Zwykłe pierogi możemy podać w nowoczesnej formie. Pieczone w piekarniku z dodatkiem zdrowej mąki żytniej posmakują nawet konserwatystom. Jako, że nie zawierają grzybów leśnych, mogą jeść je nawet najmłodsi uczestnicy Wigilii.
Ciasto:
- 150 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 jajka
- 125 ml ciepłej wody (pół szklanki)
- 100 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Farsz:
- 1,2 kg pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 100 g serka topionego śmietankowego
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki (możemy partiami, jeśli początkowo się nie mieszczą). Solimy, pieprzymy i wyciskamy dwa ząbki czosnku. Farsz dusimy 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie nadmiar wody z pieczarek odlewamy. Dodajemy skórkę z cytryny, sok, tymianek oraz pokrojony w kostkę serek. Gdy serek się rozpuści dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy z ognia. Próbujemy czy farsz trzeba doprawić. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.
Ciasto: Obie mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy 1 jajko (jedno zostawiamy do posmarowania), śmietanę, ciepłą wodę oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy i wycinamy miseczką, szklanką lub maszynką duże kółka o średnicy 10-12 cm. Nadziewamy je farszem i zlepiamy. Układamy na blasze do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Wierzch możemy posypać czarnuszką, makiem lub kminkiem. Pieczemy 25 minut w 180°C. Pieczone pierogi razowe z pieczarkami najlepiej podawać z sosem tatarskim.
Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać. |


Pysznie, bardzo lubię pieczone:)
Fajny pomysł na świąteczną przekąskę ze zdrowym akcentem. Super 🙂
oj, porywam takiego pierożka! smakowity :]
Niommmmmm…. I reszta Twoich przepisów z ebooka – też zachwycająca!
A dziękuję 🙂
Jutro na obiad by były idealne.
ostatnio mam właśnie na nie ochotę i na szpinak:P
ps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)
Szpinakowe też bym zjadła 🙂
pieczone?! Razowe?! ale nowości i jakie pyszne!
Nigdy nie piekłam pierogów. Wyglądają baaardzo apetycznie!
Moja koleżanka też takie piecze, ale ciężko ją namówić:)
Ło matko, ależ pyszności! Muszę w końcu zjeść śniadanie, bo patrząc na te pierożki aż mi zaburczało 🙂
Jakiś czas temu robiłam pieczone pierogi w wersji z pieczarkami i żółtym serem i są naprawdę pyszne. Fajne urozmaicenie tradycyjnych pierogów. : )
Muszę spróbować dodatku żółtego sera 🙂
Cudne! uwielbiam takie pierożki!
Takie z pieczarkami bardzo lubię ;D
Pieczone pierożki to świetny pomysł 🙂 Już je lubię 🙂
Zapisuję i robię u siebie na Wigilię 🙂 Są świetne!
Bardzo mi miło 🙂
Cudowne pierożki! 🙂 Idealne do barszczyku 🙂
Takie pierogi jadłam w tym roku w małej bieszczadzkiej wsi… były pyszne, nie wątpię, że Twoje również są smaczne:)
Wspaniała i smakowita wersja pierożków 🙂
Śliczne pierogi! Zapisuję przepis, bo już dawno nie robiłam pierogów, a takich pieczonych? Nigdy 😉
Z doświadczenia wiem, że Twoje Natalio pieczone pierogi są boskie :)!
Coś podobnego jadłam ostatnio na Majorce – zresztą mam zdjęcie w ostatnim wpisie z takim pierogiem, tyle że nieco większym. Był pyszny i z przyjemnością spróbuję zrobić podobne z Twojego przepisu.
Pozdrawiam, Asia
A ile mniej więcej wyjdzie pierożków z takich proporcji?