Domowy majonezZapewne większość z Was kupuje majonez w sklepie. Polecam choć raz przygotować go samodzielnie – z pomocą nowoczesnych sprzętów kuchennych zajmie to nam mniej niż 10 minut. Ocenimy wtedy czy smak jest lepszy niż tego ze słoika i czy było warto. Unikniemy także szeregu substancji konserwujących, które są dodawane do gotowych sosów w celu przedłużenia daty ważności. A jak się robi majonez? Wystarczy surowe jajko, olej, ocet i przyprawy. Domowy majonez należy zużyć w przeciągu 3-4 dni. Sałatki, kanapki, pasty jajeczne i ulubione potrawy uzyskają z nim znacznie lepszy smak. Kto podejmuje wyzwanie?

Składniki:

  • 1 jajko z hodowli ekologicznej
  • 1 szklanka zwykłego oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki białego octu winnego (ewentualnie soku z cytryny)
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Domowy majonez najszybciej przygotujemy w blenderze lub malakserze. Jeśli ich nie mamy użyjmy miksera. Jajko myjemy i sparzamy wrzątkiem z czajnika. Rozbijamy do blendera lub miski. Dodajemy do niego ocet, musztardę, sól i cukier. Miksujemy przez ok. 1 minutę. Następnie dodajemy pół łyżeczki oleju i miksujemy ponownie. Potem dodajemy po 1 całej łyżeczce, cały czas miksując po dodaniu. Po zmiksowanych 5-6 łyżeczkach, resztę oleju możemy dodawać cienką strużką aż do wykończenia (cały czas miksując) lub większymi porcjami. Im więcej oleju będziemy dodawać, tym majonez zrobi się gęstszy. Po zużyciu całej szklanki powinien mieć kremową konsystencję. Dodajemy wtedy szczyptę pieprzu i cieszymy się domowym majonezem.

Do majonezu warto dodać świeże zioła np: koperek, bazylię czy pietruszkę, aby uzyskać majonez smakowy. Świetnie pasuje do sałatek. Pyszny jest także zmiksowany z wędzonym łososiem, ogórkiem konserwowym lub ugotowanymi kurkami – można nim przyozdobić jajka na twardo. Pamiętajmy, że majonez zawiera surowe jajko – nie powinien być podawany małym dzieciom.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych