Cynamonowe ślimaczki drożdżowe

Cynamonowe ślimaczki drożdżowePachnące cynamonem puszyste bułeczki drożdżowe z orzechami zastępują mi zimą jagodzianki. Najlepiej smakują na śniadanie lub podwieczorek. Smakiem wprowadzają w świąteczny nastrój i atmosferę. Kształtem przypominają ślimaczki, ślicznie będą się prezentować na stole. Oparte są na zimnej drożdżówce – która wyrasta w lodówce i jest najlepszym ciastem drożdżowym do wszelkich wypieków.

Ciasto drożdżowe:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • sól
  • ekstrakt lub aromat waniliowy

Farsz cynamonowo-orzechowy:

  • 1/3 kostki masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • cukier trzcinowy
  • 150 g posiekanej mieszanki orzechów (np.: włoskie, laskowe, migdały, brazylijskie, pekan)

Zaczynamy od roztarcia drożdży ze śmietaną i łyżeczką cukru w dużym kubku. Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy masło/margarynę (można w mikrofalówce na małych falach) i ubijamy mikserem całe jajka z cukrem. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej: ubite jajka, rozpuszczone i ostudzone masło (może być lekko ciepłe, ale nie gorące), lekko ciepłe mleko, wyrośnięte drożdże i kilka kropel aromatu. Pamiętajmy, że gdy dodamy za ciepłe płyny to zabijemy drożdże i ciasto nie urośnie, składniki muszą być „letnie”. Dużą łychą (najlepiej drewnianą) mieszamy wszystko w jedną stronę (!), aż do połączenia składników. Następnie wyrzucamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy (nie trwa to długo). Po wyrobieniu ciasto z powrotem wkładamy do miski i zostawiamy je na 2 godziny w lodówce. Ciasto będzie tam powoli rosło. Masło na farsz rozpuszczamy wraz z cynamonem. Siekamy orzechy na mniejsze części. Gdy ciasto urośnie, wałkujemy je na kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm. Smarujemy całość rozpuszczonym masłem. Posypujemy cukrem trzcinowym i orzechami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku tak jak roladę. Kroimy na 2cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Posypujemy ponownie wierzch cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20-25 minut. Ostudzone drożdżówki możemy delikatnie polać lukrem (cukier puder+odrobinę przegotowanej wody).

Cynamonowe ślimaczki drożdżowe


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Cynamonowe ślimaczki drożdżowe

  1. Aneta napisał/a:

    Ja poproszę taką jedną bułeczkę ;) Bardzo je lubię, ale niestety zazwyczaj nie chce mi się bawić z ciastem drożdżowym ;)

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Prześliczne! Ach…!

  3. Crispy Biscuits napisał/a:

    Już od jakiegoś czasu zabieram się za ich zrobienie, ale jakoś nie mogę wziąć się w garść, ciągle o nich zapominam :)

  4. Ervisha napisał/a:

    Ale kusisz… Zapachniało mi cynamonem i drożdżami :)

  5. KucharzyTrzech napisał/a:

    Alez mi narobiłaś smaka. Przepyszne muszą być!

  6. Patyska napisał/a:

    Piękne ślimaki! Chętnie przyjmę jednego ;)

  7. Ania napisał/a:

    pyszne!:) a orzechowe nadzienie wręcz ubóstwiam:D

  8. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam takie ślimaczki, Świetnie się sprawdzają podczas przerwy na kawę. Ja bym jednak dodała grubą warstwę lukru na wierzch a nie tylko takie maźnięcia delikatne ;-)

    • Natalia napisał/a:

      Do kawy jadłam i smakowały bardzo :) Lukru ubogo, bo w czasie świątecznym za dużo jest słodkości, które mogą iść w boczki ;)

  9. Pastelle napisał/a:

    Uwielbiam takie drożdżowe cudeńka, a te są jeszcze z cynamonem i takie urocze… Bajka :)

  10. Ania napisał/a:

    Mimo wielkich obaw wiążących się z wyrobieniem ciasta drożdżowego, zdecydowałam się na upieczenie bułeczek. Zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona łatwością wyrobienia ciasta drożdżowego. Zajęło mi to nie więcej niż 10 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto od razu zostało rozwałkowane. To najprostsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory zrobiłam.
    Bułeczki wyszły wyśmienite.
    Bardzo dziękuję za cenne porady.
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)