Zielono i zdrowo. Makaron z sosem z zielonego groszku z dodatkiem fety, orzechów i mięty. Mrożony groszek mam w zamrażarce prawie zawsze. Często jest dodatkiem do makaronów. A co gdyby tak przygotować makaron z groszkiem w roli głównej? Wystarczy kilka mocno smakowych dodatków takich jak słona feta, kwaśna cytryna czy orzeźwiająca mięta, aby nieco mdły zielony groszek stworzył pyszne danie. Mimo braku mięsa – bardzo sycące i kojące w nieco chłodniejsze dni. Idealne na powitanie jesieni.
Makaron z sosem z zielonego groszku:
- 450 g mrożonego groszku
- 400 g dowolnego dużego makaronu np.: muszle, kolanka, świderki
- ok. 40 g sera sałatkowo-kanapkowego typu feta (u mnie w kostkach, w zalewie, o smaku czosnkowym) + do posypania na wierzchu
- 15 cm kawałek pora
- 1 cebula szalotka lub białe części dymki
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka bulionu warzywnego (250 ml)
- 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty + do dekoracji
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
- garść posiekanych orzechów włoskich
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Szalotkę i obranego pora kroimy w półplasterki. Makaron wstawiamy do gotowania (gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu). Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy szalotkę i pora na dużym ogniu przez minutę, a po kolejnej minucie – dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Z opakowania mrożonego groszku odkładamy jedną szklankę (nie trzeba rozmrażać). Resztę – wsypujemy na patelnię do pora. Mieszamy i podsmażamy razem przez 2-3 minuty. Zalewamy całość gorącym bulionem i zmniejszamy moc palnika. Dodajemy sok z cytryny i rozkruszoną fetę. Dodajemy posiekaną miętę. Lekko solimy. Gdy całość się zagotuje – blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze sokiem z cytryny. Dodajemy odłożony groszek i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Makaron odlewamy, zachowując kilka łyżek wody, którą dodajemy do sosu. Łączymy sos z makaronem i mieszamy. Rozkładamy na talerze. Posypujemy fetą, miętą i orzechami (mogą być podprażone na suchej patelni).
wyglada pysznie 🙂
Sos z nielonego groszku? Bomba! Musze spróbowąc
Wow, to brzmi rewelacyjnie i jeszcze lepiej wygląda <3 Musze spróbować, bez dwóch zdań!
uwielbiam takie potrawy 🙂
Mniam! Aż zgłodniałam 🙂
Aż zgłodniałam! Bardzo uwielbiam groszek, zarówno mrożony jak i konserwowy.
Już wiem co jutro ugotuję na obiad 😀 Dziękuję <3
Mój synek uwielbia ten sos, dawno w sumie nie gotowałam tego
Bardzo pyszny ten makaron, lekki i świeży w smaku, moim zdaniem mięta to obowiązkowy dodatek! Dziękuję za kolejny świetny przepis, ostatnio wszystkie moje obiady to poezja smaku, a domownicy sobie bardzo chwalą
Jakie miłe słowa, dziękuję! <3
Wyszło przepysznie! Mięta pasuje wręcz idealnie i ten kolor! Chłopak stwierdził że nawet lepszy od makaronu z sosem pomidorowym
Wygląda przepysznie ! 🙂