Rolada orzechowa (wieniec)Rolada zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem biszkoptowym, ewentualnie drożdżowym. Ta rolada orzechowa jest zrobiona z ciasta kruchego co jest ciekawą odmianą. Można zwinąć ją w kształt wieńca i uzyskać bardzo oryginalne ciasto z prostych składników.

Składniki – ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (2 czubate szklanki)
  • 110 g cukru trzcinowego (3/4 szklanki)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli

Farsz orzechowy:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 40 g cukru trzcinowego (1/4 szklanki)
  • 1 jajko
  • duża szczypta cynamonu
  • 2-3 krople aromatu migdałowego (nie więcej)

Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Mieszamy i dodajemy jajko roztrzepane z mlekiem. Mieszamy łyżką. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Wstawiamy na 15-20 minut do lodówki.

Orzechy mielimy na pył. Dodajemy do nich cukier, cynamon, aromat, białko jajka i trzy łyżki wody. Żółtko roztrzepujemy i połowę dolewamy do orzechów, a połowę zostawiamy do posmarowania wierzchu. Składniki farszu dokładnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i na podsypanym mąką blacie wałkujemy na kształt prostokąta (ok. 46x36cm) – ja użyłam silikonowej stolnicy i nie trzeba było podsypywać mąki. Na całej powierzchni równomiernie rozsmarowujemy farsz orzechowy. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem. Możemy połączyć oba końce rolady, aby uzyskać wieniec orzechowy. Smarujemy wierzch ciasta pozostałym żółtkiem. Rolada orzechowa piecze się ok. 40-45 minut w 190°C (180°C z termoobiegiem). W trakcie pieczenia ciasto delikatnie pęka.

Rolada orzechowa (wieniec)

Rolada orzechowa (wieniec)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych