Jajka bazyliowe (faszerowane)Faszerowane jajka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym śniadaniu. Można faszerować je na tysiąc sposobów, ale mój ulubiony jest wyjątkowo prosty. Sprowadza się tylko do… żółtek, majonezu i listków świeżej bazylii. Jajka bazyliowe są bardzo lekkie i do tego błyskawicznie się je robi. Można przygotować je na ostatnią chwilę. Mimo swej prostoty w ostatnią Wielkanoc zniknęły jako pierwsze. Robię je także bez okazji.

Składniki:

  • 6 – 7 jajek ekologicznych
  • 2 duże łyżki majonezu light
  • pół pęczka liści bazylii
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Płuczemy pod zimną wodą i obieramy ze skorupek. Kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy umyte listki świeżej bazylii, majonez, sok z cytryny i doprawiamy odrobiną soli. Blendujemy lub miksujemy malakserem na gładką masę. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego nakładamy pastę do wydrążonych wcześniej białek. Układamy na talerzu z wgłębieniami do jajek lub na ulubionej sałacie. Ozdabiamy listkami bazylii. Jeśli lubimy możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem. Możemy od razu podawać.

Jajka bazyliowe (faszerowane)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych