Uwielbiam dania proste, smaczne i szybkie. A jeśli do tego elegancko się prezentują to jestem zadowolona jeszcze bardziej. Drobiowe szaszłyki z bazylią spełniają te wymagania, ponieważ bardzo niewielkim nakładem pracy otrzymujemy oryginalne danie. Z poniższego przepisu otrzymamy 4-5 szaszłyków. Najlepiej podawać je z ulubioną sałatą lub surówką.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 4 łyżki czerwonego pesto
- 1 mały ząbek czosnku
- pół pęczka bazylii
- sól, pieprz
- oleju smakowy (np. bazyliowy lub czosnkowy)
Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z chrząstek. Dzielimy ją na pół, aby otrzymać dwie pojedyncze piersi. Każdą z nich przekrawamy w połowie (tak jak tort), aby łącznie otrzymać cztery identyczne kawałki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Solimy i pieprzymy z obu stron. Na każdym kawałku układamy plasterek boczku. Wierzch smarujemy czerwonym pesto wymieszanym z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na pesto układamy umyte liście bazylii. Chwytamy za krótszy bok i zwijamy ciasno roladkę. Każdą roladkę tniemy na 3-4 części i nabijamy na patyczki do szaszłyków tak, aby patyczek przeszedł przez każdą z warstw. Skrapiamy każdy szaszłyk olejem. Pieczemy w 190ºC przez 5-6 minut, przekręcamy szaszłyki drobiowe na drugą stronę i pieczemy kolejne 5-6 minut.
Mmmm, pysznie wyglądają. :)) Bardzo fajny pomysł na obiad!
Wow, bardzo apetyczne danie, z pewnością powtórzę u siebie 🙂
Ciekawe szaszłyki takich jeszcze nie robiłam.
To tak jak ja, zawsze podaję dania, które pięknie się prezentują, a w smaku muszą być idealne. Znakomite i pięknie wyglądają i na pewno przepysznie smakują 🙂
Jemy też oczami 🙂
Prosto, szybko i efektownie – tak, jak lubię 🙂
Mega smacznie wyglądają!
Smaka mi narobiłaś i teraz chyba muszę się przelecieć po pesto 😉
Wyglądają rewelacyjnie, jeju ale ty piękne zdjęcia robisz… aż miło popatrzeć. Zjadłabym chętnie takiego szaszłyczka
Dziękuję Basiu 🙂
Prezentują się wyśmienicie i pewnie też tak smakują !
Ślicznie wyglądają takie ślimaczki 😀 Moim zdaniem bardzo fajnie danie na przyjęcie – i smakowite, i ładnie podane i porcje takie imprezowe 🙂
Tak, można wtedy każdą roladkę nabić oddzielnie na wykałaczkę 🙂
Bardzo fajny pomysł, śliczny blog 🙂
Ale cudny pomysł na obiad 🙂 Ja bym tylko zmieniła boczek na kiełbasę albo szynkę 😉
Świetnie nada się szynka serrano lub parmeńska
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam 🙂
Wspaniale wyglądają 🙂
może to danie jest proste, ale wygląda tak pięknie że nie mogę się na nie napatrzeć 🙂
Szaszłyki to świetny pomysł na obiad lub przekąskę – baaardzo lubię. Kurczak+boczek= pychota.
Wyglądają pięknie, dzisiaj robiłam, ale moje się rozlatywały, trudno to utrzymać w całości zwinięte i nabić na szpatułki, aby tak ładnie wyglądały. Jutro piekę, ciekawe jak będą wyglądać po upieczeniu, chyba nie tak ładnie jak te na zdjęciu :((
Każdy pisze , że zrobi- i co jak u Was po zrobieniu??
Rzeczywiście mają tendencje do rozlatywania, ale już nabite trzymają się bardzo dobrze. Mam nadzieję, że będą smakować 🙂
na prawdę super pomysł na sprawdzony obiad !