Włoska pokusaWszystko co dobre w jednym cieście – migdały, czekolada, mak i delikatny serek ricotta. Pokusa. Dlaczego włoska? Migdały i ser ricotta skojarzyły mi się właśnie z Włochami 🙂 Lubię łączyć ulubione smaki. Mam nadzieję, że połączenie sernika z makowcem to coś, co wielu osobom może się spodobać. Podaję składniki na małą tortownicę 18-20 cm, ciasto wtedy jest wysokie i efektowne.

Spód:

  • 6-7 ciasteczek Digestive lub innych kruchych czy owsianych
  • ok. 50 g miękkiego masła
  • łyżka płatków migdałowych lub zmielonych migdałów

Masa serowo-makowa:

  • 250 g serka ricotta
  • 150 g gotowego, zmielonego maku z torebki
  • 4 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół tabliczki czekolady (np.: deserowej lub gorzkiej)
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 krople aromatu migdałowego lub 1 łyżka amaretto
  • duża szczypta sody

Ciasteczka rozkruszamy za pomocą blendera lub w melakserze i łączymy z miękkim masłem i migdałami (ciastka możemy rozkruszyć też ręcznie – młotkiem lub wałkiem). Masą wylepiamy dno małej tortownicy i odstawiamy. Czekoladę z łyżką masła rozpuszczamy w mikrofalówce lub na parze. Mieszamy do połączenia i odstawiamy do ostygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC i zabieramy się za masę. Żółtka ubijamy z cukrem wanilinowym i zwykłym na puszystą masę. Dodajemy serek i miksujemy dalej. Wsypujemy mak i wlewamy czekoladę i ubijamy, a gdy składniki połączą się dolewamy amaretto lub aromat migdałowy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem sody. Wkładamy połowę białek do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Po wymieszaniu dodajemy drugą część białek, ponownie mieszamy i wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Pieczemy ok. 40 minut.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych