Miodowiec (zwany też rudzielec) to pyszne ciasto miodowe z masą z kaszy manny. Nie jest słodkie, dlatego nawet po ciężkim obiedzie będzie doskonałym deserem. Bardzo podobne robi co roku moja mama (na blogu pod nazwą Kaszak), ale tym razem zdecydowałam się na prostszy przepis znaleziony w zeszycie babci. Miodowiec należy upiec dzień lub dwa przed podaniem – masa musi przez noc oddać wilgoć plackom – dopiero wtedy ciasto uzyska swój smak. Do ciasta najlepiej pasuje polewa karmelowa lub czekoladowa. Ja zrobiłam czekoladową i taką też podaję w przepisie. Placek można też posypać cukrem pudrem. Wybór pozostawiam Wam – w każdej wersji ciasto zachwyca swoim oryginalnym smakiem.

Miodowiec ciastoSkładniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (580 g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (100 g)
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 2/3 szklanki płynnego miodu (150 g)
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody

Masa:

  • 3 szklanki tłustego mleka
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 żółtko
  • 1 kostka masła (200 g)

Polewa:

  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka wody

Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder i sodę. Mieszamy. Dolewamy miód, wbijamy jajka oraz dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Blachę o wielkości ok. 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy dno pierwszą częścią ciasta. Łapiemy za papier, wyjmujemy placek i ponownie wykładamy nowym papierem tą samą blaszkę. Wylepiamy dno drugą częścią ciasta. Tak samo postępujemy z ostatnią częścią. Każde ciasto pieczemy 10-12 minut w 180°C. Gdy się upiecze, wyciągamy je chwytając za papier i podmieniamy kolejnym przygotowanym plackiem.

Masa: Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki mleka, dodajemy cukier z wanilią (ewentualnie wanilinowy) i zagotowujemy. Do szklanki wlewamy pozostałe mleko, dodajemy żółtko i kaszę. Dokładnie roztrzepujemy i wylewamy na gotujące się mleko. Intensywnie mieszamy, aż całość zgęstnieje. Przykrywamy folią aluminiową (aby dotykała dna – nie zrobi się kożuch)  i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimna masa będzie jeszcze bardziej gęsta. Po tym czasie masło ucieramy, aż będzie puszyste. Dodajemy po łyżce całkowicie zimnej masy z kaszą, aż do wykończenia. Nie przejmujcie się, że masa jest mało smaczna – smaku nabierze w połączeniu z plackami.

Polewa: Wszystkie składniki na polewę zagotowujemy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.

Na dno blaszki w której piekliśmy placki wykładamy upieczony, pierwszy blat ciasta. Smarujemy połową masy. Na wierzchu układamy drugi blat i smarujemy pozostałą masą. Nakładamy ostatni placek i polewamy go polewą. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy w temperaturze pokojowej. Najlepsze będzie na trzeci dzień.

Miodowiec ciasto

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych