Nie w każdym domu istnieje tradycja pieczenia mazurków na Wielkanoc. Ten jest wyjątkowy i mam nadzieję, że zachęci tych, którzy ich nie robią. Mazurek czekoladowy ma pyszną masę z mleka w proszku i jest na cieście półkruchym – dzięki czemu nie jest suchy i twardy, a delikatny i wilgotny. Przechowywany w chłodnym miejscu może stać nawet do ok. tygodnia, dlatego bez problemu można przyrządzić go wcześniej. Ten nie dotrwał do Świąt – jutro robię go ponownie, bo wyjątkowo nam smakował.
Ciasto półkruche na mazurek:
- 2 czubate szklanki mąki (300 g)
- 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
- 1/2 szklanki cukru pudru (70 g)
- 3 żółtka
- 1-2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
- 1/2 szklanki mleka (125 ml)
- 1/2 szklanki białego cukru (90 g)
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
- 120 g masła (3/5 kostki)
- 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku (200 g)
- dodatkowo: bakalie do dekoracji
Ciasto: Mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia należy posiekać nożem z Kasią. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli istnieje potrzeba dodajemy tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Większy kawałek wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 1-2 cm. Z mniejszego kawałka formujemy wałek o grubości 2-3 cm i układamy na brzegach (można zrobić też ozdobne, skręcane brzegi). Nakłuwamy mazurka w kilku miejscach widelcem, chłodzimy w lodówce, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 20 minut.
Masa: W rondelku rozpuszczamy cukier, masło, mleko i kakao. Odstawiamy masę do lekkiego ostudzenia. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy przesiane przez sito mleko w proszku i intensywnie mieszamy. Ciepłą masę wlewamy na upieczony spód. Zostawiamy do ostudzenia, dekorujemy połówkami orzechów lub np. płatkami migdałowymi i żurawiną. Mazurek czekoladowy wstawiamy na kilka godzin do lodówki by całkowicie stężał.
Wypróbuj także wyjątkowo prosty czekoladowy mazurek z czekolad z orzechami


Wygląda super. U mnie w tym roku będzie chałwowy :)))
Świetny przepis. Bardzo mnie zachęciłaś do zrobienia takiego mazurka. Właśnie to ciasto półkruche jest fajne. Czy mogłabyś podać wymiary blaszki? Pozdrawiam 🙂
Mazurek można piec bez formy – wałkując na grubość 1-2 cm lub w blaszce ok. 36×25 cm
Wow… brakuje słów. Serio! Coś cudownego – genialnie go przyozdobiłaś 🙂
O. U Ciebie jaki ładny, pycha!
Jak pięknie go udekorowałaś!
U mnie w domu nie piekło się mazurków. Były serniki, szarlotki. Pamiętam, ze w telewizji o nich mówiono a ja chciałam spróbować. I kiedy pierwszy raz udało mi się go spróbować – -nie zaskoczył mnie. Mnie podoba się jedynie nazwa. Kojarzy się ze świętami. Z czekoladą gdyby to był mój pierwszy raz – może miałabym inne wspomnienia:)
Rodzajów mazurków jest tak dużo, że każdy na pewno znajdzie smak dla siebie – ważne żeby się nie zniechęcać 🙂
Bardzo podoba mi się i ciasto i masa 🙂 chętnie bym zjadła takiego mazurka !
prezentuje się bardzo elegancko:) naprawdę robi wrażenie.
bardzo ładny i subtelny:)
U mnie też tradycyjne są mazurki. Czekoladowy bardzo lubię jest super. Pięknie go przyozdobiłaś wygląda tak wiosennie i świątecznie 🙂
Piękny, dekoracyjny jak na mazurka przystało i zapewne przepyszny 🙂
Ja wiem, że święta się jeszcze nie zaczęły, ale ja już bym się poczęstowała 🙂
Ale ładnie to udekorowałaś:) Świetny pomysł.
Bardzo ładnie go udekorowałaś:) Z chęcią się poczęstuję;)
Piękny równiutki ,podoba mi się 🙂
Prosty i nie przekombinowany. Podoba mi się 😉
Taki mazurek to dla mnie ideał. Żadne tam bakalie czy karmele – masa czekoladowa to jest to! ;D
Cudowny mazurek! Czekoladowy najlepszy 🙂
Twój mazurek wygląda przepysznie! 🙂
Jak on ślicznie wygląda! Szkoda kroić;)
Jaki śliczny! Bardzo kusząco wygląda 😀
jak ładnie udekorowany 😉
Upiekłam tego mazurka na tegoroczne święta. Ciasto kruche wyszło świetne, ale masa jak dla mnie trochę za słodka, ale to też kwestia gustu. Moi bliscy zajadali się ze smakiem 🙂
wygląda świetnie:) tak delikatnie:)
Eh czemu u mnie nikt w tym roku nie zrobił takiego cuda ;P
Zrobiłam – gorąco polecam! 🙂 Mazurek jest uzależniający, mleko w proszku daje ciekawy posmak 🙂 Na pewno jeszcze kiedyś zrobię, ale chyba nie będę czekała do świąt… 😀
Ojej! Ależ on wygląda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pięknie wygląda. Czy można zastąpić margarynę masłem?
Można
Przepis sprawdzony polecam
Witam
Smietana w kubku 30?
Najlepiej w kubku 18%
Mleko w proszku, czyli np. Cremona? Do kawy?
Nie, Cremona to śmietanka :). Chodzi o pełnotłuste mleko w proszku – np. takie jak na zdjęciu. Najlepiej poprosić sprzedawcę w sklepie o pokaznie gdzie leży. Ważne, aby mleko nie było granulowane, a w proszku
Aa ja zrobilam ze smietanka xd no nic mize bedzie zjadliwe xd troche musze pocwiczyc estetyczne wykonanie xd ale chyba nie jest tragicznie. Od razu cale mleko wsypujesz i mieszasz czy partiami?
Dodaję po trochu i jednocześnie mieszam 🙂
Cukier,masło,mleko i kakao tylko rozpuszczamy nie gotujemy?
Można zagotować, ale nie trzeba
Witam.Bardzo ladnie wyglada ciasto,na takie mieciutkie.Chcialam zapytac czy jak uformuje z tego ciasta dzwon (tak sobie wymyslilam,bo co roku jest wielka pisanka) to ciasto utrzyma ksztalt bez foremki? Foremki nigdzie nie znalazlam w ksztalcie dzwonu.
Trzeba by było je już uformowane schłodzić przed włożeniem do piekarnika – wtedy jest szansa 🙂
Robie podobny na dwie czesci i nazywa sie „stefanek”!
co zrobić, kiedy ciasto wyszło za wysokie, zbyt wyrosło?
W ubieglym roku wykorzystalam przepis na samo ciasto (robilam w ksztalcie dzwonu,o ktory pytalam powyzej) swietne ciasto,kruche i miekkie,dwa dzwony udaly sie choc troche sie „rozlaly” w pieczeniu.Temperatura pierwszego 200°C i rozetka tez sie troche rozlala,a drugi pieklam w 240°C i byl ladniejszy,mniej sie rozlal.W tym roku „uzyje” caly przepis razem z kremem.Kto sie waha co do tego mazurka,to mowie mu ,ze niepotrzebnie,bo jest super.Nie wiem jeszcze jaki ksztalt wymyslec,moze zajaczka? Pozdrawiam autorke.
Super, trzymam kciuki!!! Ja w tym roku robię jajeczko
Mój pierwszy mazurek wygląd ok a smak się okaże
Dzien dobry
Czy ta masa nada sie do wypelnienia tartaletek (ok 1-1.5 cm grubosci) czy jednak będzie na nie za „cięzka” . Powinna byc ok, prawda? 🙂
Nadaje się 🙂
Mozna to ciasto przerobic na tarte? jaka wielkosc formy wtedy? 🙂
Czy można do masy dodać alkohol?
Można
Pani Natalio,to znowu ja,korzystam co roku z przepisu i jestem bardzo zadowolona,a teraz mam pytanie ,czy jak upieke mazurka w piatek,schlodze i dobrze przykryje folia,zeby nie obsechl i lezakowalby w lodowce oczywiscie,to do niedzieli bedzie smaczny?Mam w tym roku duzo zajec i pasowaloby mi upiec go wczesniej.
Tak, będzie dobry ok. 4 -5 dni
Super,bardzo dziekuje za ekspresowa odpowiedz.Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat.
Wzajemnie! 🙂