Uwielbiam naleśniki. Najbardziej lubię te tradycyjne, lecz gdy nie mam czasu na odpoczywanie ciasta, to wybieram wersję bezglutenową – takie naleśniki można smażyć od razu po przygotowaniu. Naleśniki ryżowe smażą się wyjątkowo szybko i pięknie się zarumieniają. Są neutralne w smaku i pasują do nich wszystkie dodatki – pamiętajmy tylko, że są odrobinę suchsze od tych pszennych. Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to warto je wypróbować. Przepis na ok. 7 sztuk (dla patelni 24 cm), więc jak macie większą niż dwuosobową rodzinę – lepiej zrobić je z podwójnej porcji.
Naleśniki ryżowe – bezglutenowe:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego (250ml)
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie – tylko jeśli naleśniki są podawane na słodko)
- 3 małe jajka
- szczypta soli
- olej rzepakowy, olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Mąkę, jajka, mleko, sól oraz ewentualnie cukier puder (jeśli dodajemy) krótko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto nie musi odpoczywać, jak w przypadku tradycyjnych naleśników, ponieważ mąka ryżowa nie zawiera glutenu – możemy od razu brać się za smażenie. Patelnię mocno rozgrzewamy. Smarujemy ją tłuszczem za pomocą pędzelka – wlewamy chochlę rozmieszanego ciasta i kręcąc patelnią rozprowadzamy je po całym dnie. Smażymy z obu stron, aż naleśnik nabierze złotego koloru (smażą się szybko – ok. 1 minuty z każdej strony). Przed smażeniem każdego naleśnika, pamiętajmy o zamieszaniu ciasta – mąka ryżowa lubi osadzać się na dnie. Gotowe podajemy np. z dżemem, jabłkami z cynamonem lub świeżymi owocami z twarożkiem. Gdy mamy ochotę na coś bardziej słodkiego – z kremem czekoladowo-orzechowym, masłem orzechowym lub z syropem klonowym. Możemy używać takich dodatków, jak do tradycyjnych naleśników. Ja tym razem przesmażyłam przez 10 minut dwa pokrojone jabłuszka z cynamonem i cukrem waniliowym.
Dziękuję, szukałam takiego właśnie przepisu, wykorzystam z pewnością nie raz.
Określę to jednym słowem – świetne!:)
mam mąkę ryżową i też przymierzam się do naleśników z niej 🙂
ciekawy przepis
Przepis wygląda fajnie. Czy zamiast mleka mogę użyć napoju ryżowego lub owsianego? Myślisz, że też wyjdą naleśniki? Dzięki
Można spróbować 🙂
smaczne
Spróbowałam i wyszły bardzo fajne! Dziękuję
Czy do ciasta nie powinno się dodać trochę wody? W przepisach na naleśniki tradycyjne oprócz mleka zawsze jeszcze występuje woda. Winnych przepisach na naleśniki z mąki ryżowej też należy dodać wody. Sama nie wiem dlaczego dodaje się tę wodę. To należy dodawać wodę czy nie?
Do ryżowych nie dodaję 🙂
Nie wiem jak można twierdzić ze te nalesniki są smaczne.Nigdy nie jadłam gorszych. Zrobiłam z serem i truskawkami,zawsze się takimi zajadamy.Te wyszły twarde i gumowate
Pierwsze naleśniki które mi wyszły. Są pyszne, dziękuje za przepis!
Rewelacja!! Dziękuję 🙂
Okropne, twarde i suche. Większość wylądowała w śmietniku bo nie szło tego zjeść. Odradzam ten przepis.
Genialny!!! W końcu naleśniki ryżowe, które nie rwą się na patelni Dziękuje za przepis, już zapisany i myśle ze zagości na stałe w książce kucharskiej pozdrawiam 🙂
Lekko zmodyfikowałam – dałam pół szklanki mąki ryżowej i pół ziemniaczanej (bo mi się ryżowa skończyła:) + mleko kokosowe zamiast normalnego. I wyszły suuuuper 🙂
Przepis fajny. Pięknie mi się udały. Jednak dla mnie zbyt mocno wyczuwalny jest też ryżowy zapach. Następnym razem spróbuje pomysłu Alicji z dodaniem mąki ziemniaczanej. Może to mi coś zmieni. Pozdrawiam.
Za dużo jajek na pewno.
olej rzepakowy ? Boze ta polska kuchnia taka niezdrowa
Akurat olej rzepakowy jest ok. Tylko nie używaj całej butelki na raz.