Makowiec bez ciasta, czyli ciasto japońskie

Makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński to prawdziwa gratka dla fanów ciast makowych. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Makowiec jest niezwykle wilgotny od jabłek, co doskonale wpływa na jego smak. Z przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm), dlatego nadaje się ono na wszelkie przyjęcia: imieniny, urodziny czy jako deser po wigilijnej kolacji. Nie zawiera mąki. Tajemnicą pozostaje tylko jego nazwa. Dlaczego japoński? Może ktoś wie? :)

Makowiec japoński z jabłkamiSkładniki:

  • 50 dkg maku (najlepiej kupić już zmielony)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
  • 5-6 jabłek
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła (pół kostki)
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • opcjonalnie: bakalie: rodzynki, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe

Polewa:

  • 6 łyżek gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki wody
  • wiórki kokosowe  lub ewentualnie płatki migdałowe do posypania

Zaczynamy od podgrzania mleka wraz z masłem, cukrem lub ekstraktem waniliowym. Gorącym, zalewamy mak (w dużej misce), mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 20 minut. Jeśli mamy mak niezmielony, przepuszczamy go trzykrotnie przez maszynkę (ja jestem leniwa i kupuję zmielony). Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do maku. Mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy do maku i mieszamy. Wsypujemy do maku kaszę manną, proszek do pieczenia oraz dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny i kilka kropel aromatu migdałowego. Jeśli lubimy możemy dodać też bakalie: orzechy lub rodzynki. Ponownie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy połowę białek do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy kolejną porcję białek i mieszamy. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę do pieczenia lub dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 45-55 minut.

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę: w garnuszku rozpuszczamy masło, śmietanę, wodę, kakao i cukier. Energicznie mieszamy, aż składniki się połączą. Gdy masa ma grudki możemy ją zagotować – z łatwością się rozetrą. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Ciastka ekstremalnie czekoladowe
To były ekstremalne dni - przygotowania, ślub, podróż poślub...
Truskawkowe drożdżowki serca z migdałami
Jestem osobą ciepłolubną, strasznie chce mi się lata. Aby je...
Czekoladowa chmura
Gdy podarowałam kiedyś mamie książkę "Nigella gryzie&qu...
Domowa nutella
Domowa nutella brzmi smakowicie, prawda? Popularny krem czek...

24 Odpowiedzi na Makowiec bez ciasta, czyli ciasto japońskie

  1. Inspirowane smakiem napisał/a:

    W moim domu najpopularniejszy jest makowiec zawijany mojej Babci. Ale ciasto też jest ciekawą alternatywą.

  2. Droczilka napisał/a:

    Bardzo lubię to ciasto. U mnie w domu makowiec japoński jest obowiązkową pozycję w świątecznym, bożonarodzeniowym menu.

  3. Ania napisał/a:

    u mnie w domu też zawsze jest makowiec zwijany, ja osobiście średnio przepadam za tym ciastem, ale Twoje bardzo apetycznie wygląda:)

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Jeszcze tylko przetrwam jutro i w pełni będę mogła cieszyć się przygotowaniami do Świąt (jutro mam wizytę kontrolną). Makowiec wygląda wspaniale!

  5. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja też wyjadałam sam mak z ciasta. Może dlatego jestem fanką kutii :-D Twoje ciasto jest idealne dla mnie :-) pomyślę o nim przed świętami :-D

  6. Samantha napisał/a:

    Nie mam pojęcia, dlaczego japoński ? Najważniejsze. że wygląda przepysznie ! Pozdrawiam :)

  7. wiosenka27 napisał/a:

    Japończyk kiedyś u nas gościł bardzo często:)

  8. dybka napisał/a:

    Ja za to z zawijanego makowca zawsze objadałam ‘dupki’ :) ale takie makowe ciasto to fajna alternatywa dla tradycji.

  9. Patyska napisał/a:

    Gdyby to było pytanie konkursowe, a w nagrodę można by było dostać takiego przystojnego japońca, to powęszyłabym ;)

  10. Magda napisał/a:

    Już „przypięłam” przepis. Mąż się ucieszy z takiego ciasta:)

  11. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Japończyk czy nie a….ślinka cieknie :) !

  12. Basik napisał/a:

    Czy można tu wykorzystać już gotową masę makową z puszki ????

    • Natalia napisał/a:

      Makowiec z gotowej masy powinien wyjść – ale jeśli nawet to będzie smakował dużo inaczej. Gotowe masy są dość wodniste i przesłodzone, może być więc zbyt wilgotne i słodkie. Polecam mak sypki, już zmielony (jest w większości dużych sklepów), a jeśli ma być gotowa masa, to należy zadbać aby była dobrej jakości.

  13. Monika napisał/a:

    Nie mam maku zmielonego… W takim razie czy najpierw go zagotować, żeby napęczniał i zmielić go trzy razy, a potem dopiero z gorącym mlekiem go wymieszać, czy wystarczy zalać tym mlekiem na 20 min i zmielić trzy razy?

  14. Marta napisał/a:

    Ciasto jest przepyszne. Uwielbiamy je;)

  15. hana napisał/a:

    właśnie wylądował w piekarniku :) już nie mogę się doczekać.
    mam trochę mniejszą blachę ale to chyba nie szkodzi, najwyżej dłużej posiedzi w piecu

    • Natalia napisał/a:

      Blacha nie ma większego znaczenia – będzie wyższy i ładniej się będzie prezentował ;) Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)