Jajka bazyliowe (faszerowane)Faszerowane jajka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym śniadaniu. Można faszerować je na tysiąc sposobów, ale mój ulubiony jest wyjątkowo prosty. Sprowadza się tylko do… żółtek, majonezu i listków świeżej bazylii. Jajka bazyliowe są bardzo lekkie i do tego błyskawicznie się je robi. Można przygotować je na ostatnią chwilę. Mimo swej prostoty w ostatnią Wielkanoc zniknęły jako pierwsze. Robię je także bez okazji.

Składniki:

  • 6 – 7 jajek ekologicznych
  • 2 duże łyżki majonezu light
  • pół pęczka liści bazylii
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Płuczemy pod zimną wodą i obieramy ze skorupek. Kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy umyte listki świeżej bazylii, majonez, sok z cytryny i doprawiamy odrobiną soli. Blendujemy lub miksujemy malakserem na gładką masę. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego nakładamy pastę do wydrążonych wcześniej białek. Układamy na talerzu z wgłębieniami do jajek lub na ulubionej sałacie. Ozdabiamy listkami bazylii. Jeśli lubimy możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem. Możemy od razu podawać.

Jajka bazyliowe (faszerowane)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!