Mazurek czekoladowyNie w każdym domu istnieje tradycja pieczenia mazurków na Wielkanoc. Ten jest wyjątkowy i mam nadzieję, że zachęci tych, którzy ich nie robią. Mazurek czekoladowy ma pyszną masę z mleka w proszku i jest na cieście półkruchym – dzięki czemu nie jest suchy i twardy, a delikatny i wilgotny. Przechowywany w chłodnym miejscu może stać nawet do ok. tygodnia, dlatego bez problemu można przyrządzić go wcześniej. Ten nie dotrwał do Świąt – jutro robię go ponownie, bo wyjątkowo nam smakował.

Ciasto półkruche na mazurek:

  • 2 czubate szklanki mąki (300 g)
  • 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (70 g)
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 1/2 szklanki białego cukru (90 g)
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 120 g masła (3/5 kostki)
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku (200 g)
  • dodatkowo: bakalie do dekoracji

Ciasto: Mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia należy posiekać nożem z Kasią. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli istnieje potrzeba dodajemy tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Większy kawałek wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 1-2 cm. Z mniejszego kawałka formujemy wałek o grubości 2-3 cm i układamy na brzegach (można zrobić też ozdobne, skręcane brzegi). Nakłuwamy mazurka w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 20 minut.

Masa: W rondelku rozpuszczamy cukier, masło, mleko i kakao. Odstawiamy masę do lekkiego ostudzenia. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy przesiane przez sito mleko w proszku i intensywnie mieszamy. Ciepłą masę wlewamy na upieczony spód. Zostawiamy do ostudzenia, dekorujemy połówkami orzechów lub np. płatkami migdałowymi i żurawiną. Mazurek czekoladowy wstawiamy na kilka godzin do lodówki by całkowicie stężał.

Mazurek czekoladowy

Więcej propozycji na ciasta z wykorzystaniem kostki pieczeniowej Kasia na smacznej stronie www.mojeciasto.pl

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych