Rolada zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem biszkoptowym, ewentualnie drożdżowym. Ta rolada orzechowa jest zrobiona z ciasta kruchego co jest ciekawą odmianą. Można zwinąć ją w kształt wieńca i uzyskać bardzo oryginalne ciasto z prostych składników.
Składniki – ciasto:
- 300 g mąki pszennej (2 czubate szklanki)
- 110 g cukru trzcinowego (3/4 szklanki)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
Farsz orzechowy:
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 40 g cukru trzcinowego (1/4 szklanki)
- 1 jajko
- duża szczypta cynamonu
- 2-3 krople aromatu migdałowego (nie więcej)
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Mieszamy i dodajemy jajko roztrzepane z mlekiem. Mieszamy łyżką. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Wstawiamy na 15-20 minut do lodówki.
Orzechy mielimy na pył. Dodajemy do nich cukier, cynamon, aromat, białko jajka i trzy łyżki wody. Żółtko roztrzepujemy i połowę dolewamy do orzechów, a połowę zostawiamy do posmarowania wierzchu. Składniki farszu dokładnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i na podsypanym mąką blacie wałkujemy na kształt prostokąta (ok. 46x36cm) – ja użyłam silikonowej stolnicy i nie trzeba było podsypywać mąki. Na całej powierzchni równomiernie rozsmarowujemy farsz orzechowy. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem. Możemy połączyć oba końce rolady, aby uzyskać wieniec orzechowy. Smarujemy wierzch ciasta pozostałym żółtkiem. Rolada orzechowa piecze się ok. 40-45 minut w 190°C (180°C z termoobiegiem). W trakcie pieczenia ciasto delikatnie pęka.


Ta rolada orzechowa wygląda obłędnie 🙂 Prawie czuć jej zapach…
Wygląda świetnie. 🙂 Uwielbiam takie masy, tym bardziej mnie kusi!
Lubię i kruche ciasta i taki farsz. Trafiłaś więc w mój gust. Chętnie zjadłabym teraz do kawy taki kawałek. Tak pysznie wygląda 🙂
Też myślałem o takim cieście, ale chyba nie wyrobię się bo mam inne pomysły na wypieki 😀
Wygląda wspaniale. I orzechowa..musiała być pyszna : )
Uroczy wianuszek! Wygląda smakowicie. Bardzo lubię orzechowe słodkości!
A może być zwykły cukier
Może
To nadzienie przypomina mi nadzienie do Rogali Marcińskich.
Do rogali nadzienie jest z białego maku i migdałów – te jest orzechowe 🙂
Wyszło smacznie, bo dałaś dużo orzechów 🙂 Ja daję podobną masę do drożdżowego, chętnie spróbuję Twojego : )
Pierwszy raz spotykam się z takim ciastem, jest świetne! 🙂
Mniam! Ta rolada ma wszystko to co uwielbiam 🙂
Ale kusisz;)
Świetny pomysł na pyszną orzechową roladę. 🙂
Pozdrawiam ciepło
bardzo fajny przepis
Świetny pomysł a smaki obłędny 🙂
cały czas kusić tymi słodkościami:) wspaniała rolada, moje smaki:)
Taki farsz i już jasne jest, że ciasto by mi zasmakowało 😉
Uwielbiam orzechowe wypieki!
Wieniec prezentuje się imponująco. Idealny na Święta:)
Mmmmm pyszna i na dodatek świetnie się prezentuje 🙂
Wow, rewelacyjny wieniec 🙂 Bardzo mi się podoba – świetnie by wyglądał na wielkanocnym stole 🙂
Zapraszam do mnie na wielkanocną babkę 😉 http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
Wygląd bardzo apetycznie, jak znajdę chwilę czasu to upiekę na święta.
Ładniejszej to ja nie widziałam 🙂
Slinka cieknie na sam widok! To musi być rewelacyjne ciacho!
mmm… ten farsz prezentuje się cudnie i wyobrażam sobie jego smak, uwielbiam takie nadzienie 😉
FAchowe przepisy, bardzo klarowne i jasne i tyle tutaj pysznych potraw 🙂
Bedę tutaj znacznie częściej zaglądać 🙂
Zapraszam do siebie http://alejamarzen.blogspot.com/ 🙂
Fantastyczny! Tak rzadko robię orzechowe słodkości, a szkoda!
jeśli z orzechami to biorę od razu dwie porcje 😉
taka rolada to świetna dla mnie alternatywa makowca ktorego nie lubię:)
Nie jadłam, ale wiem, że smakuje genialnie!
Z orzechami to ja się piszę ,całe dnie chodzę i podjadam ….
wielka smakowitośc !
Swietna propozycja na swiąteczne wypieki 🙂