Placki z cukinii przygotowuję wyjątkowo często – wszyscy je uwielbiamy. Za każdym razem coś modyfikuję – raz są z marchewką, innym razem z tartymi ziemniakami czy botwinką. Teraz padło na przepis typowo grecki. Kolokithokeftedes to placuszki z cukinii z dodatkiem fety i mięty. Charakterne, nie są oni odrobinę mdłe. Uwielbiam w nich orzeźwiający posmak mięty. Warto je podać z sosem tzatziki – w upalny, letni dzień nie ma nic lepszego. Z przepisu wychodzi ich dość sporo (ponad 30), dlatego najgorsza czynność to smażenie – warto to robić na dwie patelnie.

Placki z cukinii, fety i miętyPlacki z cukinii, fety i mięty:

  • 3 średnie cukinie
  • 3 jajka
  • 2 cebulki dymki
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki posiekanych drobno liści mięty pieprzowej
  • 3 łyżki posiekanego drobno koperku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 150-200 g fety
  • sól morska
  • świeżo mielony lub młotkowany pieprz
  • oliwa do smażenia

Tzatziki:

  • 350 g jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól morska

Placki z cukinii, fety i mięty: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (ja nie obieram). Posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Cebulki dymki (białe i zielone części), miętę i koperek drobno siekamy. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do nich oregano, sól i pieprz – mieszamy, a następnie dodajemy zioła z cebulką. Cukinię dokładnie odciskamy z nadmiar wody (np. na sitku). Dodajemy do nich masę jajeczną z ziołami i rozkruszoną fetę. Mieszamy. Masa powinna mieć konsytencję gęstego jogurtu.

Na patelni (lub dwóch) rozgrzewamy cienką warstwę oliwy. Gdy powierzchnia będzie gorąca, kładziemy po 1 łyżce masy i rozpłaszczamy w kształt placka. Smażymy, aż placki będą złoto-brązowe – ok. 3-4 minuty z każdej strony (nie przewracamy zbyt wcześnie, bo będą się rozpadać). Gotowe zdejmujemy na papierowy ręcznik. Podajemy same, z jogurtem, wędzoną rybą lub sosem tzaziki.

Tzaziki: Ogórka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Solimy i odstawiamy. Po 10 minutach dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do oliwy wymieszanej z octem dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy i łączymy z jogurtem. Dodajemy ogórka, koperek i przyprawiamy solą do smaku.

Pyszne i proste placki z cukinii, fety i mięty

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!