Chyba nie skłamię jeśli powiem, że sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów. Nawet jeśli nie przygotowujecie jej sami, robi to prawdopodobnie Wasza mama, babcia lub ciocia. Pamiętam, gdy byłam małą dziewczynką pytałam własnej babci co gotowała jak była nastolatką.Sałatka jarzynowa - przepis Powiedziała, że pamięta jak latem, co niedziela kroiła z siostrami sałatkę jarzynową. W wielu domach ta tradycja przetrwała do dziś – może nie co niedzielę, ale przynajmniej na każde święta. Spędza się miłe chwile, gdy w krojenie zaangażowany jest każdy domownik. I wiem, że większość ma własny przepis na tę sałatkę. Ktoś dodaje mniej składników, inny więcej. Przepis umieszczam więc dla tych, którzy dopiero zaczynają tworzyć własne, domowe tradycje i uprzedzam, że jeśli któregoś składnika zabraknie lub go nie lubicie, można go pominąć bez straty na jakości sałatki.

Składniki:

  • 2 puszki drobnego groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 8-10 ogórków kiszonych (w zależności od wielkości)
  • 6-7 jaj ugotowanych na twardo (w zależności od wielkości)
  • 8-10 marchewek (w zależności od wielkości)
  • 3-4 pietruszki (w zależności od wielkości)
  • 1 seler
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 jabłko lekko kwaśne
  • 1 łyżeczka musztardy
  • majonez
  • sól i pieprz

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, a następnie gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a po ugotowaniu obieramy. Ogórki obieramy ze skórki, a pokrojone należy przed dodaniem wyłożyć na sitko by odciekły. Wszystkie warzywa, białka jajek i jabłko kroimy w małą kostkę. Do warzyw dodajemy groszek i kukurydzę odsączone na sitku. Wszystko mieszamy i dodajemy tyle majonezu, aby wszystkie składniki były połączone (kilka łyżek). Przyprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Całość po wyłożeniu do salaterki smarujemy warstwą majonezu i posypujemy rozkruszonymi żółtkami jajek.

Aby sałatka jarzynowa prezentowała się piękniej, możemy przygotować dekoracyjną różę. Wystarczy ugotowaną marchewkę kroić w taki sposób, jakbyśmy obierali jabłko. Paseczki układamy w kształt rozwijającego się kwiatu.

Sałatka jarzynowa - przepis

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych