Faszerowane jajka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym śniadaniu. Można faszerować je na tysiąc sposobów, ale mój ulubiony jest wyjątkowo prosty. Sprowadza się tylko do… żółtek, majonezu i listków świeżej bazylii. Jajka bazyliowe są bardzo lekkie i do tego błyskawicznie się je robi. Można przygotować je na ostatnią chwilę. Mimo swej prostoty w ostatnią Wielkanoc zniknęły jako pierwsze. Robię je także bez okazji.
Składniki:
- 6 – 7 jajek ekologicznych
- 2 duże łyżki majonezu light
- pół pęczka liści bazylii
- kilka kropel soku z cytryny
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Płuczemy pod zimną wodą i obieramy ze skorupek. Kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy umyte listki świeżej bazylii, majonez, sok z cytryny i doprawiamy odrobiną soli. Blendujemy lub miksujemy malakserem na gładką masę. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego nakładamy pastę do wydrążonych wcześniej białek. Układamy na talerzu z wgłębieniami do jajek lub na ulubionej sałacie. Ozdabiamy listkami bazylii. Jeśli lubimy możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem. Możemy od razu podawać.
Smacznie, świątecznie i pięknie. Narobiłaś mi smaku 🙂
wyglądają jak zawsze doskonale 😉 też mam zamiar zrobić podobne, ale spróbuję sama zrobić majonez. Pozdrawiam serdecznie!
Z domowym najlepsze wychodzą – https://www.poezja-smaku.pl/domowy-majonez/
Jajo plus bazylia? Hmmm… chyba muszę zrobić takie jajka.
Słyszałam o nich wiele, a nigdy nie próbowałam. Dzięki za ten przepis, teraz na pewno zrobię!
Zniknęły jako pierwsze, bo cudnie wyglądały jak te zapewne:-)?
ależ są aromatyczne:)
Urocze. Wyglądają trochę jak lody pistacjowe, takie z automatu 🙂
Zamarzyły mi się przez Ciebie lody pistacjowe 😉
Proste przepisy są najlepsze, zwłaszcza na święta, kiedy jest tyle rzeczy do zrobienia 🙂 Porywam kilka jajeczek 🙂
Uwielbiam Wielkanoc właśnie za te wszystkie jajka:) Fajny przepis. Takie wiosenne i zielone.
Wow, wyglądają rewelacyjnie 😛 Wspaniałe zdjęcia 🙂
Bardzo ładne. Też zrobię:)
Takie szybkie, faszerowane jajeczka zawsze w cenie, bazylia to świetny dodatek do farszu : )
Pyszna propozycja na Wielkanocny stół 🙂
Fajny pomysł na podanie jajek:) Chętnie wypróbuję. Idealny nie tylko na Wielkanoc, ale też jako przekąska na wszelkiej maści imprezy.
Pyszny i kolorowy pomysł na jajeczka na wielkanocny stół 🙂
Bardzo fajny farsz! 🙂
Takie proste a takie pyszne 😀
U nas w domu uwielbiamy bazylię, więc z pewnością zgapię ten przepis na wielkanocne śniadanko.
Ładnie wyglądają chociaż za bazylią nie przepadam 🙂
pyszności, bardzo lubię z bazylią : )
Piękne! Takie bazyliowe jajka muszą być pyszne 🙂
Już same fotki zapowiadają bardzo dużo smaku i zapachu !
Juz bardzo świątecznie:)
Farsz pięknie zdobi jajka!
Pięknie się prezentują !
bardzo ładnie wyglądają:) u mnie też takie się na pewno pojawią z dodatkiem suszonych pomidorów
pozdrawiam
Zdecydowanie muszę wypróbować taką wersję jajek :)!
Wyborne na swięta z pyszną pastą 🙂
pieknie wyglądaja i jaki ładny kolorek maja