Wiosenna sałatka jajecznaWiosenna sałatka jajeczna z zielonym groszkiem i szynką to idealna propozycja na Wielkanoc oraz na wszelkie rodzinne spotkania. Mimo że jest z majonezem, to w smaku jest znacznie lżejsza niż tradycyjna sałatka jarzynowa. Odświeża ją duża ilość zielonego groszku oraz dodatek chrupkich warzyw – papryki i rzodkiewki. Jej kolorowe warstwy od razu wpędzają w optymistyczny nastrój.

Wiosenna sałatka jajeczna:

  • 10 wiejskich, ekologicznych jajek
  • 3 marchewki
  • 3 rzodkiewki
  • 200 g szynki w plastrach (użyłam wędzonego schabu)*
  • ok. 400 g zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki)
  • 1 mała, czerwona papryka lub 1/2 dużej
  • 1 duża szalotka lub cebula dymka
  • 6 łyżek dobrego majonezu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej
  • pęczek szczypiorku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Zaczynamy od ugotowania wszystkich jajek na twardo. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i obieramy ze skorupek. Trzy jajka kroimy w plasterki. Pozostałe jajka kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Po ostudzeniu ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Groszek także wsypujemy do wrzątku i gotujemy ok. 7-8 minut. Paprykę, szalotkę i szynkę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę na plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Do jajek pokrojonych w kostkę dodajemy szalotkę oraz 4 łyżki majonezu i 1 czubatą łyżeczkę musztardy miodowej. Przyprawiamy sporą szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy.

Składamy sałatkę. Na dno przezroczystej miski wkładamy marchewkę i równomiernie rozkładamy. Lekko solimy. Smarujemy ją 2 łyżkami majonezu. Wsypujemy połowę groszku. Na ściankach naczynia układamy plasterki jajek. Wsypujemy warstwę szynki, a następnie pozostały groszek. Na brzegach naczynia układamy plasterki rzodkiewki. Wykładamy warstwę jajeczno-majonezową i wyrównujemy. Wokół brzegów rozsypujemy szczypiorek, a na środku – paprykę. Możemy podawać od razu lub przechowujemy w lodówce.

* Dodatek szynki sprawia, że sałatka jest treściwa i z powodzeniem może posłużyć jako pełnoprawne danie śniadaniowe – jeśli nie przepadacie za szynką, można ją zastąpić np. tuńczkiem z puszki.

Wiosenna sałatka jajeczna

Wiosenna sałatka jajeczna

Wiosenna sałatka jajeczna

Wiosenna sałatka jajeczna

Wiosenna sałatka jajeczna

Wiosenna sałatka jajeczna

Wiosenna sałatka jajeczna

Wiosenna sałatka jajeczna

Wiosenna sałatka jajeczna

Wiosenna sałatka jajeczna

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych