Arancini czyli sycylijskie kule z ryżu już niedawno gościły na blogu. Dziś wracają w jeszcze lepszej wersji. Nadzienie z szynki parmeńskiej i mozzarelli przerosło moje oczekiwania. Jakbym jadła ryżowe pizze. Cudownie ciągnący się ser i wspaniałe risotto – mi nie potrzeba było nic więcej. Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są przesmaczne i naprawdę jeszcze raz Was zachęcam do wypróbowania tej włoskiej przekąski.

Arancini z szynką parmeńską i mozzarelląSkładniki:

  • 1,5 szklanki ryżu arborio (taki jak do risotto – ze zwykłym ryżem nie wyjdzie)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/3 szklanki białego wina (można pominąć)
  • sól, pieprz
  • 1 jajko + 2 do panierowania
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia

Farsz:

  • 5 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej np. serrano czy schwarzwaldzkiej)
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka pieczarek (ja użyłam brązowych)
  • listki z kilku gałązek tymianku lub łyżeczka suszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła

Zaczynamy od przygotowania risotto. Najlepiej zrobić je rano, lub poprzedniego dnia, gdyż schłodzone w lodówce będzie dużo łatwiej formować. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż stanie się szklista. Wrzucamy ryż i podsmażamy razem z cebulką, aż cały zostanie oblepiony oliwą i stanie się przezroczysty. Dolewamy pół szklanki bulionu i mieszamy do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Potem znów dodajemy bulion – czynność powtarzamy aż zużyjemy 3 szklanki wywaru. Pamiętajmy o mieszaniu, aby ryż nie przywarł do dna. Cały proces zajmie niecałe 20 minut. Po tym czasie, risotto doprawiamy parmezanem, białym winem (ryż także powinien je wchłonąć) oraz solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Gdy będzie zimne chowamy do lodówki.

Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy pieczarki przez 5 minut, dodając pod koniec tymianek i wyciśnięty ząbek czosnku. Odstawiamy do wystygnięcia. Szynkę kroimy w paseczki. Dodajemy do pieczarek. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do reszty składników i mieszamy.

Arancini z szynką parmeńską i mozzarellą

Gdy risotto się schłodzi, dodajemy do niego surowe jajko i mieszamy. Nakładamy łyżką porcję na rękę, rozpłaszczamy, nakładamy nadzienie (tak aby w każdej kuli znalazł się kawałek mozzarelli), przykrywamy kolejną porcją risotto i formujemy kształt kuli. Odkładamy. Z podanych składników wyjdzie ok. 12-16 kul. Kule schładzamy w lodówce – usmażymy je przed podaniem.

W garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Kule panierujemy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej.  Wkładamy do rozgrzanego tłuszczu (najlepiej jak będą całe zanurzone) i smażymy do czasu, aż staną się złoto-brązowe.

Arancini z dodatkiem mięsa mielonego, groszku i marchewki znajdziecie tu.

————————————————————————————————————————————————————–

NOWA FUNKCJONALNOŚĆ. Na blogu pojawiła się nowa opcja oceniania wpisów. Każdy może ocenić przepis od 1 do 5 gwiazdek. Zachęcam do oceniania przepisów zarówno tych nowych jak i archiwalnych. Mam nadzieję, że opcja pomoże Wam w wyborze najlepszych dań z bloga.

————————————————————————————————————————————————————–

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
159 kcal 2561 kcal
Węglowodany
16 g 256 g
w tym cukry
1 g 11 g
Tłuszcz
8 g 126 g
w tym kwasy tł. nasycone
1 g 23 g
Białko
5 g 89 g
Sól
0 g 5 g
Błonnik
0 g 7 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!