Rolada orzechowa (wieniec)

Rolada orzechowa (wieniec)Rolada zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem biszkoptowym, ewentualnie drożdżowym. Ta rolada orzechowa jest zrobiona z ciasta kruchego co jest ciekawą odmianą. Można zwinąć ją w kształt wieńca i uzyskać bardzo oryginalne ciasto z prostych składników.

Składniki – ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (2 czubate szklanki)
  • 110 g cukru trzcinowego (3/4 szklanki)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli

Farsz orzechowy:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 40 g cukru trzcinowego (1/4 szklanki)
  • 1 jajko
  • duża szczypta cynamonu
  • 2-3 krople aromatu migdałowego (nie więcej)

Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Mieszamy i dodajemy jajko roztrzepane z mlekiem. Mieszamy łyżką. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Wstawiamy na 15-20 minut do lodówki.

Orzechy mielimy na pył. Dodajemy do nich cukier, cynamon, aromat, białko jajka i trzy łyżki wody. Żółtko roztrzepujemy i połowę dolewamy do orzechów, a połowę zostawiamy do posmarowania wierzchu. Składniki farszu dokładnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i na podsypanym mąką blacie wałkujemy na kształt prostokąta (ok. 46x36cm) – ja użyłam silikonowej stolnicy i nie trzeba było podsypywać mąki. Na całej powierzchni równomiernie rozsmarowujemy farsz orzechowy. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem. Możemy połączyć oba końce rolady, aby uzyskać wieniec orzechowy. Smarujemy wierzch ciasta pozostałym żółtkiem. Rolada orzechowa piecze się ok. 40-45 minut w 190°C (180°C z termoobiegiem). W trakcie pieczenia ciasto delikatnie pęka.

Rolada orzechowa (wieniec)

Rolada orzechowa (wieniec)

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

35 Odpowiedzi na Rolada orzechowa (wieniec)

  1. Natalia - Poezja Smaku Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Ta rolada orzechowa wygląda obłędnie 🙂 Prawie czuć jej zapach…

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wygląda świetnie. 🙂 Uwielbiam takie masy, tym bardziej mnie kusi!

  3. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Lubię i kruche ciasta i taki farsz. Trafiłaś więc w mój gust. Chętnie zjadłabym teraz do kawy taki kawałek. Tak pysznie wygląda 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Sosna napisał/a:

    Też myślałem o takim cieście, ale chyba nie wyrobię się bo mam inne pomysły na wypieki 😀

  5. Wygląda wspaniale. I orzechowa..musiała być pyszna : )

  6. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Uroczy wianuszek! Wygląda smakowicie. Bardzo lubię orzechowe słodkości!

  7. Natalia - Poezja Smaku Basiac napisał/a:

    A może być zwykły cukier

  8. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    To nadzienie przypomina mi nadzienie do Rogali Marcińskich.

  9. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Wyszło smacznie, bo dałaś dużo orzechów 🙂 Ja daję podobną masę do drożdżowego, chętnie spróbuję Twojego : )

  10. Pierwszy raz spotykam się z takim ciastem, jest świetne! 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Mniam! Ta rolada ma wszystko to co uwielbiam 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Nemi napisał/a:

    Ale kusisz;)

  13. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Świetny pomysł na pyszną orzechową roladę. 🙂
    Pozdrawiam ciepło

  14. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    bardzo fajny przepis

  15. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Świetny pomysł a smaki obłędny 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Voyagedegustacje napisał/a:

    cały czas kusić tymi słodkościami:) wspaniała rolada, moje smaki:)

  17. Natalia - Poezja Smaku Kinga Kornacka napisał/a:

    Taki farsz i już jasne jest, że ciasto by mi zasmakowało 😉

  18. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Uwielbiam orzechowe wypieki!

  19. Wieniec prezentuje się imponująco. Idealny na Święta:)

  20. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Mmmmm pyszna i na dodatek świetnie się prezentuje 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Wow, rewelacyjny wieniec 🙂 Bardzo mi się podoba – świetnie by wyglądał na wielkanocnym stole 🙂
    Zapraszam do mnie na wielkanocną babkę 😉 http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/

  22. Natalia - Poezja Smaku Johny napisał/a:

    Wygląd bardzo apetycznie, jak znajdę chwilę czasu to upiekę na święta.

  23. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Ładniejszej to ja nie widziałam 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku Smaczny kąsek napisał/a:

    Slinka cieknie na sam widok! To musi być rewelacyjne ciacho!

  25. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    mmm… ten farsz prezentuje się cudnie i wyobrażam sobie jego smak, uwielbiam takie nadzienie 😉

  26. Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

    FAchowe przepisy, bardzo klarowne i jasne i tyle tutaj pysznych potraw 🙂
    Bedę tutaj znacznie częściej zaglądać 🙂
    Zapraszam do siebie http://alejamarzen.blogspot.com/ 🙂

  27. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Fantastyczny! Tak rzadko robię orzechowe słodkości, a szkoda!

  28. Natalia - Poezja Smaku Kaś napisał/a:

    jeśli z orzechami to biorę od razu dwie porcje 😉

  29. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    taka rolada to świetna dla mnie alternatywa makowca ktorego nie lubię:)

  30. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Nie jadłam, ale wiem, że smakuje genialnie!

  31. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Z orzechami to ja się piszę ,całe dnie chodzę i podjadam ….

  32. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    wielka smakowitośc !

  33. Swietna propozycja na swiąteczne wypieki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)