Większość z nas spędza teraz czas w domach. To doskonały okres, aby nauczyć się nowych przepisów i spędzić ten czas z przyjemnością. Gdy skontaktował się ze mną przesympatyczny David Gaboriaud (z którym poznaliśmy się podczas wypadu na Dolny Śląsk) z propozycją wspólnego gotowania, bardzo się ucieszyłam i jednocześnie zaniepokoiłam – bo jak to się może udać właśnie teraz, gdy sama zachęcam do akcji #zostańwdomu. Od czego są jednak smartfony i tablety? Dzięki nowej technologii można przecież gotować nawet na odległość. David przygotował przepis z kremowym serkiem Almette i poprosił mnie o jego wykonanie, gdy łączyliśmy się online. Myślę, że wyszło nam super, dlatego umówiliśmy się już na kolejne gotowanie. Na dole wpisu znajdziecie film jak to wszystko wyglądało – naprawdę byliśmy oboje w domach, tak jak wszyscy. Muszę przyznać, że świetnie się przy tym bawiłam.
David zaproponował przygotowanie szybkiego spaghetti z pesto ziołowym i serkiem Almette śmietankowym. Dlaczego? Bo to przepis ze składników, które dużo osób ma u siebie w domu. Można użyć do niego resztek różnych ziół np. pietruszki czy koperku – nawet tych podwiędłych, aby nic nie marnować (takie podwiędłe zioła wystarczy zawinąć w namoczoną lnianą ściereczkę, aby odzyskały formę). Jeśli macie resztki bazylii czy kolendry – one także świetnie się nadają. My wykorzystaliśmy pietruszkę, koperek i szczypior z dymki. Bardzo często zostają nam w lodówce pojedyncze gałązki natki czy szczypiorku – warto je wykorzystać. Wyrzucajmy jak najmniej. Obiad z resztek, to zawsze kolejny dzień bez niepotrzebnego wyjścia do sklepu, a my chcemy udowodnić, że takie jedzenie może wyglądać apetycznie i być pyszne. Proste pesto ziołowe możemy wcinać z dowolnym makaronem (u nas klasyczne spaghetti) lub np. na grzankach. Jak szybko przygotowuje się takie proste pesto? Wystarczy zblendować składniki, a potem je wymieszać z serkiem Almette, który nada kremowości. I tyle 🙂 Nawet osoby zaczynające w kuchni nie będą mieć kłopotów. Dlatego #zostańwdomu i gotuj z nami!
Pesto ziołowe – składniki:
- serek Almette Śmietankowy
- spaghetti (lub ulubiony makaron, który masz akurat w domu)
Pesto:
- pęczek natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- kilka łodyg szczypiorku lub dymki
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- pół cytryny
- sól
- pieprz
Zacznij od posiekania wszystkich ziół, a następnie wrzuć je do blendera. Dodaj ząbek czosnku i 3 szczypty soli. Wlej kilka łyżek oliwy. Zmiksuj wszystko na gładką masę. W razie potrzeby dolej więcej oliwy. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny do smaku. Przełóż pesto do szklanego naczynia. Pesto można przechowywać w lodówce do 3-4 dni. Można je też zamrozić.
Teraz ugotuj spaghetti al dente. Odsącz, zachowując kilka łyżek wody z gotowania. Wymieszaj tę wodę z pesto i dodaj do spaghetti. Na koniec dodaj 2-3 łyżki serka Almette Śmietankowego i wszystko razem wymieszaj. Serwuj od razu.

Tak wyszło pesto Davida 🙂

A tak prezentuje się moja wersja
Almette #zostanwdomu z przyjemnością – odcinek 1
Wpis powstał w ramach współpracy Almette #ZOSTAŃ W DOMU Z PRZYJEMNOŚCIĄ!
Lepiej siedzieć i gotować aniżeli zachorować, tak mi się rymnęło
fajna alternatywa dla tradycyjnej, pomidorowej wersji… chętnie wypróbuję.
Pyszne i mega szybkie danie