Uchodzi za najlepszy sernik, jaki można zjeść w całym Poznaniu. Jeśli wybieracie się do tego miasta, spotkacie go w Cafe La Ruina lub obok, w lokalu Raj na poznańskiej Śródce. Legendarny sernik z mango podobno kopiuje niejedna cukiernia. W wypieku specjalizuje się właścicielka La Ruiny – Monika, która sama za sernikami podobno nie przepada. Ja, gdy pierwszy raz go spróbowałam (oczywiście w towarzystwie kawy wietnamki, serwowanej w lokalu), byłam zaskoczona jego delikatnością i puszystością. Okazało się, że przepis nie jest pilnie strzeżoną tajemnicą, a nawet znalazł się w książce Moniki i jej męża pt. „Lubię”. Po powrocie z Poznania dogadzałam sobie nim w domu – jedyne co zmieniłam, to większa ilość mango i wydłużony czas pieczenia – jest wtedy jeszcze lepszy. Sen o mango może zagościć także u Was – wystarczy kupić dużą puszkę pulpy (puree) lub po prostu odwiedzić Śródkę. Pamiętajcie, aby do masy na sernik użyć składników w temperaturze pokojowej (wyjęte 3 godziny przed pieczeniem z lodówki), a także dobrej jakości twarogu (zmielonego półtłustego lub bardzo gęstego wiaderkowego) – wtedy sernik na pewno uda się perfekcyjnie.
Sernik z mango – masa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 35 g mąki ziemniaczanej (ok. 3 łyżki)
- 4 wiejskie jajka
- 270 ml słodzonego mleka zagęszczonego (ciut ponad 1 szklanka)
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 600-650 g pulpy z mango (słodzonego puree z puszki)
- szczypta soli
Sernik z mango – kruchy spód:
- 130 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
- 75 g masła (mniej niż pół kostki)
- 65 g drobnego cukru (ok. 5-6 łyżek)
- 20 g kakao (ok. 3 łyżki)
- szczypta soli
Sernik z mango – klajdra śmietanowa:
- 300-400 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki pulpy mango
Zaczynamy od kruchego spodu na sernik. Masło rozpuszczamy, a mąkę, cukier, kakao i sól mieszamy razem. Zalewamy masłem i zagniatamy jak na kruszonkę. Wilgotne okruchy przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm (spód wyłożony papierem) i uklepujemy je mocno na dnie. Wkładamy tortownicę do lodówki, a w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Schłodzony spód wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy masę. Twaróg miksujemy, dodając po kolei po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy śmietanę, a następnie powoli, cienką strużką mleko skondensowane – cały czas miksując na małych obrotach. Na końcu wlewamy powoli pulpę z mango. Masę wlewamy na podpieczony spód – jest dość rzadka i powinna zajmować niemal całą tortownicę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60-75 minut w 160°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik na 10-15 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę na klajdrę mieszamy z cukrem pudrem – przekładamy na całkowicie wystudzony sernik. Na wierzchu robimy kropki lub kleksy z pulpy mango i rozprowadzamy wykałaczką (ja zrobiłam kropki i przez cały środek każdej kropki robiłam kreskę wykałaczką – powstawało serduszko). Gotowy sernik wkładamy na co najmniej 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Odkrawamy nożem od brzegów tortownicy i kroimy na kawałki.
Fantastycznie! Będę próbować 🙂 Tylko co to za pulpa z mango? Nie spotkałam takiej nigdzie. Czy mogłabym prosić o foto opakowania? Nie można po prostu samemu zrobić?
Można kupić w niemal każdym dużym sklepie na dziale z puszkami. Pulpa / puree z mango to zmiksowane owoce. Tak wygląda: goo.gl/ZPtoU Z pulpy sernik na pewno wyjdzie, bo ma odpowiednią gęstość. Samemu pewnie też można zblendować owoce, ale musielibyśmy mieć bardzo dojrzałe sztuki.
Dziękuję! 😀 Widać, nie zwróciłam uwagi. Dam znać jak wyszło 🙂
Pani Natalio, pulpa z mango ma być z dodatkiem cukru, czy bez? Nie wiem, której użyć, żeby sernik wyszedł znakomicie 🙂
Słodzona 🙂
Ja znalazlam w biedronce mango w plastrach w puszce, zblendowałam trochę i git ;D
Można zblendować mango w plastrach z puszki, ale bez syropu. Sernik też wychodzi dobry. Robiłam z pulpą gotową i blendowaną.
Wygląda imponująco! Niedługo wypróbuję. Życzę Tobie i Twojemu blogowi nieskończonych inspiracji:)
Bardzo mi miło. Dziękuję.
obłędny sernik – kocham mango <3
Sernik jest rewelacyjny!!!!
Wczoraj zrobilam, a dzisiaj jak wrocilam z pracy mialam gotowa *Poezje Smaku*
Bardzo się cieszę! Zachęcam do podzielenia się zdjęciem jeśli coś jeszcze zostało 🙂
Wyszedł fenomenalnie, świetny przepis,dziękuję za niego❤️❤️❤️
Zrobiłam dziś po raz pierwszy ten sernik- wyszedł fantastycznie. !!! Świetny spód, jak miękki blok czekoladowy ,( choć dałam nieco mniej cukru,) przełamuje kwaskowo-słodki smak masy serowej . Śmietankę na wierzchu „podkręciłam” odrobiną esencji cytrynowej – rozpływa się w ustach. Podziwiam świetnie prowadzonego bloga i zachęcam wszystkich do smakowitych prób. Jeśli mogłabym coś sugerować, to może warto by było dodać kaloryczność porcji poszczególnych ciast oraz orientacyjny czas ich wykonania. Gratulacje dla Natalii.
Dziękuję! Zachęcam do regularnych odwiedzin i dzielenia się zdjęciami! 🙂 Bedę starała się wprowadzać nowe opcje 🙂
I masm problem, bo połowa mojej rodziny uwielbia mango, a druga go nie lubi 🙁
U mnie też tak często bywa – wtedy robię dwa różne ciasta 🙂
Jakiej firmy ser Pani proponuje? 🙂
Najlepszy jest zmielony samodzielnie, a jeśli chcemy korzystać z wiaderka to polecam „Mój ulubiony z Wielunia” albo Piątnicę
Jutro mam w planach zrobić ten serniczek 😉
Mam i ja 😉
Wspaniały! Smacznego!
Iza-Domowa
Po raz drugi zrobiłam ten fenomenalny sernik, tym razem na Święta. Moi bliscy go uwielbiają. Z podanych ilości składników wyszła tortownica (mam tylko taką o średnicy 22 cm ) i mała keksówka (będę mogła obdarować rodzinę przed wyjazdem). Córka oszacowała kaloryczność całości – wyszło +/- 6000 kcal. Po podzieleniu na około 20 porcji ( 14 z tortownicy i 6 z keksówki) wychodzi, że jedna porcja ma 300 kcal. Jak na tak pyszne i bogate smakowo ciasto to niedużo. Strona graficzna mojego wypieku na pewno wymaga poprawy, ale „trening czyni mistrza”, popracuję nad tym. Raz jeszcze bardzo dziękuję za wspaniały przepis i życzę Ci Natalio oraz Wszystkim Gotującym Wesołych i Rodzinnych Świąt 🙂
Piękne! Bardzo się cieszę, że smakuje ^_^
Wygląda obłędnie! I pewnie tak tez smakuje! Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Czy ta klajdra zgęstnieje?! Bo póki co jest bardzo rzadka? Aż boję się kroić serniczek!
Po nocy w lodówce zgęstnieje 🙂
Właśnie spojrzałam i jest rzadka! Na brzegach spływa?! Chyba ściągnę ( jak się uda) i może ponownie zrobię z żelatyną lub serek homogenizowany? Jakiś pomysł? Poproszę!
Czy śmietana była gęsta? Polecam taką z Piątnicy. Robiłam sernik kilka razy i zawsze było w porządku. Można użyć też mniej śmietany, wtedy nie powinno nic spływać.
Ja robiąc polewe z kwaśniej śmietany zawsze wylewam ją na gorące ciasto i wtedy świetnie się ścina. Robię w ten sposób również biszkopt z owocami, pozdrawiam.
Czy spód można zrobić z czekoladowych herbatników? Czym można zastąpić mleko skondensowane?
Mleka skonsensowanego słodzonego nie da się zastąpić – nadaje słodki charakterystyczny smak – bez niego sernik będzie smakować inaczej. Można użyć herbatników, ale spód z tego przepisu jest przepyszny i świetnie współgra z mango
Witam mam pytanko czy zamiast pulpy z mango mogę użyć jabłko- mango (samego mango nie znalazłam ) 80% i 20%mango
Powinno się udać 🙂
Dzień dobry,
Czy powinno wyjść tak samo przy blaszce 24 cm?
U mnie 26 cm – było na styk, do mniejszej tortownicy minimalnie zmniejszyłabym gramaturę składników
Witam! Czy mogę zrobić biały kruchy spód bez dodatku kakao?
Można, choć kakao czy karob mega pasują 🙂
Uwielbiam mango
Super wyglada i tak sano smakuje
Cieszy oczy i brzuszek
Wyszedł wspaniały 🙂
Witam na którym poziomie w piekarniku piecze Pani ten sernik?
Witam! Czy ten sernik piecze się w kąpieli wodnej czy normalnie?
Też chciałabym znać odpowiedź 🙂
Trochę za duża objętość masy jak na taką tortownicę wychodzi
Witam. Czy śmietanę na wierzchu można zapiec w piekarniku?
Można, ale bez musu mango
Witam serdecznie
Czy w książce jest też przepis na sernik kokosowy?? Pozdrawiam
Witaj. Mam taki niebanalny (chyba) pomysł, ale, że sernika jeszcze nie robiłam to nie potrafię sobie wyobrazić połączenia tych dwóch smaków, tak więc może pomożesz 🙂 czy ta klajdre można zastąpić glazurą z białej czekolady i mleka skondensowanego? Myślisz, że biała czekolada i mango będą grały czy nie ryzykować?
To zależy czy lubisz słodkie wypieki – sernik ma pyszny słodki spód i średniosłodką warstwę serową – kwaśność śmietany fajnie przełamuje smaki. W przypadku słodkiej polewy, zmniejszyłabym ilość cukru w spodzie 🙂
Upiekłam na jutrzejsze ,,Andrzejki,, a właściwie Zdzisławki, nie wytrzymałam, po kilku godzinach pobytu w lodówce musiałam spróbować. Cudowny, aksamitny, fantastycznie wyważone smaki, nie za słodki, pachnący, klajdra śmietanowa ścięła się, troszkę inaczej udekorowałam kleksami pulpy mango, całość na 6+ , fantastyczny przepis, troszkę dłużej był w piekarniku po wyłączeniu, zgodnie z zaleceniami producenta, mój piekarnik ma taką funkcję,, hydropieczenie,, doskonale się sprawdziła. Bardzo dziękuję , kupiłam duże opakowanie pulpy mango z myślą o lodach i chodził mi po głowie taki sernik,znalazłam ten przepis i jest super. Gorąco polecam i dziękuję, wesołej zabawy andrzejkowej.
Bardzo się cieszę, że wypiek spełnił oczekiwania 🙂 Życzę cudownej i smacznej zabawy ! 🙂
Czy mogę użyć pulpy bez cukru i sama dosłodzić? Pulpe juz zakupiłam i to dużo:-| żal nie wykorzystac
Warto spróbować 🙂
czy po pieczeniu przy dotknieciu gory tez powinno byc troche takie hmm miękkie?:p rozumiem ze troche stężeje w lodówcE?:p z wierzchu jakby sie delikatnie przypiekło ale jak dotkne to jest w srodku jakby wlasnie takie miekkie takie budyniowate:p?
pulpe dosłodziłam troszke miodem ale i tak była słodka, wlasnie siedzi w piekarniku, ale troche panikuje, wygląda bardzo płynnie 😮 to tak wygląda podczas pieczenia? dopiero siedzi wsumie 15 minut
Sernik jest bardzo rzadki na początku, proszę się nie martwić 🙂 Dla pewności można go potrzymać 10 minut dłużej, ale powinno być wszystko OK 🙂 Zacznie się ścinać po ok. 40 minutach.
Czy ma Pani proporcje na duza blache prostokatna . Potrzebuje na wieksza ilosc osob 🙂
Sernik właśnie studzi się. Robiłam na dużą blachę -1,5 porcji. Idealnie pasuje. Nie mogłam oprzeć się i już próbowałam jeszcze ciepły
Witam, planuję zrobić jutro ten sernik ale dostałam tylko pulpe bez cukru. Ile powinnam ją dosłodzić, żeby było ok? 🙂
To zależy od słodkości mango z pulpy 🙂 Najlepiej dosłodzić cukrem pudrem i próbować – powinna być dość słodka, bo pulpa i mleko zagęszczone to jedyne słodzidła w masie serowej
Dziękuję za odpowiedź 🙂 sypnelam cukru pudru na oko 😀 sernik wyszedl przepyszny 🙂
Zrobiłam sernik i jak dla mnie w smaku jest ok. Chyba jestem najwieksza fanka sernika oreo i nic go narazie nie przebilo.
Pozdrawiam
Z jakiego przepisu robi Pani sernik oreo?
Sernik się udał. Jedynie co dodałam na koniec – nieco więcej mleka skondensowanego i łyżeczkę cukru pudru, bo ja dla mnie za mało słodki. Natomiast konsystencja bajeczna i wyszedł wysoki…. robi wrażenie 🙂
Poproszę więcej przepisów na serniki!
Pozdrawiam
Sernik prezentuje sie i smakuje elegancko. Jednak mango to nie jest mój ulubiony smak… czy ktos próbował go zrobic z inna pulpa?
jadłam ten sernik u kuzynki więc postanowiłam też zrobić ale zepsułam wszystko co można było popsuć 🙁 Ser z wiaderka miałam za rzadki a mleko jakoś przeoczyłam że ma być słodzone i dałam zwykle skondensowane. Wyszło dość oryginalnie za to mama z cukrzcą choć raz stwierdziła że może pobrać sobie do woli
Wszystko psuje slodzone mleko
Czy sernik musi się upiec do „suchego patyczka”?
Ta metoda w serniku często się nie sprawdza 🙁
Dziękuję za szybką odpowiedź. Upiekłam sernik wg przepisu. Jest pyszny 🙂
Narzeczony kupił mi mleko skondensowane, ale niesłodzone – niestety dzisiaj wszystko zamknięte, żebym mogła pójść i kupić dobre… Jakieś propozycje co zrobić? Czy można posłodzić i jeśli tak to ile? Pozdrawiam!
Sernik mi strasznie popękał. Czy normalnie mogę na niego wylać klajdre? W ogóle wyrósł tak strasznie, że z tortownicy wychodzi 😉
Tak, jak najbardziej można. A był miksowany na małych obrotach? Nie wolno go napowietrzać i ubijać – bo niepotrzebnie rośnie 🙂
Pyszny!
Fajny przepis… tylko w Szwajcarii gdzie mieszkam, nie mamy mleka skondensowanego 🙁 zrobilam z mlekiem kokosowym- w smaku dobry ale niestety ciut za luzny. Ale naprawde smaczny:)
Dzień dobry, mam pewne pytanie. Do tej pory ten sernik wychodził mi idealny przy użyciu Thermomixu. Jednak teraz do dyspozycji mam jedynie blender ręczny. Czy użycie go nie spowoduje że sernik się napowietrzy?
Użyłabym najniższych obrotów blendera lub utarła ręcznie 🙂
Czy mleko skondensowane wcześniej gotujemy czy wlewamy prosto z puszki, bez gotowania?
Prosto z puszki
Cześć Natalio, dziękuję za przepis. Naprawdę extra, wszyscy zachwyceni a to mój pierwszy sernik. Nie wiem tylko dlaczego spod mu się nie kleił z masą, był całkiem osobno. Jakbyś mogła coś podpowiedzieć na przyszłość. Duch pyszności
Cześć !
Myślę o pieczeniu tego cuda, bo uwielbiam mango !
Mam taką rozterkę. : czy myślisz ze w roli pulpy mogę użyć samodzielnie zrobionej pulpy z mrozonego mango ?
Dzięki za pomoc i wszystkie rady !
Pozdrawiam, Agata
Można, dosładzamy tylko do smaku
Czy należy go piec w kąpieli wodnej?
Nie trzeba
Czy do spodu kakaowego nie dajemy proszku?
Mam tortownicę 24cm- czy wszystko się zmieści?
Ewentualnie, jaka wtedy powinna być gramatura składników? Co i ile zmniejszyć ?:)
Czy do klajdry mogę dodać śmietanki łaciatej 18%? Pomyliłam się niestety i taką kupiłam 🙁
Tylko, jeśli jest gęsta – rzadka spłynie. Klajdrę można spróbować zapiec przez 10-15 minut, wtedy nawet rzadka powinna się lekko ściąć.
Dzień dobry, robiłam dwa razy i dwa razy masa się zważyła i wyszła taka grudkowata. Użyłam raz sera z Piątnicy a raz Pilos. Co zrobiłam nie tak? Kiedyś robiłam taki sernik w kąpieli wodnej i z termoobiegiem i wyszedł idealnie więc nie wiem co teraz się stało
Witam
Robiłam sernik kulka razy,jest obłędny
ostatnio piekłam go koleżance, stwierdziła, że coś nie pykło bo podszedł wodą, ja to nie widziałam, ale zastanawiam się co mogło się stać, zawsze robiłam tak samo i było ok
Prawdopodobnie kwestia sera lub szybkiej zmiany tenperatury
Dzień dobry, czy Pani nie piecze tego sernika w kąpieli wodnej?
Wczoraj właśnie upiekłam ten sernik. CY on łowienia mieć konsystencję paschy , gęstego budyniu? Nie wyglada jak Bielanie upieczony sernik.
Robiłam sernik już wielokrotnie i jest fantastyczny. Tez często mam ten problem, że on się „poci” i woda wychodzi z dołu, ale też faktycznie nie zostawiam go do ostudzenia w piekarniku, tylko po tych 15 minutach końcowego stygnięcia w piekarniku zaraz go wyciągałam na zewnątrz. On faktycznie jeszcze powinie wystygnąć trochę w tym ciepłym piekarniku i być wyjęty dopiero, kiedy piekarnik całkowicie wystygnie. Zdjęcie z załącznika to sernik, który zaprezentowałam koleżankom i kolegom z pracy. Zniknął w niecałą godzinę hehe
Robiłam sernik już wielokrotnie i jest fantastyczny. Tez często mam ten problem, że on się „poci” i woda wychodzi z dołu, ale też faktycznie nie zostawiam go do ostudzenia w piekarniku, tylko po tych 15 minutach końcowego stygnięcia w piekarniku zaraz go wyciągałam na zewnątrz. On faktycznie jeszcze powinie wystygnąć trochę w tym ciepłym piekarniku i być wyjęty dopiero, kiedy piekarnik całkowicie wystygnie.
Chyba najlepszy sernik jaki jadłam 🙂
U mnie w świątecznej wersji polecam jest fenomenalny
Nie wiem jakim cudem komukolwiek wyszło ciasto z tego przepisu – jestem w trakcie robienia i masa serowa CAŁKOWICIE PŁYWA mimo, że wlałam i tak sporomniej puply mango (400 g zamiast 600) jeśli to teraz wleję do tortownicy to nawet spód ciasteczkowy tego nie zatrzyma w torownicy i tylko będę miała piekarnik do czyszczenia ….
Zrobiłam. Piękny jest. I pyszny.
Witam, czy z mascarpone też wyjdzie?
Dzień dobry, za niedługo zabieram się do robienia sernika, mam pytanie co do sera, kupiła tłusty a zauważyłam że Pani napisała że ma być półtłusty.. czy wyjdzie z tłustego? Na jakiej połce piec? Druga od dołu czy środkowa? Pozdrawiam
cześć! a czy robiłas kiedyś ten sernik z kokosowym mlekiem skondensowanym? 🙂
nie, ale myślę, że można spróbować 🙂
I co? Czy wyszło z tym mlekiem kokosowym?
nie spróbowałam ostatecznie 🙂 użyłam zwykłego bo kokosowe jest mniej takie zwarte i się bałam, że wpłynie to na konsystencję całego sernika.
Czy mogey użyć sera chudego? Białka ubić osobno ?
Lepszy będzie pół-tłusty, ale na chudym też wyjdzie. Jajka w całości
Dziękuję jutro zrobię na chudym.
W zeszłym tygodniu bylam z mężem w Łodzi, byliśmy na spacerze, weszliśmy do knajpki na kawę.. on oczywiście ciacho. Tak się zachwycił tym ciastem „jak żyje tak pysznego ciacha nie jadlem” no to rzucił mi wyzwanie. Zapamiętałam tylko „sernik mango” I za cholere nic więcej, czy on na zimno, czy pieczony.. I tak po przesortowaniu tysiąca stron trafiłam tutaj 🙂
Sernik wlasnie wjeżdża na noc do lodówki.
Robilam 100% z przepisu, gramatury odmierzane na wadze, ser twarogowy mielony przez maszynke, miksowane plantarnym na wolnych obrotach. A w piekarniku brzegi bardziej poszły do góry niż środek i trochę zrobiły się brązowe. Troszkę zaczęło pękać tak na 0.5cm. W piecu 60min bo przy 75 lekko by się przypalił. Stał na 2gim poziomie od dołu, bez termoobiegu. + 15min studzenia w piekarniku. Co poszlo nie tak? Ze rósł nie równo? Ze brzegi bardziej się przyrumieniły?
Piekarnik w miarę nowy ma dopiero 3 lata.
Po dodaniu śmietany niedoskonałości zostały zakryte.
Ale po niektórych zdjęciach widzę że wychodzą idealne równiutkie.. a mój? Zobaczymy jutro
Czasami temperatura w piekarniku jest nierównomierna – musimy znać swój piekarnik. Mój no. zaniża.
Następnym razem można obniżyć 🙂
Jeszcze ważne pytanie…czy produkty mają mieć temperaturę pokojową czy prosto z lodówki?
Daję ostatnio zawsze z lodówki i jest OK
Zmodyfikowałam polewę, zamiast klajdry, lustrzana polewą z mango i kokosa i borówki amerykańskie. Jutro zobaczymy,jak smakuje!