Kategorie

Wegetariańskie

Paj cebulowy

Paj cebulowy Nigelli

Remont prawie za mną, piszę do Was z odnowionego pokoju. Roboty co nie miara, wszędzie pudła i bajzel – jednak jeść trzeba. Przeglądając jedną z książek Nigelli Lawson natknęłam się na cebulowy paj. Danie praktycznie dwuczęściowe – tylko cebula i…

Czytaj dalej
Omlet z boczniakami i czerwoną cebulą

Omlet z boczniakami i czerwoną cebulą

Zdarza się, że gdy jesteśmy sami, nie mamy ochoty na gotowanie. Trzeba wymyślać, męczyć się…  a nikt tego nie doceni. Dziś chcę was przekonać, że warto czasem zrobić sobie małą przyjemność – tylko dla siebie. Przygotowanie tego aromatycznego śniadania zajmie…

Czytaj dalej
Pierogi z kurkami

Wyśmienite pierogi z kurkami

Postanowiłyśmy razem z mamą przygotować coś z jej dzieciństwa. Pierogi z kurkami przygotowywano w jej rodzinie na wakacyjny przyjazd gości. Ja jadłam je pierwszy raz i muszę przyznać, że były wspaniałe. Moja ciocia (nota bene specjalistka od pierogów) powiedziała, że…

Czytaj dalej
Amerykańska zupa kukurydziana z chili (krem)

Amerykańska zupa kukurydziana z chili

Mając w lodówce domowy rosół postanowiłam przyrządzić ulubioną zupę mojego Marka. Kukurydziana zupa krem o słodko-ostrym smaku to danie nie tylko wyjątkowo proste i szybkie, ale i dość tanie w przyrządzeniu. Nie przepadam za samą kukurydzą, jednak aromatyczny smak kukurydzianki…

Czytaj dalej
Tarta cukiniowa

Wytrawna tarta z cukinią i porem (quiche)

Wytrawna tarta (albo jak kto woli quiche – czyt. kisz, czyli tarta z masą jajeczno-śmietanową) to świetny pomysł na lekki, letni obiad lub na wykwintną kolację. Tu głównym składnikiem jest cukinia. Teraz w sezonie smakuje ona zdecydowanie najlepiej, dlatego warto…

Czytaj dalej
Dietetyczne frytki beztłuszczowe

Dietetyczne frytki beztłuszczowe

Frytki lubią dzieci i dorośli, ale smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki nie należą do najzdrowszych. Dzisiejszy pomysł zaczerpnięty z zaprzyjaźnionego bloga Dzikowiec od kuchni to sposób nie tylko na zachowanie chrupiących frytek, ale i figury. Frytki light pieczone są w…

Czytaj dalej
Samosa

Indyjskie pierożki samosa z sosem miętowym

Samosy to trójkątne pierożki (wegetariańskie jak i mięsne), smażone na głębokim tłuszczu – jedzone w Azji i niektórych regionach Afryki. W Indiach to bardzo popularna przekąska – próbując pierożków samosa w hinduskiej knajpie przekonałam się dlaczego. Smak mnie urzekł – …

Czytaj dalej
Pasztet z pieczarek

Pasztet z pieczarek

Prawdziwa gratka dla pieczarkowych amatorów – pasztet. Ale jaki! Jak jadłam go po raz pierwszy, byłam przekonana, że wcinam mięsko z dodatkiem tych grzybów. A tu niespodzianka – danie całkowicie jarskie. Od tamtej pory kanapki z tym pasztetem należą do…

Czytaj dalej
Curry z jajek

Curry z jajek

Polską jajecznicę jadł chyba każdy. A orientalną? Curry z jajek właśnie kojarzy mi się z taką orientalną jajecznicą. Jej smak zdecydowanie odbiega od naszej. To wegetariańskie danie z Indii, a właściwie moja uproszczona wersja. Jest ostra, a smak łagodzi jedynie…

Czytaj dalej

Prosta, francuska zupa cebulowa… w chlebie!

Pierwszy raz zupę cebulową jadłam w restauracji. Spodziewałam się ostrości i zdecydowanego smaku. Byłam mile zaskoczona po spróbowaniu – cebula okazała się przyjemnie słodka i łagodna. I ta chrupiąca grzanka z serem… Od tamtej pory zupa cebulowa często gości na…

Czytaj dalej
Ratatuja z jajkiem

Ratatuja z jajkiem

Ratatuja (a właściwie ratatouille) to danie wegetariańskie. Co wcale nie znaczy, że nie sycące. To doskonały pomysł na postny obiad. Mimo, że składniki są niepozorne smakuje świetnie. Danie zapieka się w piekarniku. Najlepiej będzie jak wykorzystamy do niego osobne naczynka…

Czytaj dalej
Zamknij