Galette z pieczarkami i poremMam czasem problem co podać na kolację, gdy nie wiem o której dokładnie przyjdą goście. Tarta często okazuje się idealnym wyborem – można ją przygotować i upiec przed podaniem lub łatwo odgrzać. Tym razem padło na wersję wegetariańską, którą podpatrzyłam u Donny Hay. Galette z pieczarkami i porem to prosta, rustykalna, wytrawna tarta. Odróżnia się od zwykłych tart tym, że nie wymaga użycia formy.

Galette z pieczarkami i porem – ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 duże żółtka
  • ok. 170 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • opcjonalnie: 2 łyżki wody

Galette z pieczarkami i porem – farsz:

  • 8 dużych pieczarek (np. portobello) lub 500 g zwykłych
  • 200 g ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1/3 obranego pora
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki listków tymianku cytrynowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • ok. 30 g masła
  • sól morska, pieprz

Ciasto: Z dwóch szklanek mąki, dwóch żółtek, łyżeczki soli i 170 g masła zagniatamy kruche ciasto (ręcznie lub szybciej: w malakserze/mikserze) – gdyby nie chciało się połączyć, dodajemy dodatkowo ok. dwie łyżki zimnej wody. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki.

Galette: Pora kroimy na cienkie paseczki. Polewamy łyżeczką oliwy i mieszamy – odkładamy na później. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 30 g masła. Gdy się rozpuści, dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku, mieszamy i wrzucamy pieczarki. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy, aż pieczarki ściemnieją i zmniejszą swoją objętość (ok. 4-6 minut), co jakiś czas mieszając. Posypujemy tymiankiem i zdejmujemy ognia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy (wygodnie jest pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na grubość ok. 3-4 mm starając się zachować mniej więcej okrągły kształt. Na cieście rozsmarowujemy serek ricotta – zachowując puste brzegi (ok. 3-4 cm). Na wierzchu układamy podsmażone pieczarki. Ścieramy skórkę z umytej, wyszorowanej i wyparzonej wrzątkiem cytryny. Na środku układamy paseczki pora. Zamykamy brzegi tarty do środka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy z prostą sałatką np.: z rukoli, szpinaku lub roszponki.

Uwaga: Tarta nie jest duża. Starcza dla 2-3 głodnych osób.

Galette z pieczarkami i porem

Galette z pieczarkami i porem

Galette z pieczarkami i porem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych