadłam :D Wygląda pysznie!

  12. AnnaA-G napisał/a:

    pyszności, uwielbiam makowiec, ale takiego nie jadłam:)

  13. zafascynowane.. napisał/a:

    Wygląda przepyszne:)

  14. zakateksmaku napisał/a:

    Nigdy nie jadłam makowca w takim wydaniu! Fajny pomysł! Chętnie wypróbuję:)

  15. galantyna.pl napisał/a:

    Bardzo lubię połączenie maku, migdałów i jabłek – to smak doskonały :)

  16. Dzikowiec napisał/a:

    Zachwycający! Tak mi ciepło na serduszku, jak do Ciebie zaglądam. Miło, ciepło, świątecznie. I zdecydowanie pachnąco!

  17. Skusiłabym się na kawałek takiego pysznego makowca :)

  18. Majana napisał/a:

    Natalio ,ten makowiec jest obłędny! Wspaniale wygląda, musi być pyszny.
    Pozdrowienia :)

  19. Ania napisał/a:

    przepis idealny dla mojej mamy:)

  20. dżemdżus napisał/a:

    Przepis idealny też dla mnie. Kiedyś jadłam, chyba, podobny tylko na cieście drożdżowym.

  21. moja pasja smaku napisał/a:

    Jaki śliczny ! Po prostu piękny. Te płatki migdałowe dodają mu uroku :)

  22. torty artystyczne napisał/a:

    co w tym jest, że ciasta makowe nie smakują tak w żadnym innym okresie jak okres świąt bożego narodzenia? :)

  23. bielinka napisał/a:

    Oj nie pogardziłabym takim makowcem :) Piękny :) Pozdrawiam serdecznie :)

  24. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Muszę w końcu wypróbować to makowo-jabłkowe połączenie bo wygląda wspaniale :) !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)