Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowymZupa marchewkowa z mlekiem kokosowym to magiczna zamiana zwykłej marchewki w prawdziwą orientalną pyszność. Słodka marchew, słony sos sojowy, kwaśna limonka, ostre imbir i chili, korzenna kolendra, gorzki kumin, łagodne mleko kokosowe – jest tu wszystko, a smaki doskonale się równoważą. Przygotowałam ją na tzw. “jutro” – po spróbowaniu jednak od razu wtrząchnęłam dwa talerze. Przypomina moją ulubioną dyniową.

Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym:

  • 750 ml bulionu warzywnego (3 szklanki)
  • 500 g marchewek (ok. 5 średnich sztuk)
  • 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki)
  • 4 cebule szalotki
  • 4 cm gruby kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka kolendry z ziarnach
  • 1/2 czubatej łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku
  • skórka otarta z wyparzonej limonki
  • odrobina soku z limonki
  • sól morska
  • świeża kolendra do przybrania
  • grzanki czosnkowe do podania

Marchewki, szalotki, czosnki i imbir obieramy, a następnie wszystko kroimy w plasterki (marchewkę w grube 2-3 cm plastry). Marchewkę wrzucamy garnka. Na małej patelni podsmażamy na oliwie z oliwek szalotki i imbir przez ok. 2 minuty. Dodajemy do nich czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy zawartość patelni do marchewek. Zalewamy całość 3 szklankami bulionu warzywnego i gotujmy ok. 20 minut – aż marchewki będą miękkie. Miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Dodajemy sos sojowy, mleko kokosowe oraz skórkę otartą z limonki. Miksujemy ponownie. Na suchej patelni podprażamy kolendrę i kumin, aż zaczną pachnieć. Przesypujemy do moździerza i rozcieramy. Dodajemy do zupy wraz z chili. Mieszamy i próbujemy. Przyprawiamy zupę sokiem z limonki i ewentualnie solą, jeśli bulion był mało słony. Zagotowujemy i podajemy ze świeżą kolendrą i grzankami. Zupę można posypać sezamem lub pestkami słonecznika.

Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym

Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych