Placki z cukinii przygotowuję wyjątkowo często – wszyscy je uwielbiamy. Za każdym razem coś modyfikuję – raz są z marchewką, innym razem z tartymi ziemniakami czy botwinką. Teraz padło na przepis typowo grecki. Kolokithokeftedes to placuszki z cukinii z dodatkiem fety i mięty. Charakterne, nie są oni odrobinę mdłe. Uwielbiam w nich orzeźwiający posmak mięty. Warto je podać z sosem tzatziki – w upalny, letni dzień nie ma nic lepszego. Z przepisu wychodzi ich dość sporo (ponad 30), dlatego najgorsza czynność to smażenie – warto to robić na dwie patelnie.
Placki z cukinii, fety i mięty:
- 3 średnie cukinie
- 3 jajka
- 2 cebulki dymki
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki posiekanych drobno liści mięty pieprzowej
- 3 łyżki posiekanego drobno koperku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 150-200 g fety
- sól morska
- świeżo mielony lub młotkowany pieprz
- oliwa do smażenia
Tzatziki:
- 350 g jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- sól morska
Placki z cukinii, fety i mięty: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (ja nie obieram). Posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Cebulki dymki (białe i zielone części), miętę i koperek drobno siekamy. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do nich oregano, sól i pieprz – mieszamy, a następnie dodajemy zioła z cebulką. Cukinię dokładnie odciskamy z nadmiar wody (np. na sitku). Dodajemy do nich masę jajeczną z ziołami i rozkruszoną fetę. Mieszamy. Masa powinna mieć konsytencję gęstego jogurtu.
Na patelni (lub dwóch) rozgrzewamy cienką warstwę oliwy. Gdy powierzchnia będzie gorąca, kładziemy po 1 łyżce masy i rozpłaszczamy w kształt placka. Smażymy, aż placki będą złoto-brązowe – ok. 3-4 minuty z każdej strony (nie przewracamy zbyt wcześnie, bo będą się rozpadać). Gotowe zdejmujemy na papierowy ręcznik. Podajemy same, z jogurtem, wędzoną rybą lub sosem tzaziki.
Tzaziki: Ogórka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Solimy i odstawiamy. Po 10 minutach dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do oliwy wymieszanej z octem dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy i łączymy z jogurtem. Dodajemy ogórka, koperek i przyprawiamy solą do smaku.
Podoba mi się to połączenie smaków!
Uwielbiam takie placki. Chyba już wiem co będzie jutro na obiad 🙂
Spartoliłem ostatnio placki z cukinii, więc może dzięki temu przepisowi następnym razem będzie lepiej 😛
Wyglądają pysznie! Nie znalazłem tylko co zrobić z mąką? Po prostu dosypać jak w przypadku placków ziemniaczanych?
Mniam! Idealna propozycja na letni obiad! 🙂
Przepyszne 🙂 wprawdzie u mnie bez mięty, ale według mnie już dodatek fety nadał daniu świetnego charakteru
A co z mąką?????