Ten przepis doceni każdy zapracowany. Jest bardzo prosty, w miarę szybki, a w zamian dostajemy pyszne danie dla czterech osób z dodatkową, kolejną porcją na obiad innego dnia (sosu wychodzi podwójna ilość). Makaron z sosem z pieczonych warzyw nadaje się zarówno na romantyczną kolację, obiad ze znajomymi jak i danie dla niejadka, któremu chcemy przemycić odrobinę warzyw do diety. Sos jest wyśmienity – gęsty, sycący i bardzo aromatyczny. Pozostałą porcję można zamrozić lub zużyć w ciągu 5 dni. Można go użyć do makaronu, ale i zapiec w nim piersi kurczaka czy używać jako sos do pizzy czy zapiekanek.

Makaron z sosem z pieczonych warzyw 1Makaron z sosem z pieczonych warzyw – sos:

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała, czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki drylowanych oliwek (czarnych lub kalamata)
  • 1 puszka krojonych pomidorów z puszki z bazylią (ok. 400 g)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • ok. ¾ łyżeczki soli

Makaron z sosem z pieczonych warzyw:

  • 500 g makaronu typu spaghetti lub fettuccine (może być pełnoziarniste)
  • 1 łyżka masła (lub oliwy w wersji wegańskiej)
  • dodatkowo: mini kapary (można pominąć), parmezan (można pominąć w wersji wegańskiej), bazylia lub pietruszka do ozdoby
  • świeżo mielony pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 190°C (lub 170 z termoobiegiem). Na dużej blaszce do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia lub folię aluminiową. Rozkładamy na niej pomidorki koktajlowe (w całości), pieczarki pokrojone na grube plastry, cebulę pokrojoną w grube plastry oraz paprykę pokrojoną w paseczki. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwek i lekko posypujemy solą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Gdy warzywa się upieką dodajemy do nich puszkę pomidorów z bazylią, dwa obrane ząbki czosnku, oliwki (u mnie kalamata), wyciskamy sok z połowy cytryny oraz sól – blendujemy wszystko blenderem na sos. Próbujemy, doprawiamy ewentualnie solą lub sokiem z cytryny. Połowę sosu odkładamy do lodówki (możemy tam przechowywać go do 5 dni) lub mrozimy.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed odlaniem wody zachowujemy kilka łyżek z gotowania (3-5). Makaron odlewamy, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy sos, odlaną wodę i łyżkę masła. Podgrzewamy. Rozkładamy na cztery porcje. Każdą posypujemy kaparami, pieprzem i świeżo tartym parmezanem. Ozdabiamy bazylią lub posiekaną natką pietruszki.

Makaron z sosem z pieczonych warzyw - sos

Makaron z sosem z pieczonych warzyw 2

Makaron z sosem z pieczonych warzyw 3

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!