Pesto bazyliowePesto bazyliowe robi się bardzo prosto, dlatego nie warto kupować tego ze słoika. Może być ono podstawą różnych dań, ale najlepiej smakuje po prostu ze świeżym makaronem. To właśnie lubię – łączyć proste smaki. Jeśli przygotowuję makaron samodzielnie, to nie mam zazwyczaj siły na wymyślne i skomplikowane sosy. Pesto sprawdza się wtedy najlepiej, ponieważ robi się je błyskawicznie. Można także przygotować je wcześniej i przechowywać w lodówce – nawet przez miesiąc. Poniżej składniki na obiadową porcję dla dwóch osób.

Pesto:

  • 1 pęczek listków bazylii (listki oberwane z 1 dużej doniczki)
  • 1/2 dużego ząbka czosnku (lub 1 mały)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki orzeszków piniowych lub pestek dyni
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Domowy makaron:

  • 200 g mąki pszennej lub semoliny (niepełne 1,5 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Orzeszki piniowe lub pestki dyni podprażamy na suchej, gorącej patelni – aż będą złoto-brązowe. Przesypujemy do blendera/malaksera (jeśli nie mamy sprzętu, to pesto możemy także utłuc w moździerzu). Dodajemy bazylię, czosnek, sok z cytryny, parmezan i dobrej jakości oliwę z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy na gładką masę. Gdyby pesto okazało się zbyt gęste – dolewamy więcej oliwy.

Łączymy i mieszamy z gorącym makaronem – pesto bazyliowe najlepiej smakuje z makaronem świeżym – można taki kupić lub prosto zrobić samemu. Gotowe danie posypujemy parmezanem lub np. wędzonym łososiem.

Świeży makaron: Do przygotowania własnego makaronu najlepiej użyć blendera/malaksera. Wszystkie składniki umieszczamy w misie do rozdrabniania i miksujemy do połączenia. Okruchy wyjmujemy i zagniatamy 2 minuty na elastyczne, gładkie ciasto. Jeśli nie mamy blendera ciasto najpierw mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ręcznie. Odstawiamy na 15 minut.

Blat podsypujemy mąką i wałkujemy bardzo cienkie kawałki ciasta (to najbardziej pracowita część, która odpada jeśli mamy maszynkę do wałkowania). Ciasto posypujemy obficie z dwóch stron mąką, rozprowadzamy równomiernie i zwijamy luźny rulon. Rulon kroimy na paseczki (grubość wg uznania). Po rozwinięciu paseczków mamy gotowy makaron. Układamy je tak, aby do siebie nie dotykały i ponownie podsypujemy mąką. Świeży gotujemy przez ok. 3-4 minuty w gorącym, osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy.

Pesto bazyliowe

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
371 kcal 1602 kcal
Węglowodany
35 g 149 g
w tym cukry
0 g 1 g
Tłuszcz
20 g 88 g
w tym kwasy tł. nasycone
3 g 14 g
Białko
12 g 50 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
1 g 6 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!