Cynamonowe ślimaczki drożdżowePachnące cynamonem puszyste bułeczki drożdżowe z orzechami zastępują mi zimą jagodzianki. Najlepiej smakują na śniadanie lub podwieczorek. Smakiem wprowadzają w świąteczny nastrój i atmosferę. Kształtem przypominają ślimaczki, ślicznie będą się prezentować na stole. Oparte są na zimnej drożdżówce – która wyrasta w lodówce i jest najlepszym ciastem drożdżowym do wszelkich wypieków.

Ciasto drożdżowe:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • sól
  • ekstrakt lub aromat waniliowy

Farsz cynamonowo-orzechowy:

  • 1/3 kostki masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • cukier trzcinowy
  • 150 g posiekanej mieszanki orzechów (np.: włoskie, laskowe, migdały, brazylijskie, pekan)

Zaczynamy od roztarcia drożdży ze śmietaną i łyżeczką cukru w dużym kubku. Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy masło/margarynę (można w mikrofalówce na małych falach) i ubijamy mikserem całe jajka z cukrem. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej: ubite jajka, rozpuszczone i ostudzone masło (może być lekko ciepłe, ale nie gorące), lekko ciepłe mleko, wyrośnięte drożdże i kilka kropel aromatu. Pamiętajmy, że gdy dodamy za ciepłe płyny to zabijemy drożdże i ciasto nie urośnie, składniki muszą być „letnie”. Dużą łychą (najlepiej drewnianą) mieszamy wszystko w jedną stronę (!), aż do połączenia składników. Następnie wyrzucamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy (nie trwa to długo). Po wyrobieniu ciasto z powrotem wkładamy do miski i zostawiamy je na 2 godziny w lodówce. Ciasto będzie tam powoli rosło. Masło na farsz rozpuszczamy wraz z cynamonem. Siekamy orzechy na mniejsze części. Gdy ciasto urośnie, wałkujemy je na kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm. Smarujemy całość rozpuszczonym masłem. Posypujemy cukrem trzcinowym i orzechami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku tak jak roladę. Kroimy na 2cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Posypujemy ponownie wierzch cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20-25 minut. Ostudzone drożdżówki możemy delikatnie polać lukrem (cukier puder+odrobinę przegotowanej wody).

Cynamonowe ślimaczki drożdżowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych