Placuszki z cukinii są wyjątkowo wdzięczne – są niskokaloryczne, szybko się je przygotowuje, a do tego pysznie smakują. Podajemy je same lub z dodatkami, których może być całe mnóstwo. Można posypać je pleśniowym serem lub fetą, posmarować śmietaną lub jogurtem, podać z wędzonym łososiem i koperkiem, pomidorową salsą, słodko-ostrym sosem chili lub najzwyklejszym sosem pomidorowym. Wersję dobierzmy do swoich kubków smakowych. Ja tym razem zdecydowałam się na jogurt i wędzonego łososia.
Składniki:
- 1 bardzo duża (lub 2 mniejsze) cukinie
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pół cebuli
- 2 jajka
- ok. 5-6 łyżek mąki
- 1 duży ząbek czosnku
- posiekany świeży koperek, szczypiorek, bazylia lub natka – wg preferencji
- ok. 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- ok. pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Cukinie dokładnie myjemy. Odcinamy oba końce i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie cukinie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, jogurt, mąkę i ok. jedną garść posiekanego koperku lub innego zioła. Wyciskamy ząbek czosnku. Solimy i pieprzmy. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na patelni mocno rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek. Nakładamy po łyżce ciasta, spłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki z cukinii można jeść na ciepło i na zimno.
Jeśli chcemy uzyskać wersję ze zdjęcia – kładziemy na każdy placek małą łyżeczkę jogurtu naturalnego, następnie nakładamy wędzonego łososia lub inną wędzoną rybę (np. makrelę czy pstrąga) i posypujemy placki świeżym koperkiem.
Czytasz w moich myślach! Właśnie wczoraj zastanawiałam się nad placuszkami, bo mam pozostałą po pizzy cukinię. 😉 Ale czyste lenistwo (a raczej praca umysłowa związana z nauką – tak sobie tłumaczę) nie pozwoliły mi wstać i ich przygotować. Może zrobię to dziś na kolację;))
Na szczęście są bardzo szybkie do przyrządzenia 🙂
zdrowe i pyszne jedzonko:) wyglądają wyśmienicie:)
Uwielbiam takie placuszki 🙂
Bardzo je lubię… i na ciepło i na zimno:)!
Mniam, zwłaszcza z łososiem 🙂
Placki z cukinii faktycznie są pyszne. Próbowałam juz kilka razy i podłączam się do grona zachwalaczy 🙂
Bardzo lubię taką wersję placków. Elegancko podane 🙂
bardzo lubię:) ja kiedyś do środka dodawałam łososia nawet:)
Pyszne! Przepyszne! Bajecznie pyszne!
Jak już wzięłam je do usta to nawet zapomniałam o bolącej ręce z tarcia tej cukinii 😉
Dziękuję Ada 🙂
no Twoje placuszki są super!!! i faktycznie wdzięczne 😉
Wszyscy nimi kuszą, a ja jakoś nadal się za nie nie wzięłam.. Nie wiem dlaczego?
Wyglądają genialnie, baaardzo chrupko 🙂
Ha, u mnie też będą, ciut inne, ale też cukiniowe. Już zresztą są obfotografowane, tylko czekają na swoją kolej 😉 Lubię takie placuszki, bo to taka lekka przekąska 🙂
Bardzo apetyczne placuszki z moim ulubionym łososiem 🙂
Gratuluję jakości i ilości fanów! Trzymaj tak dalej Kochana!
No tak, dziś na FB stuknęło 1000 🙂 Dziękuję!
Wyglądają przepysznie, robiłam niedawno podobne tylko z dodatkiem sera bałkańskiego(z lidla), wyszły bardzo smaczne 🙂
Ja robiłam w zeszłym roku placuszki z dyni i było przepyszne!! Chociaż trochę czasu zajmowało ich przygotowanie i smażenie. Z chęcią bym teraz kilka takich schrupała 😉 Aż zrobiłam się głodna 😀
Placuszki SUPER!!! Polecam :):):)
pycha! właśnie jem ze śmietaną 🙂
Szkoda,że nie da się ich smażyć,rozwalają się i przylepiają do patelni,a mam dobrą patelnię,nową teflonową jednej z najbardziej chyba znanych firm produkujących właśnie naczynia teflonowe.Beznadziejny przepis!
Gosiu – jeśli placki się przylepiają to znaczy, że było za mało oleju. Jeśli się rozpadały – był za słabo rozgrzany albo cukinia była za słabo odciśnięta. Patelnia nie ma większego znaczenia.
Zrobilam, podalam z mizeria, poezja pyszny lekki obiad.
pycha, dzieki za przepis!
Smaczne :))
łatwe w przygotowaniu (nic się nie rozwala przy przewracaniu)
latem bardzo tanie danie
mają dobry delikatny smak 🙂
Placki przepyszne. Najlepsze jakie jadłam, bardzo bardzo polecam !!!! 🙂
Placuszki niebo w gębie!!!
Dziękuję za pyszny przepis, polecam, warto! 🙂
Przylaczam sie do pozytywnych opinii – placuszki są bardzo smaczne! Polecam
Mnie tez nie wyszly. Rozlatuja sie, nie wiem czym sie zachwcacie. W smaku nic specjalnego
To znaczy, że cukinia nie była dobrze odciśnięta – jeśli odcisnęliśmy cały nadmiar wody to trzymają kształt, nie są wodniste i nic się nie rozlatują
Placuszki są fe-no-me-nal-ne!!! Troszkę zmodyfikowałam przepis, zmieniając koperek na suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (to moja ulubiona kompozycja smakowa) – kiedyś pewnie spróbuję też z koperkiem. A póki co – żal mi tych lat, kiedy nie wiedziałam o istnieniu tych placuszków i jadłam jedynie placki ziemniaczne (które też kocham :))…).
Niebo w gębie, zrobiłam dzisiaj bo stwierdziłam że dość schabowych i mam ochotę na coś nowego, placuszki są pyszne, delikatne, szybkie w przygotowaniu, łatwe do zrobienia i smakują nawet najbardziej wybrednym. Są po prostu boskie 🙂 a przez to że można dodać do nich różnych ziół można tworzyć nowe kompozycje smakowe.
Zrobiłam dzisiaj twoje placuchy na obiad, pyszności 🙂 rewelacyjne w smaku, moje chłopaki byli zachwyceni 🙂 dziękuje i pozdrawiam 🙂
Zrobiłam je dzisiaj na obiad, są naprawdę smaczne 🙂 Dziękuję za przepis!
Jem mniej węglowodanów i nie miałam jajka, więc użyłam mąki kukurydzianej i jednego jajka, efekt nadal świetny, dla jednej osoby wychodzi ich naprawdę dużo, więc polecam przepołowić proporcje jeśli jemy sami!
Co z pestkami z cukinii ? nie trzeba wczesniej sie ich pozbyc? czy je zostawic ?:)
Nie trzeba jeśli są małe, chyba że są bardzo duże
Placki genialne. Właśnie zjadłem je na obiad. Idealne dla dwóch osób, zdecydowanie lepsze niż tradycyjne ziemniaczane 😉
No to ja wstawiam fotkę placków z cukinii 🙂 pyszne wyszły 🙂
Pyszne 🙂 niebo w gębie!
Doskonały przepis! Placuszki bardzo dobre w smaku, delikatne. Dziękuję za podzielenie się przepisem!
Placki bardzo smaczne! Robiłam już dwa rady i bardzo polecam!!! 🙂 Dziękuję za przepis!!!
placuszki wyszły genialne !! trafiły idealnie w moje gusta ! nie mogę doczekać się kiedy kolejny raz zobaczę je na swoim talerzu heh 🙂
Witam,
A czy mozna uzyc smietany 18 proc zamiast jogurtu? Akurat mam w domu, a jogurtu, niestety, nie…
Można
Przepis mnie skusił 🙂 I wszystko byłoby super – konsystencja, chrupkość, gdyby nie wyszły gorzkie 🙁 co mogło spowodować ich gorzkość?
To prawdopodobnie wina warzywa. Słyszałam, że cukinia może być gorzka (wada genetyczna, przesuszone podłoże lub zbyt duża ilość nawozów). Mi to osobiście nigdy się nie trafiło – a bardzo często używam cukinii do lecza, placków czy sałatek 🙁 To chyba pech. Cukinię można jeść na surowo, więc następnym razem można kawałek spróbować lub po prostu zmienić sklep/warzywniak
Jak komuś nie wyszło musi być wybitnie nie zdolny kulinarnie 🙂 prosty przepis i jasno napisany. Wyszły genialne! Musze zaglądać częściej
Pozdawiam
jutro serwuję je swojej rocznej córce, tylko planuję do środka przemycić dorsza 😀 myślicie, że ciasto może trochę poleżakować (zrobię je rano, przed pracą) czy lepiej robić je „na bieżąco”?
Nie może leżakować – cukinia puszcza wodę, nawet smażyć trzeba je dość szybko
Uff, to dobrze, że jednak zostawiłam je do zrobienia opiekunce 😉 polecam dodac do srodka surowego, posiekanego dorsza. To dopiero poezja smaku ;).
Środek cukinii z pestkami można moim skromnym zdaniem wyciąć. Pestki nie są w plackach najlepsze.
R E W E L A C J A!!! zrobiłam je na piątkową kolację, z dodatkiem jogurtu naturalnego, łososia i koperku i nie dość, że zniknęły wszystkie w 3 sekundy, to jeszcze rodzina domagała się więcej 🙂
następne będą może dziś, a najpóźniej jutro 😉
robiłam już wcześniej placki z cukinii, ale według innych przepisów, ale ten zyskał miano mistrzowskiego!
KOCHAM JE <3
Ja zamiast mąki pszennej używam mąki razowej i smażę bez tluszczu 🙂
Są zdrowe i cudownie pyszne !
O mamo !! Rewelacja <3
Uwielbiam cukinie w każdej postaci 🙂
Do moich plackow dodaje również drobniutko pokrojoną czerwoną paprykę, odrobinę kukurydzy z puszki oraz ser feta drobno pokruszony.
Placuszki w takiej postaci są przepyszne, radzę spróbować :-).
Nawet już nie mam słów… smażyć też umiem 🙂
Genialne!
Ale mam silną konkurencję! Wyszły idealne :)))
to nie konkurencja, tylko hobby się we mnie budzi 🙂
Witam serdecznie
Na przepis trafiłam dopiero dziś ( żałuję że tak późno) . Z racji tego że uwielbiam cukinię- zrobiłam. Placki są naprawdę pyszne . Czytając komentarze – że się rozpadają……hmmm nie mają prawa jeśli się dobrze odciśnie cukinię , zreszta p. Natalia wyraznie to zaznacza w przepisie . albo że nie mają smaku …..wystarczy dodać ulubionych przypraw ( u mnie sól, czosnek , pieprz , suszone pomidory ) pycha . Z pewnością skorzystam jeszcze z innych przepisów.
Czy te placki można upiec w piekarniku?
Mogą się rozpływać – polecam z dodatkiem ziemniaka jak tutaj: https://www.poezja-smaku.pl/pieczone-placki-ziemniaczno-cukiniowe-z-wedzonym-lososiem/
Zrobione 🙂 Wyszły przepyszne 🙂
Ekstra! :)))
Pyszne ! Tylko moje coś są za bardzo płynne w środku