Blok czekoladowy

Blok czekoladowyDziś kolejny przysmak PRL’u. Robiony w okolicach Świąt Bożego Narodzenia blok czekoladowy był długo wyczekiwany przez wszystkie dzieci. To słodki deser na mleku w proszku, który zrobimy bez pieczenia. Możemy użyć do niego dowolnych bakalii – orzechów, rodzynek czy kandyzowanych skórek owoców. Tradycyjnie dodajemy także pokruszone herbatniki i ryż preparowany (uwielbiam go!). Kiedyś potrafiłam pochłonąć duże ilości bloku, dziś wystarcza mi mały kawałek do kawy :). Deser możemy zrobić w keksówce i kroić na plastry lub w dużej formie i kroić na małe kwadraty.

Blok czekoladowy:

  • 400 g mleka w proszku (nie granulowanego!)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok. 150 g pokruszonych herbatników
  • 20 g ryżu preparowanego
  • garść pokrojonych niesolonych orzechów pistacjowych (lub włoskich/laskowych)

W rondelku zagotowujemy mleko, cukier, kakao i masło. Mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy, po czym stopniowo dodajemy mleko w proszku. Mieszamy łyżką lub mikserem, aż masa wchłonie całe mleko. Powinna być gęsta. Na końcu dodajemy pokruszone herbatniki, ryż i orzechy (ewentualnie inne bakalie). Wkładamy do foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce.  Przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku, blok czekoladowy powinien być dobry przez ok. 2 tygodnie.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Blok czekoladowy

  1. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    smak dzieciństwa!:)

  2. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Pycha, właśnie przymierzam się do zrobienia, nawet mleko już kupione 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Mmm, pychota! Uwielbiam dodatek ryżu preparowanego!

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    No patrz, a mnie do dziś ciężko jest skończyć na jednym kawałku 😉 I muszą być rodzynki, koniecznie nie moczone, takie fajniutkie ciągnące 😉

  5. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Uwielbiam słodycze na bazie mleka w proszku;)

  6. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Ho, ho pamiętam…Mleka w proszku nie miałam w ręce od lat. Domowy przysmak, bez dodatków niewiadomego pochodzenia jest najlepszy..

  7. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Och, uwielbiałam blok czekoladowy! 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku KucharzyTrzech napisał/a:

    Mmmm… ale mi smaka narobiłaś. Pyszności z dzieciństwa.

  9. Natalia - Poezja Smaku misz-i-masz napisał/a:

    oj zapachniało już Świętami 😉 uwielbiam !

  10. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    To zdecydowanie wspomnienie z dzieciństwa, kiedy robiło się coś z niczego. Dawno go nie robiłam, przypomniałaś mi Natalio:-)

  11. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Znakomita propozycja, domowy zawsze najlepszy ! Wygląda przepysznie ! 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Ale jak to wtedy smakowało…..najlepsze wspomnienia…..oj chyba muszę zrobić, żeby powspominać:)!

  13. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    U mnie w domu się go nie robiło, ciekawa jestem jego smaku.
    A ryż preparowany też uwielbiam 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Zdano napisał/a:

    Czy ten blok jest twardy po tych 2 tygodniach ( chodzi mi o to czy robi się z niego ciasto kruche typu sernik czy takie bardzo zwięzłe – snickers )

  15. Natalia - Poezja Smaku katie napisał/a:

    O matko jaka pychota! Wygląda jak coś, co chciałabym zjeść teraz.

  16. Natalia - Poezja Smaku Elwirka napisał/a:

    Witam! Co się stanie jak dodam mleko granulowane zamiast w proszku?

  17. Natalia - Poezja Smaku justyna m. napisał/a:

    Blok wyszedł pyszny, jednak z czegoś jest za mało lub czegoś innego za dużo, gdyż nie jest twardy i mocno zwarty – tak jak to ongiś bywało 🙂
    na szczęście smaku to nie zmienia 🙂 moimi dodatkami są rodzynki, nerkowce i odrobina suszonego mango PYCHA!

  18. Natalia - Poezja Smaku małgosia napisał/a:

    Ja zrobiłam blok już wielokrotnie wg podobnego przepisu i kiedyś raz użyłam mleka granulowanego- mimo to blok wyszedł jak zwykle przepyszny. Pozdrawiam wszystkich smakoszy czekolady

  19. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Dałam trochę mniej cukru. Trochę więcej mleka bo było okropnie gęste.
    Do połowy ryż, do drugiej orzechy laskowe.
    Smakuje tak jak 20 lat temu.
    Co ciekawe w starym zeszycie mojej mamy jest ten przepis prawie identyczny, proporcje, składniki
    Rewelacja! Dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)