Ciasteczka owsianeCiasteczka, które z miłą chęcią zabierzesz ze sobą z domu – nie ważne czy idziesz na spacer czy do pracy. Idealnie zastąpią drugie śniadanie oraz będą stanowić zdrową przekąskę podczas oglądania TV czy śledzenia kulinarnych blogów ;). Z porcji wychodzi ok. 12-16 sztuk dużych ciastek.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
  • ulubione bakalie, czekoladowe groszki lub ziarna

Płatki owsiane rozdrabniamy blenderem lub melakserem na mniejsze części. Jeśli nie mamy takiego urządzenia to możemy zostawić w całości. Do płatków dodajemy obie mąki, sodę, sól i dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy miękkie masło wraz z cukrem. Gdy będzie puszyste, ucierając dodajemy jajko i ekstrakt. Teraz możemy zacząć powoli przesypywać suche składniki do masła. Gdy wszystko się połączy (ciasto będzie bardzo gęste) przestajemy miksować i dodajemy składniki, od których będzie zależał smak naszych ciasteczek, np: groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę, rozdrobnione orzechy włoskie lub laskowe, pokrojone migdały, wiórki kokosowe, rodzynki czy pestki słonecznika. Możemy również zrobić ciastka o różnych smakach: np. do części ciasta dodać orzechy, a do drugiej czekoladę i rodzynki. Ogranicza nas tylko nasza fantazja :). Z ciastek lepimy rękami niewielkie kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Należy zostawić odstęp między nimi bo ciastka znacznie się rozpłaszczą podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC (bez termoobiegu, najlepiej z grzaniem górnym i dolnym) i pieczemy 12-15 minut.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych