Makowiec bez ciasta, czyli ciasto japońskie

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (17 głosów, średnia: 4,12 z 5)
Loading ... Loading ...

Makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński to prawdziwa gratka dla fanów ciast makowych. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Makowiec jest niezwykle wilgotny od jabłek, co doskonale wpływa na jego smak. Z przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm), dlatego nadaje się ono na wszelkie przyjęcia: imieniny, urodziny czy jako deser po wigilijnej kolacji. Nie zawiera mąki. Tajemnicą pozostaje tylko jego nazwa. Dlaczego japoński? Może ktoś wie? :)

Makowiec japoński z jabłkamiSkładniki:

  • 50 dkg maku (najlepiej kupić już zmielony)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
  • 5-6 dużych jabłek
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła (pół kostki)
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • opcjonalnie: bakalie: rodzynki, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe

Polewa:

  • 6 łyżek gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki wody
  • wiórki kokosowe  lub ewentualnie płatki migdałowe do posypania

Zaczynamy od podgrzania mleka wraz z cukrem lub ekstraktem waniliowym. Gorącym, zalewamy mak (w dużej misce) i odstawiamy do napęcznienia na ok. 20 minut. Jeśli mamy mak niezmielony, przepuszczamy go trzykrotnie przez maszynkę (ja jestem leniwa i kupuję zmielony). Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do maku. Mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. W drugiej misce masło ucieramy dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku, aż do wykończenia składników. Dodajemy masę żółtkową do maku i mieszamy. Wsypujemy do maku kaszę manną, proszek do pieczenia oraz dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny i kilka kropel aromatu migdałowego. Jeśli lubimy możemy dodać też bakalie: orzechy lub rodzynki. Ponownie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy połowę białek do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy kolejną porcję białek i mieszamy. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę do pieczenia lub dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 45-55 minut.

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę: w garnuszku rozpuszczamy masło, śmietanę, wodę, kakao i cukier. Energicznie mieszamy, aż składniki się połączą. Gdy masa ma grudki możemy ją zagotować – z łatwością się rozetrą. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

24 Odpowiedzi na Makowiec bez ciasta, czyli ciasto japońskie

  1. Inspirowane smakiem napisał/a:

    W moim domu najpopularniejszy jest makowiec zawijany mojej Babci. Ale ciasto też jest ciekawą alternatywą.

  2. Droczilka napisał/a:

    Bardzo lubię to ciasto. U mnie w domu makowiec japoński jest obowiązkową pozycję w świątecznym, bożonarodzeniowym menu.

  3. Ania napisał/a:

    u mnie w domu też zawsze jest makowiec zwijany, ja osobiście średnio przepadam za tym ciastem, ale Twoje bardzo apetycznie wygląda:)

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Jeszcze tylko przetrwam jutro i w pełni będę mogła cieszyć się przygotowaniami do Świąt (jutro mam wizytę kontrolną). Makowiec wygląda wspaniale!

  5. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja też wyjadałam sam mak z ciasta. Może dlatego jestem fanką kutii :-D Twoje ciasto jest idealne dla mnie :-) pomyślę o nim przed świętami :-D

  6. Samantha napisał/a:

    Nie mam pojęcia, dlaczego japoński ? Najważniejsze. że wygląda przepysznie ! Pozdrawiam :)

  7. wiosenka27 napisał/a:

    Japończyk kiedyś u nas gościł bardzo często:)

  8. dybka napisał/a:

    Ja za to z zawijanego makowca zawsze objadałam ‘dupki’ :) ale takie makowe ciasto to fajna alternatywa dla tradycji.

  9. Patyska napisał/a:

    Gdyby to było pytanie konkursowe, a w nagrodę można by było dostać takiego przystojnego japońca, to powęszyłabym ;)

  10. Magda napisał/a:

    Już „przypięłam” przepis. Mąż się ucieszy z takiego ciasta:)

  11. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Japończyk czy nie a….ślinka cieknie :) !

  12. Basik napisał/a:

    Czy można tu wykorzystać już gotową masę makową z puszki ????

    • Natalia napisał/a:

      Makowiec z gotowej masy powinien wyjść – ale jeśli nawet to będzie smakował dużo inaczej. Gotowe masy są dość wodniste i przesłodzone, może być więc zbyt wilgotne i słodkie. Polecam mak sypki, już zmielony (jest w większości dużych sklepów), a jeśli ma być gotowa masa, to należy zadbać aby była dobrej jakości.

  13. Monika napisał/a:

    Nie mam maku zmielonego… W takim razie czy najpierw go zagotować, żeby napęczniał i zmielić go trzy razy, a potem dopiero z gorącym mlekiem go wymieszać, czy wystarczy zalać tym mlekiem na 20 min i zmielić trzy razy?

  14. Marta napisał/a:

    Ciasto jest przepyszne. Uwielbiamy je;)

  15. hana napisał/a:

    właśnie wylądował w piekarniku :) już nie mogę się doczekać.
    mam trochę mniejszą blachę ale to chyba nie szkodzi, najwyżej dłużej posiedzi w piecu

    • Natalia napisał/a:

      Blacha nie ma większego znaczenia – będzie wyższy i ładniej się będzie prezentował ;) Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)