Jajka bazyliowe

Jajka bazyliowe (faszerowane)Faszerowane jajka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym śniadaniu. Można faszerować je na tysiąc sposobów, ale mój ulubiony jest wyjątkowo prosty. Sprowadza się tylko do… żółtek, majonezu i listków świeżej bazylii. Jajka bazyliowe są bardzo lekkie i do tego błyskawicznie się je robi. Można przygotować je na ostatnią chwilę. Mimo swej prostoty w ostatnią Wielkanoc zniknęły jako pierwsze. Robię je także bez okazji.

Składniki:

  • 6 – 7 jajek ekologicznych
  • 2 duże łyżki majonezu light
  • pół pęczka liści bazylii
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Płuczemy pod zimną wodą i obieramy ze skorupek. Kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy umyte listki świeżej bazylii, majonez, sok z cytryny i doprawiamy odrobiną soli. Blendujemy lub miksujemy malakserem na gładką masę. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego nakładamy pastę do wydrążonych wcześniej białek. Układamy na talerzu z wgłębieniami do jajek lub na ulubionej sałacie. Ozdabiamy listkami bazylii. Jeśli lubimy możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem. Możemy od razu podawać.

Jajka bazyliowe (faszerowane)

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

31 Odpowiedzi na Jajka bazyliowe

  1. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Smacznie, świątecznie i pięknie. Narobiłaś mi smaku 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Paulina napisał/a:

    wyglądają jak zawsze doskonale 😉 też mam zamiar zrobić podobne, ale spróbuję sama zrobić majonez. Pozdrawiam serdecznie!

  3. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Jajo plus bazylia? Hmmm… chyba muszę zrobić takie jajka.

  4. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Słyszałam o nich wiele, a nigdy nie próbowałam. Dzięki za ten przepis, teraz na pewno zrobię!

  5. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Zniknęły jako pierwsze, bo cudnie wyglądały jak te zapewne:-)?

  6. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    ależ są aromatyczne:)

  7. Natalia - Poezja Smaku Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Urocze. Wyglądają trochę jak lody pistacjowe, takie z automatu 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Proste przepisy są najlepsze, zwłaszcza na święta, kiedy jest tyle rzeczy do zrobienia 🙂 Porywam kilka jajeczek 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Uwielbiam Wielkanoc właśnie za te wszystkie jajka:) Fajny przepis. Takie wiosenne i zielone.

  10. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Wow, wyglądają rewelacyjnie 😛 Wspaniałe zdjęcia 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Opalanka napisał/a:

    Bardzo ładne. Też zrobię:)

  12. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Takie szybkie, faszerowane jajeczka zawsze w cenie, bazylia to świetny dodatek do farszu : )

  13. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Pyszna propozycja na Wielkanocny stół 🙂

  14. Fajny pomysł na podanie jajek:) Chętnie wypróbuję. Idealny nie tylko na Wielkanoc, ale też jako przekąska na wszelkiej maści imprezy.

  15. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Pyszny i kolorowy pomysł na jajeczka na wielkanocny stół 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Takie proste a takie pyszne 😀

  17. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    U nas w domu uwielbiamy bazylię, więc z pewnością zgapię ten przepis na wielkanocne śniadanko.

  18. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Ładnie wyglądają chociaż za bazylią nie przepadam 🙂

  19. pyszności, bardzo lubię z bazylią : )

  20. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Piękne! Takie bazyliowe jajka muszą być pyszne 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Już same fotki zapowiadają bardzo dużo smaku i zapachu !

  22. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Juz bardzo świątecznie:)

  23. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Farsz pięknie zdobi jajka!

  24. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Pięknie się prezentują !

  25. Natalia - Poezja Smaku Katarzyna napisał/a:

    bardzo ładnie wyglądają:) u mnie też takie się na pewno pojawią z dodatkiem suszonych pomidorów
    pozdrawiam

  26. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Zdecydowanie muszę wypróbować taką wersję jajek :)!

  27. Wyborne na swięta z pyszną pastą 🙂

  28. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    pieknie wyglądaja i jaki ładny kolorek maja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)