Cynamonowe ślimaczki drożdżowe

Cynamonowe ślimaczki drożdżowePachnące cynamonem puszyste bułeczki drożdżowe z orzechami zastępują mi zimą jagodzianki. Najlepiej smakują na śniadanie lub podwieczorek. Smakiem wprowadzają w świąteczny nastrój i atmosferę. Kształtem przypominają ślimaczki, ślicznie będą się prezentować na stole. Oparte są na zimnej drożdżówce – która wyrasta w lodówce i jest najlepszym ciastem drożdżowym do wszelkich wypieków.

Ciasto drożdżowe:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • sól
  • ekstrakt lub aromat waniliowy

Farsz cynamonowo-orzechowy:

  • 1/3 kostki masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • cukier trzcinowy
  • 150 g posiekanej mieszanki orzechów (np.: włoskie, laskowe, migdały, brazylijskie, pekan)

Zaczynamy od roztarcia drożdży ze śmietaną i łyżeczką cukru w dużym kubku. Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy masło/margarynę (można w mikrofalówce na małych falach) i ubijamy mikserem całe jajka z cukrem. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej: ubite jajka, rozpuszczone i ostudzone masło (może być lekko ciepłe, ale nie gorące), lekko ciepłe mleko, wyrośnięte drożdże i kilka kropel aromatu. Pamiętajmy, że gdy dodamy za ciepłe płyny to zabijemy drożdże i ciasto nie urośnie, składniki muszą być „letnie”. Dużą łychą (najlepiej drewnianą) mieszamy wszystko w jedną stronę (!), aż do połączenia składników. Następnie wyrzucamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy (nie trwa to długo). Po wyrobieniu ciasto z powrotem wkładamy do miski i zostawiamy je na 2 godziny w lodówce. Ciasto będzie tam powoli rosło. Masło na farsz rozpuszczamy wraz z cynamonem. Siekamy orzechy na mniejsze części. Gdy ciasto urośnie, wałkujemy je na kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm. Smarujemy całość rozpuszczonym masłem. Posypujemy cukrem trzcinowym i orzechami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku tak jak roladę. Kroimy na 2cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Posypujemy ponownie wierzch cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20-25 minut. Ostudzone drożdżówki możemy delikatnie polać lukrem (cukier puder+odrobinę przegotowanej wody).

Cynamonowe ślimaczki drożdżowe

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Cynamonowe ślimaczki drożdżowe

  1. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Ja poproszę taką jedną bułeczkę 😉 Bardzo je lubię, ale niestety zazwyczaj nie chce mi się bawić z ciastem drożdżowym 😉

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Prześliczne! Ach…!

  3. Natalia - Poezja Smaku Crispy Biscuits napisał/a:

    Już od jakiegoś czasu zabieram się za ich zrobienie, ale jakoś nie mogę wziąć się w garść, ciągle o nich zapominam 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Ale kusisz… Zapachniało mi cynamonem i drożdżami 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku KucharzyTrzech napisał/a:

    Alez mi narobiłaś smaka. Przepyszne muszą być!

  6. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Piękne ślimaki! Chętnie przyjmę jednego 😉

  7. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    pyszne!:) a orzechowe nadzienie wręcz ubóstwiam:D

  8. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam takie ślimaczki, Świetnie się sprawdzają podczas przerwy na kawę. Ja bym jednak dodała grubą warstwę lukru na wierzch a nie tylko takie maźnięcia delikatne 😉

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Do kawy jadłam i smakowały bardzo 🙂 Lukru ubogo, bo w czasie świątecznym za dużo jest słodkości, które mogą iść w boczki 😉

  9. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Uwielbiam takie drożdżowe cudeńka, a te są jeszcze z cynamonem i takie urocze… Bajka 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Mimo wielkich obaw wiążących się z wyrobieniem ciasta drożdżowego, zdecydowałam się na upieczenie bułeczek. Zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona łatwością wyrobienia ciasta drożdżowego. Zajęło mi to nie więcej niż 10 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto od razu zostało rozwałkowane. To najprostsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory zrobiłam.
    Bułeczki wyszły wyśmienite.
    Bardzo dziękuję za cenne porady.
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)