Kasza jaglana z warzywami w moim wydaniu to rodzaj sałatki, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdrowe, kolorowe i lekkie danie. Może być to obiad lub kolacja, ale ja taką kaszę najczęściej przygotowuję na lunch – łatwo jest ją zabrać do pracy w pojemniku. W zasadzie możemy dodać dowolne warzywa, lecz moim zdaniem kasza najlepiej łączy się z cukinią, pieczarkami i brokułem – świetnie sprawdzi się także czerwona papryka.
Kasza jaglana z warzywami:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g)
- 1 cukinia
- 1/2 małego brokuła
- 2 średnie cebule
- 6-8 pieczarek (150 g)
- 6-8 suszonych pomidorów z zalewy*
- 1 duży ząbek czosnku (lub dwa mniejsze)
- pół pęczka natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Brokuł dzielimy na małe różyczki, cebulę kroimy na półplasterki, cukinię także na półplasterki, a pieczarki na plasterki. Pietruszkę siekamy.
Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię lub do garnka i podprażamy często potrząsając naczyniem, aż kasza zacznie intensywnie pachnieć. Następnie wsypujemy ją na sito i przelewamy wrzątkiem, a potem zimną wodą. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w osolonym wrzątku przez 10-15 minut (do miękkości – najlepiej ją próbować, gdyż bardzo łatwo się rozgotowuje). Gotową kaszę odlewamy i przelewamy krótko zimną wodą.
Gdy kasza się gotuje, na dużej patelni podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojone w półplasterki cebule. Po 1-2 minutach dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz cukinię, pieczarki i brokuła. Posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy, aż warzywa zmiękną – często mieszając.
Pomidory suszone miksujemy wraz z 3-4 łyżkami oliwy z zalewy i dodajemy do ugotowanej kaszy. Mieszamy i dodajemy zawartość patelni oraz posiekaną pietruszkę. Ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozkładamy na talerze i dekorujemy listkiem natki pietruszki.
* świetnie nadają się też suszone pomidory w zalewie z kaparami
fajny sposób na kaszę
do pracy idealna! 🙂 robię z różnymi kaszami takie mieszanki 🙂
Niedawno poznałam smak kaszy jaglanej.Robiłam już sałatkę z kiszonymi ogórkami i burakami.Bardzo mi smakowała.Teraz dla odmiany zrobię Twoją.Wiem,że będzie pyszna.Dziękuję.
Pyszne! Właśnie się zajadam, choć wcześniej nie lubiłem kaszy jaglanej. Dzięki. A! Nie miksowałem pomidorów, ale około dziesięciu kawałków wyjąłem z zalewy, pokroiłem najdrobniej jak się dało, zalałem oliwą z oliwek i wrzuciłem na dno miski, a potem resztę.
Faktycznie poezja smaku 🙂 Gratuluję pomysłu na ten przepis.
Pyszniutkie. Ja akurat nie miałam pieczarek i dałam czerwona paprykę; też nie miksowałam pomidorów, tylko drobno je pokroiłam a zalewę dodałam do warzyw. Kolejny przepis zapisany 🙂