Cebularze z makiem to duma Lublina i Zamościa. Ten regionalny wypiek, aby nazwany był “cebularzem lubelskim”, musi posiadać specjalny certyfikat, którym odznaczone jest zaledwie kilka piekarni. U mnie to wersja domowa – takie wyjątkowe smaki warto promować, nie tylko przy okazji wizyty w Lublinie. Placek drożdżowy z nadzieniem z cebuli i maku może się wydawać nietypowy, ale jest to zdecydowanie przemyślane połączenie. Zamiast kupować bułkę pizzową spróbujcie koniecznie cebulaków. Cebularze z makiemCebularze smakują najlepiej gorące np. posmarowane masłem. Są idealne do zabrania do szkoły, do pracy lub na wycieczkę, bo na zimno także są pyszne. W sieci znajdziecie cebularze z dodatkiem żółtego sera, pieczarek, bez maku czy ze smażoną cebulą – warto oczywiście się bawić smakami, ale jeśli chcielibyście spróbować cebularza, który jest bliski oryginałowi, to pamiętajcie, że powinien zawierać tylko sparzoną cebulę i mak.

Cebularze – ciasto:

  • 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (ja użyłam orkiszowej typ 630)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka (ewentualnie wody) + 2 łyżki
  • 75 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Cebularze – farsz (przygotować dzień przed):

  • 2-3 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki suchego maku (niezmielonego)
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz z cebuli najlepszy jest, gdy odstoi przez 1-2 dni w lodówce. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok 2-3 minuty. Cebula zmięknie i przestanie mieć “ostry smak”. Odlewamy wodę. Cebulę mieszamy z olejem, makiem i solą, a następnie przekładamy jeszcze gorącą do słoika lub zamykanego naczynia. Zamykamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wystudzony farsz możemy od razu używać lub chowamy do lodówki. Gdy cebularze robimy na następny dzień, wyjmijmy farsz na co najmniej godzinę przed użyciem z lodówki.

Robimy zaczyn z dwóch łyżek mleka, jednej łyżki mąki, jednej łyżeczki cukru oraz 50 g drożdży. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy do podwojenia objetości. Masło rozpuszczamy, mleko lekko podgrzewamy (powinno być lekko letnie – nie gorące). Do dużej miski wsypujemy mąkę (ja użyłam orkiszowej), wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mleko, rozpuszczone masło oraz sól. Wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto (ręcznie lub hakiem miksera). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania. Dzielimy na 12 podobnych kulek. Każdą kulkę rozciągamy dłońmi lub rozwałkowujemy (ja formowałam ręcznie) na ok. 12-13 cm koło i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (oryginalnie cebularze bywają jeszcze większe, ale takie są najwygodniejsze do jedzenia). Rozkładamy równomiernie farsz z cebuli na środek każdego placka. Zostawiamy na ok. 25 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 190-200°C przez 15-20 minut (najlepiej obserwować czy się rumienią).

Cebularze z makiem

Cebularze z makiem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych