Zielono i zdrowo. Makaron z sosem z zielonego groszku z dodatkiem fety, orzechów i mięty. Mrożony groszek mam w zamrażarce prawie zawsze. Często jest dodatkiem do makaronów. A co gdyby tak przygotować makaron z groszkiem w roli głównej? Wystarczy kilka mocno smakowych dodatków takich jak słona feta, kwaśna cytryna czy orzeźwiająca mięta, aby nieco mdły zielony groszek stworzył pyszne danie. Makaron z sosem z zielonego groszku - podanieMimo braku mięsa – bardzo sycące i kojące w nieco chłodniejsze dni. Idealne na powitanie jesieni.

Makaron z sosem z zielonego groszku:

  • 450 g mrożonego groszku
  • 400 g dowolnego dużego makaronu np.: muszle, kolanka, świderki
  • ok. 40 g sera sałatkowo-kanapkowego typu feta (u mnie w kostkach, w zalewie, o smaku czosnkowym) + do posypania na wierzchu
  • 15 cm kawałek pora
  • 1 cebula szalotka lub białe części dymki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (250 ml)
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty + do dekoracji
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Szalotkę i obranego pora kroimy w półplasterki. Makaron wstawiamy do gotowania (gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu). Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy szalotkę i pora na dużym ogniu przez minutę, a po kolejnej minucie – dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Z opakowania mrożonego groszku odkładamy jedną szklankę (nie trzeba rozmrażać). Resztę – wsypujemy na patelnię do pora. Mieszamy i podsmażamy razem przez 2-3 minuty. Zalewamy całość gorącym bulionem i zmniejszamy moc palnika. Dodajemy sok z cytryny i rozkruszoną fetę. Dodajemy posiekaną miętę. Lekko solimy. Gdy całość się zagotuje – blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze sokiem z cytryny. Dodajemy odłożony groszek i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Makaron odlewamy, zachowując kilka łyżek wody, którą dodajemy do sosu. Łączymy sos z makaronem i mieszamy. Rozkładamy na talerze. Posypujemy fetą, miętą i orzechami (mogą być podprażone na suchej patelni).

Makaron z sosem z zielonego groszku z orzechami i fetą

Makaron z sosem z zielonego groszku z miętą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych