Jajka bazyliowe

Jajka bazyliowe (faszerowane)Faszerowane jajka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym śniadaniu. Można faszerować je na tysiąc sposobów, ale mój ulubiony jest wyjątkowo prosty. Sprowadza się tylko do… żółtek, majonezu i listków świeżej bazylii. Jajka bazyliowe są bardzo lekkie i do tego błyskawicznie się je robi. Można przygotować je na ostatnią chwilę. Mimo swej prostoty w ostatnią Wielkanoc zniknęły jako pierwsze. Robię je także bez okazji.

Składniki:

  • 6 – 7 jajek ekologicznych
  • 2 duże łyżki majonezu light
  • pół pęczka liści bazylii
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Płuczemy pod zimną wodą i obieramy ze skorupek. Kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy umyte listki świeżej bazylii, majonez, sok z cytryny i doprawiamy odrobiną soli. Blendujemy lub miksujemy malakserem na gładką masę. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego nakładamy pastę do wydrążonych wcześniej białek. Układamy na talerzu z wgłębieniami do jajek lub na ulubionej sałacie. Ozdabiamy listkami bazylii. Jeśli lubimy możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem. Możemy od razu podawać.

Jajka bazyliowe (faszerowane)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

31 Odpowiedzi na Jajka bazyliowe

  1. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Smacznie, świątecznie i pięknie. Narobiłaś mi smaku :)

  2. Paulina napisał/a:

    wyglądają jak zawsze doskonale ;) też mam zamiar zrobić podobne, ale spróbuję sama zrobić majonez. Pozdrawiam serdecznie!

  3. Patyska napisał/a:

    Jajo plus bazylia? Hmmm… chyba muszę zrobić takie jajka.

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Słyszałam o nich wiele, a nigdy nie próbowałam. Dzięki za ten przepis, teraz na pewno zrobię!

  5. Marzena napisał/a:

    Zniknęły jako pierwsze, bo cudnie wyglądały jak te zapewne:-)?

  6. Anita napisał/a:

    ależ są aromatyczne:)

  7. Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Urocze. Wyglądają trochę jak lody pistacjowe, takie z automatu :)

  8. skoraq cooks napisał/a:

    Proste przepisy są najlepsze, zwłaszcza na święta, kiedy jest tyle rzeczy do zrobienia :-) Porywam kilka jajeczek :-)

  9. JustInka napisał/a:

    Uwielbiam Wielkanoc właśnie za te wszystkie jajka:) Fajny przepis. Takie wiosenne i zielone.

  10. wenus-lifestyle napisał/a:

    Wow, wyglądają rewelacyjnie :P Wspaniałe zdjęcia :)

  11. Opalanka napisał/a:

    Bardzo ładne. Też zrobię:)

  12. napiecyku napisał/a:

    Takie szybkie, faszerowane jajeczka zawsze w cenie, bazylia to świetny dodatek do farszu : )

  13. judik napisał/a:

    Pyszna propozycja na Wielkanocny stół :-)

  14. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Fajny pomysł na podanie jajek:) Chętnie wypróbuję. Idealny nie tylko na Wielkanoc, ale też jako przekąska na wszelkiej maści imprezy.

  15. studentka na diecie napisał/a:

    Pyszny i kolorowy pomysł na jajeczka na wielkanocny stół :)

  16. Ola in the kitchen napisał/a:

    Takie proste a takie pyszne :D

  17. Królowa Karo napisał/a:

    U nas w domu uwielbiamy bazylię, więc z pewnością zgapię ten przepis na wielkanocne śniadanko.

  18. Ervisha napisał/a:

    Ładnie wyglądają chociaż za bazylią nie przepadam :)

  19. pyszności, bardzo lubię z bazylią : )

  20. Magda C. napisał/a:

    Piękne! Takie bazyliowe jajka muszą być pyszne :)

  21. lutka40 napisał/a:

    Już same fotki zapowiadają bardzo dużo smaku i zapachu !

  22. ELA.M napisał/a:

    Juz bardzo świątecznie:)

  23. Pati napisał/a:

    Farsz pięknie zdobi jajka!

  24. Łucja napisał/a:

    Pięknie się prezentują !

  25. Katarzyna napisał/a:

    bardzo ładnie wyglądają:) u mnie też takie się na pewno pojawią z dodatkiem suszonych pomidorów
    pozdrawiam

  26. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Zdecydowanie muszę wypróbować taką wersję jajek :) !

  27. Wyborne na swięta z pyszną pastą :)

  28. iza napisał/a:

    pieknie wyglądaja i jaki ładny kolorek maja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)