Wielkanoc tuż, tuż. W wielu domach będzie ona zupełnie inna od poprzednich. Nie każdy ma z tego powodu nastrój do wielkich przygotowań, dlatego razem z Davidem Gaboriaud wykonaliśmy dla Was wspólnie online wyjątkowo prosty przepis. Poradzą sobie z nim nawet kulinarni adepci – to jaja faszerowane na 3 sposoby z serkiem Almette. Jajo to symbol świąt Wielkiej Nocy, dlatego nie powinno go zabraknąć na naszym stole. Faszerowane jajka są dość tradycyjną potrawą, ale w wersji Davida mają szczyptę finezji – mi szczególnie spodobały się te różowe 🙂 Jak je wykonać? Zobaczcie w filmie na dole. Przygotowaliśmy go łącząc się online. To świetny sposób na naukę gotowania w tym szczególnym czasie, gdy większość z nas zostaje w domu. Wcześniej przygotowaliśmy wspólnie spaghetti z ziołowym pesto – a teraz już umówiliśmy się na kolejny odcinek tuż po Świętach. Ale wróćmy do jajek – to tylko kilka składników, a efekt jest zdumiewający.
Jaja faszerowane na 3 sposoby:
- 1 serek Almette z chrzanem
- 1 serek Almette śmietankowy
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- kilka łyżek soku z buraka kiszonego lub zwykłego soku z buraka
- świeży szczypiorek
- płatki chilli lub pieprz cayenne
- sól
Obierz jajka i pokrój je na połówki. Wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem, dopraw solą i rozłóż do 3 miseczek. Do pierwszych dwóch dodaj 1-2 łyżki serka Almette śmietankowego i wszystko wymieszaj na pastę. Do ostatniej miski dodaj serek Almette z chrzanem i również wymieszaj z rozgniecionymi żółtkami. Ponadziewaj połówki jajek pastą, zrobioną z żółtek i Almette z chrzanem. Udekoruj je szczypiorkiem. Połowę pasty z żółtek i Almette śmietankowego zafarbuj sokiem z buraka. Ponadziewaj nią połówki jajek. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Pozostałą połowę pasty wymieszaj z płatkami chilli lub pieprzem cayenne i nią również nadziewaj połówki jajek. Serwuj od razu.
Almette #zostanwdomu z przyjemnością – odcinek 2
Wpis powstał w ramach współpracy Almette #ZOSTAŃ W DOMU Z PRZYJEMNOŚCIĄ!
Wyglądają genialnie! Koniecznie muszę je przygotować!
Czy serek Philadelphia można użyć zamiast serka wyżej wspimnianego? Nie znam serka Almette (mieszkam poza Europą).
Dziękuję.
Tak, to ten sam typ sera