Wiosenna sałatka jajeczna z zielonym groszkiem i szynką to idealna propozycja na Wielkanoc oraz na wszelkie rodzinne spotkania. Mimo że jest z majonezem, to w smaku jest znacznie lżejsza niż tradycyjna sałatka jarzynowa. Odświeża ją duża ilość zielonego groszku oraz dodatek chrupkich warzyw – papryki i rzodkiewki. Jej kolorowe warstwy od razu wpędzają w optymistyczny nastrój.
Wiosenna sałatka jajeczna:
- 10 wiejskich, ekologicznych jajek
- 3 marchewki
- 3 rzodkiewki
- 200 g szynki w plastrach (użyłam wędzonego schabu)*
- ok. 400 g zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki)
- 1 mała, czerwona papryka lub 1/2 dużej
- 1 duża szalotka lub cebula dymka
- 6 łyżek dobrego majonezu
- 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej
- pęczek szczypiorku
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Zaczynamy od ugotowania wszystkich jajek na twardo. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i obieramy ze skorupek. Trzy jajka kroimy w plasterki. Pozostałe jajka kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Po ostudzeniu ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Groszek także wsypujemy do wrzątku i gotujemy ok. 7-8 minut. Paprykę, szalotkę i szynkę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę na plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Do jajek pokrojonych w kostkę dodajemy szalotkę oraz 4 łyżki majonezu i 1 czubatą łyżeczkę musztardy miodowej. Przyprawiamy sporą szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy.
Składamy sałatkę. Na dno przezroczystej miski wkładamy marchewkę i równomiernie rozkładamy. Lekko solimy. Smarujemy ją 2 łyżkami majonezu. Wsypujemy połowę groszku. Na ściankach naczynia układamy plasterki jajek. Wsypujemy warstwę szynki, a następnie pozostały groszek. Na brzegach naczynia układamy plasterki rzodkiewki. Wykładamy warstwę jajeczno-majonezową i wyrównujemy. Wokół brzegów rozsypujemy szczypiorek, a na środku – paprykę. Możemy podawać od razu lub przechowujemy w lodówce.
* Dodatek szynki sprawia, że sałatka jest treściwa i z powodzeniem może posłużyć jako pełnoprawne danie śniadaniowe – jeśli nie przepadacie za szynką, można ją zastąpić np. tuńczkiem z puszki.
No muszę przyznać, że sałatka wygląda bardzo efektownie. 😉
Przepysznie wyglada! Jednak mąż nie znosi groszku, można go czyms zastąpić? Albo dać go mniej?
Ach groszek jest tu najlepszy! 😉 Można spróbować użyć ciecierzycy lub drobnej fasolki. Jedną warstwę groszku może zastąpić też kukurydza 🙂
Dziękuje za mega szybkąodpowiedź. Zastąpię jedna warstwę kukurydza i na pewno jakoś przejdzie 😉 w końcu M. w sałatce warzywnej wcina groszek i żyje
Warto użyć tego mrożonego groszku – nie konserwowego z puszki jak do tradycyjnej jarzynowej – ma zupełnie inny smak, może nawet podpasuje mężowi 🙂
wygląda pysznie 🙂 koniecznie muszę spróbować 🙂
Świetny sposób na sałatkę, ja zrobię w wersji z tuńczykiem jest bardzo apetyczna 🙂
smakowicie się prezentuje.
Kto gdzie kupił przezroczystą michę do sałatek? I jakiej średnicy? Bo ja poluję,a jak znajduję to dno jest fest wąskie :/
Wyśmienita sałatka aż chce się dokładkę. W pewnością nieraz zagości na moim stole. Jedno co wiem, że polecę blog znajomym. Super przepisy!!