Makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński to prawdziwa gratka dla fanów ciast makowych. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Makowiec jest niezwykle wilgotny od jabłek, co doskonale wpływa na jego smak. Z przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm), dlatego nadaje się ono na wszelkie przyjęcia: imieniny, urodziny czy jako deser po wigilijnej kolacji. Nie zawiera mąki. Tajemnicą pozostaje tylko jego nazwa. Dlaczego japoński? Może ktoś wie? 🙂

Makowiec japoński z jabłkamiSkładniki:

  • 50 dkg maku (najlepiej kupić już zmielony)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
  • 5-6 jabłek
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła (pół kostki)
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • opcjonalnie: bakalie: rodzynki, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe

Polewa:

  • 6 łyżek gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki wody
  • wiórki kokosowe  lub ewentualnie płatki migdałowe do posypania

Zaczynamy od podgrzania mleka wraz z masłem, cukrem lub ekstraktem waniliowym. Gorącym, zalewamy mak (w dużej misce), mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 20 minut. Jeśli mamy mak niezmielony, przepuszczamy go trzykrotnie przez maszynkę (ja jestem leniwa i kupuję zmielony). Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do maku. Mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy do maku i mieszamy. Wsypujemy do maku kaszę manną, proszek do pieczenia oraz dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny i kilka kropel aromatu migdałowego. Jeśli lubimy możemy dodać też bakalie: orzechy lub rodzynki. Ponownie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy połowę białek do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy kolejną porcję białek i mieszamy. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę do pieczenia lub dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 45-55 minut.

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę: w garnuszku rozpuszczamy masło, śmietanę, wodę, kakao i cukier. Energicznie mieszamy, aż składniki się połączą. Gdy masa ma grudki możemy ją zagotować – z łatwością się rozetrą. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych