Wytrawna tarta z musem z dyni, boczniakami i fetą to jedna z moich ulubionych tart na chłodne dni. Jako że zimą można dostać piękne dynie, przepis ten nie musi być typowo jesienny. Nadzienie ma delikatną konsystencję musu, którą przełamują grzyby i słodki smak, z którym kontrastuje słony ser i ziołowy rozmaryn. Taką tartę brałam sobie do pracy na lunch – było zdecydowanie smaczniej niż na stołówce. Taka tarta to fajny sposób na kolację – szczególnie wtedy, gdy na kogoś czekamy i nie wiemy o której nasz gość czy domownik przybędzie – można ją w każdej chwili odgrzać w piekarniku.

Tarta dyniowa z boczniakami i fetąWytrawna tarta z musem z dyni – ciasto:

  • 250 g mąki (1,5 szklanki)
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki zimnej wody
  • duża szczypta soli

Wytrawna tarta z musem z dyni – nadzienie:

  • 500 – 600 g dyni piżmowej lub hokkaido (u mnie pół dyni piżmowej)
  • 200 g boczniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 125 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki posiekanych listków rozmarynu (lub 1 niepełna suszonego)
  • 100 g fety, serka kanapkowo-sałatkowego w zalewie lub koziego sera
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Zaczynamy od dyni. Kroimy ją na mniejsze kawałki (u mnie paski),  posypujemy solą i pieczemy w 190°C (bez termoobiegu) przez ok. 25-35 minut (aż będzie miękka – wbity widelec powinien łatwo wchodzić). Wyjmujemy i studzimy. Następnie obieramy ze skórki i miksujemy dynię na gładko w blenderze lub malakserze. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Boczniaki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy cebulę. Po dwóch minutach dodajemy boczniaki (będzie wydawać się ich dużo, ale zmniejszą swoją objętość). Podsmażamy na dużym ogniu, starając się rzadko mieszać, aby nie puściły dużo wody.  Na koniec, gdy zmiękną i lekko się zarumienią, lekko solimy. Zdejmujemy z ognia.

Ciasto: Do mąki dodajemy posiekane masło, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy ręcznie lub w malakserze gładkie ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Kulę z ciasta wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wykładamy formę na tartę (ok. 24-26 cm). Nakłuwamy na dnie i po bokach widelcem, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika – pieczemy przez 12-14 minut. Wyjmujemy i przestudzamy.

Nadzienie: Do musu dyniowego dodajemy jajka i śmietankę. Dokładnie mieszamy lub miksujemy/blendujemy. Przyprawiamy dodając sporą ilość soli i pieprzu oraz dwie łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu.

Na dno upieczonego ciasta wykładamy przesmażone boczniaki z cebulą – równomiernie rozkładamy. Zalewamy nadzieniem dyniowym. Wierzch posypujemy rozkruszonym serem (u mnie ser w kosteczkach w zalewie typu feta) oraz łyżką posiekanych listów rozmarynu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30-35 minut w 190°C (bez termoobiegu).

Tarta dyniowa z boczniakami i fetą

Tarta dyniowa z boczniakami i fetą

Tarta dyniowa z boczniakami i fetą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych