Jajka bazyliowe (faszerowane)Faszerowane jajka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym śniadaniu. Można faszerować je na tysiąc sposobów, ale mój ulubiony jest wyjątkowo prosty. Sprowadza się tylko do… żółtek, majonezu i listków świeżej bazylii. Jajka bazyliowe są bardzo lekkie i do tego błyskawicznie się je robi. Można przygotować je na ostatnią chwilę. Mimo swej prostoty w ostatnią Wielkanoc zniknęły jako pierwsze. Robię je także bez okazji.

Składniki:

  • 6 – 7 jajek ekologicznych
  • 2 duże łyżki majonezu light
  • pół pęczka liści bazylii
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Płuczemy pod zimną wodą i obieramy ze skorupek. Kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy umyte listki świeżej bazylii, majonez, sok z cytryny i doprawiamy odrobiną soli. Blendujemy lub miksujemy malakserem na gładką masę. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego nakładamy pastę do wydrążonych wcześniej białek. Układamy na talerzu z wgłębieniami do jajek lub na ulubionej sałacie. Ozdabiamy listkami bazylii. Jeśli lubimy możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem. Możemy od razu podawać.

Jajka bazyliowe (faszerowane)

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
186 kcal 726 kcal
Węglowodany
1 g 3 g
w tym cukry
1 g 2 g
Tłuszcz
15 g 57 g
w tym kwasy tł. nasycone
3 g 13 g
Białko
12 g 46 g
Sól
0 g 1 g
Błonnik
0 g 0 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!