Szaszłyki drobiowe z bazyliąUwielbiam dania proste, smaczne i szybkie. A jeśli do tego elegancko się prezentują to jestem zadowolona jeszcze bardziej. Drobiowe szaszłyki z bazylią spełniają te wymagania, ponieważ bardzo niewielkim nakładem pracy otrzymujemy oryginalne danie. Z poniższego przepisu otrzymamy 4-5 szaszłyków. Najlepiej podawać je z ulubioną sałatą lub surówką.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 4 łyżki czerwonego pesto
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół pęczka bazylii
  • sól, pieprz
  • oleju smakowy (np. bazyliowy lub czosnkowy)

Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z chrząstek. Dzielimy ją na pół, aby otrzymać dwie pojedyncze piersi. Każdą z nich przekrawamy w połowie (tak jak tort), aby łącznie otrzymać cztery identyczne kawałki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Solimy i pieprzymy z obu stron. Na każdym kawałku układamy plasterek boczku. Wierzch smarujemy czerwonym pesto wymieszanym z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na pesto układamy umyte liście bazylii. Chwytamy za krótszy bok i zwijamy ciasno roladkę. Każdą roladkę tniemy na 3-4 części i nabijamy na patyczki do szaszłyków tak, aby patyczek przeszedł przez każdą z warstw. Skrapiamy każdy szaszłyk olejem. Pieczemy w 190ºC przez 5-6 minut, przekręcamy szaszłyki drobiowe na drugą stronę i pieczemy kolejne 5-6 minut.

Szaszłyki drobiowe z bazylią

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!