Włoskie pączki z ricottyWłoskie pączki z ricotty, czyli baci di ricotta to małe serowe pączusie, które przygotujemy w pół godziny. Ricotta nadaje im wilgotności, a migdałowe amaretto i cynamon wspaniałego aromatu. Idealny deser! Szczególnie polecam na czas karnawału i w tłusty czwartek – nie warto stać w kolejce po (często chemiczne) pączki, gdy możemy je zrobić sami i do tego tak szybko! U mnie zniknęły zaraz po podaniu.

Włoskie pączki z ricotty:

  • 250 g sera ricotta
  • 3/4 szklanki mąki tortowej (90 g)
  • 2 ekologiczne jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto (można zastąpić rumem lub ekstraktem migdałowym/waniliowym)
  • cukier puder do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia

Ricottę miksujemy z jajkami oraz amaretto. W miseczce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sodę, cynamon i cukier puder, mieszamy łyżką. Dodajemy do sera i jajek – miksujemy do połączenia składników. W garnku lub w wysokiej patelni rozgrzewamy olej na wysokość ok. 3-4 cm. Za pomocą dwóch łyżeczek wkładamy na mocno rozgrzany tłuszcz porcje ciasta (jedną nakładamy – drugą zsuwamy). Smażymy na ciemno złoty kolor. Wyławiamy za pomocą cedzaka i odkładamy na papierowy ręcznik.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Włoskie pączki z ricotty

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
237 kcal 1267 kcal
Węglowodany
19 g 102 g
w tym cukry
7 g 35 g
Tłuszcz
13 g 71 g
w tym kwasy tł. nasycone
5 g 25 g
Białko
9 g 47 g
Sól
0 g 2 g
Błonnik
1 g 3 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!