Owsiane ciasteczka – na uczelnię i do pracy

Ciasteczka owsianeCiasteczka, które z miłą chęcią zabierzesz ze sobą z domu – nie ważne czy idziesz na spacer czy do pracy. Idealnie zastąpią drugie śniadanie oraz będą stanowić zdrową przekąskę podczas oglądania TV czy śledzenia kulinarnych blogów ;). Z porcji wychodzi ok. 12-16 sztuk dużych ciastek.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
  • ulubione bakalie, czekoladowe groszki lub ziarna

Płatki owsiane rozdrabniamy blenderem lub melakserem na mniejsze części. Jeśli nie mamy takiego urządzenia to możemy zostawić w całości. Do płatków dodajemy obie mąki, sodę, sól i dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy miękkie masło wraz z cukrem. Gdy będzie puszyste, ucierając dodajemy jajko i ekstrakt. Teraz możemy zacząć powoli przesypywać suche składniki do masła. Gdy wszystko się połączy (ciasto będzie bardzo gęste) przestajemy miksować i dodajemy składniki, od których będzie zależał smak naszych ciasteczek, np: groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę, rozdrobnione orzechy włoskie lub laskowe, pokrojone migdały, wiórki kokosowe, rodzynki czy pestki słonecznika. Możemy również zrobić ciastka o różnych smakach: np. do części ciasta dodać orzechy, a do drugiej czekoladę i rodzynki. Ogranicza nas tylko nasza fantazja :). Z ciastek lepimy rękami niewielkie kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Należy zostawić odstęp między nimi bo ciastka znacznie się rozpłaszczą podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC (bez termoobiegu, najlepiej z grzaniem górnym i dolnym) i pieczemy 12-15 minut.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

10 Odpowiedzi na Owsiane ciasteczka – na uczelnię i do pracy

  1. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Owsiane ciasteczka nigdy się nie znudzą i są raczej na każdą okazję, Twoje wyglądają ślicznie i pysznie !

  2. Natalia - Poezja Smaku megi napisał/a:

    Ciasta owsiane są pożywne i smaczne! Do szkoły, przed telewizor, a dotego z bakaliami i czekoladą!!!! Świetny przepis! 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku asia napisał/a:

    rewelacja! pyszne! właśnie rozkoszuję się ich smakiem…

  4. Natalia - Poezja Smaku Dorota napisał/a:

    dla nas
    z rodzynkami najlepsze :o) a dla mojego rocznego synka lepsze niż gryzaki!

  5. Natalia - Poezja Smaku Aga napisał/a:

    Czy można cukier trzcinowy zastąpić miodem? Jeśli tak to jakie powinny być proporcje? Będę wdzięczna za pomoc 😉

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Aga nigdy nie próbowałam z miodem, nie wiem czy wyjdą. Trzeba by dodać go z 1/3 szklanki i dodać więcej mąki niż w przepisie

  6. Natalia - Poezja Smaku Emilka napisał/a:

    Hm wlanie robie 2raz ciasteczka i są pyszne tym razem będziemy sie nimi rozkoszować w podróży:)Mniammmm:D

  7. Natalia - Poezja Smaku Meganka napisał/a:

    A czy zamiast maki pszennej mozna dac 1 szkla pelnoziarnistej?

  8. Można, ale ciasteczka będą smaczniejsze i będą miały lepszą konsystencję, gdy użyjemy pół szklanki zwykłej mąki

  9. Natalia - Poezja Smaku Madzia napisał/a:

    Oprócz twoich placuszków z cukinii zrobiłam te oto pyszne maleństwa :-*

    Sama mąka razowa i miód zamiast cukru 🙂
    Idealne do pracy dla mojego chłopaka 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)