Drobiowe szaszłyki z bazylią

Szaszłyki drobiowe z bazyliąUwielbiam dania proste, smaczne i szybkie. A jeśli do tego elegancko się prezentują to jestem zadowolona jeszcze bardziej. Drobiowe szaszłyki z bazylią spełniają te wymagania, ponieważ bardzo niewielkim nakładem pracy otrzymujemy oryginalne danie. Z poniższego przepisu otrzymamy 4-5 szaszłyków. Najlepiej podawać je z ulubioną sałatą lub surówką.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 4 łyżki czerwonego pesto
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół pęczka bazylii
  • sól, pieprz
  • oleju smakowy (np. bazyliowy lub czosnkowy)

Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z chrząstek. Dzielimy ją na pół, aby otrzymać dwie pojedyncze piersi. Każdą z nich przekrawamy w połowie (tak jak tort), aby łącznie otrzymać cztery identyczne kawałki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Solimy i pieprzymy z obu stron. Na każdym kawałku układamy plasterek boczku. Wierzch smarujemy czerwonym pesto wymieszanym z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na pesto układamy umyte liście bazylii. Chwytamy za krótszy bok i zwijamy ciasno roladkę. Każdą roladkę tniemy na 3-4 części i nabijamy na patyczki do szaszłyków tak, aby patyczek przeszedł przez każdą z warstw. Skrapiamy każdy szaszłyk olejem. Pieczemy w 190ºC przez 5-6 minut, przekręcamy szaszłyki drobiowe na drugą stronę i pieczemy kolejne 5-6 minut.

Szaszłyki drobiowe z bazylią


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

23 Odpowiedzi na Drobiowe szaszłyki z bazylią

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Mmmm, pysznie wyglądają. :) ) Bardzo fajny pomysł na obiad!

  2. Wow, bardzo apetyczne danie, z pewnością powtórzę u siebie :)

  3. ELA.M napisał/a:

    Ciekawe szaszłyki takich jeszcze nie robiłam.

  4. To tak jak ja, zawsze podaję dania, które pięknie się prezentują, a w smaku muszą być idealne. Znakomite i pięknie wyglądają i na pewno przepysznie smakują :)

  5. Małgosia napisał/a:

    Prosto, szybko i efektownie – tak, jak lubię :)

  6. Ola in the kitchen napisał/a:

    Mega smacznie wyglądają!

  7. Patyska napisał/a:

    Smaka mi narobiłaś i teraz chyba muszę się przelecieć po pesto ;)

  8. basinepichcenie napisał/a:

    Wyglądają rewelacyjnie, jeju ale ty piękne zdjęcia robisz… aż miło popatrzeć. Zjadłabym chętnie takiego szaszłyczka

  9. lutka40 napisał/a:

    Prezentują się wyśmienicie i pewnie też tak smakują !

  10. studentka na diecie napisał/a:

    Ślicznie wyglądają takie ślimaczki :D Moim zdaniem bardzo fajnie danie na przyjęcie – i smakowite, i ładnie podane i porcje takie imprezowe :)

  11. zafascynowane.. napisał/a:

    Bardzo fajny pomysł, śliczny blog :)

  12. Magda C. napisał/a:

    Ale cudny pomysł na obiad :) Ja bym tylko zmieniła boczek na kiełbasę albo szynkę ;)

  13. omlet przepis napisał/a:

    aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam :)

  14. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wspaniale wyglądają :)

  15. Łucja napisał/a:

    może to danie jest proste, ale wygląda tak pięknie że nie mogę się na nie napatrzeć :)

  16. Szaszłyki to świetny pomysł na obiad lub przekąskę – baaardzo lubię. Kurczak+boczek= pychota.

  17. Maria napisał/a:

    Wyglądają pięknie, dzisiaj robiłam, ale moje się rozlatywały, trudno to utrzymać w całości zwinięte i nabić na szpatułki, aby tak ładnie wyglądały. Jutro piekę, ciekawe jak będą wyglądać po upieczeniu, chyba nie tak ładnie jak te na zdjęciu :( (
    Każdy pisze , że zrobi- i co jak u Was po zrobieniu??

    • Natalia napisał/a:

      Rzeczywiście mają tendencje do rozlatywania, ale już nabite trzymają się bardzo dobrze. Mam nadzieję, że będą smakować :)

  18. www.vivienne.pl napisał/a:

    na prawdę super pomysł na sprawdzony obiad !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)