Kasza jaglana z warzywamiKasza jaglana z warzywami w moim wydaniu to rodzaj sałatki, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdrowe, kolorowe i lekkie danie. Może być to obiad lub kolacja, ale ja taką kaszę najczęściej przygotowuję na lunch – łatwo jest ją zabrać do pracy w pojemniku. W zasadzie możemy dodać dowolne warzywa, lecz moim zdaniem kasza najlepiej łączy się z cukinią, pieczarkami i brokułem – świetnie sprawdzi się także czerwona papryka.

Kasza jaglana z warzywami:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g)
  • 1 cukinia
  • 1/2 małego brokuła
  • 2 średnie cebule
  • 6-8 pieczarek (150 g)
  • 6-8 suszonych pomidorów z zalewy*
  • 1 duży ząbek czosnku (lub dwa mniejsze)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Brokuł dzielimy na małe różyczki, cebulę kroimy na półplasterki, cukinię także na półplasterki, a pieczarki na plasterki. Pietruszkę siekamy.

Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię lub do garnka i podprażamy często potrząsając naczyniem, aż kasza zacznie intensywnie pachnieć. Następnie wsypujemy ją na sito i przelewamy wrzątkiem, a potem zimną wodą. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w osolonym wrzątku przez 10-15 minut (do miękkości – najlepiej ją próbować, gdyż bardzo łatwo się rozgotowuje). Gotową kaszę odlewamy i przelewamy krótko zimną wodą.

Gdy kasza się gotuje, na dużej patelni podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojone w półplasterki cebule. Po 1-2 minutach dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz cukinię, pieczarki i brokuła. Posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy, aż warzywa zmiękną – często mieszając.

Pomidory suszone miksujemy wraz z 3-4 łyżkami oliwy z zalewy i dodajemy do ugotowanej kaszy. Mieszamy i dodajemy zawartość patelni oraz posiekaną pietruszkę. Ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozkładamy na talerze i dekorujemy listkiem natki pietruszki.

Kasza jaglana z warzywami

* świetnie nadają się też suszone pomidory w zalewie z kaparami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych