Pyszna i szybka w wykonaniu miska zdrowia z pieczonymi warzywami i tofu to danie idealne na lato. Ten przepis można bardzo fajnie modyfikować – jeśli nie mamy brokuła, możemy dać więcej kalafiora (lub na odwrót), paprykę zastąpić słupkami marchewki czy pieczarkami, a jeśli nie przepadamy za tofu, to wykorzystajmy ciecierzycę lub w mięsnej wersji dajemy po prostu kurczaka. Świetnie w daniu sprawdzi się też cukinia, a zamiast masła orzechowego – tahini. Ryż można zamienić na komosę ryżową. Bawmy się smakami. Składniki wystarczą na 4 porcje – jeśli jest nas mniej, to całość bez problemu można przechowywać w lodówce i mieć lunch do pracy na drugi dzień.
Miska zdrowia z pieczonymi warzywami i tofu:
- 2 opakowania naturalnego tofu (po 180g)
- opcjonalnie: pół szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoiczka czy puszki)
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej (ewentualnie z ciecierzycy lub ziemniaczanej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały brokuł
- 1 mały kalafior
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (lub słodkiej wędzonej)
- 400 g ryżu jaśminowego lub basmati
- opcjonalnie: sezam (u mnie czarny) lub kolendra do posypania
Sos fistaszkowy:
- 4 łyżki masła orzechowego (najlepiej 100% orzeszków)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy w wersji wegańskiej)
- 1 łyżeczka harrisy lub pół łyżeczki chilli w proszku
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
Tofu układamy na ręczniku papierowym i mocno dociskamy, aby usunąć nadmiar wilgoci. Kroimy w kostkę. Posypujemy mąką kukurydzianą i obtaczamy. Układamy luźno na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (tej największej od piekarnika). Brokuła i kalafiora dzielimy na nieduże różyczki. Paprykę kroimy w paseczki. Układamy luźno obok tofu. Możemy dodać też odsączoną ciecierzycę. Całość polewamy strużkami oliwy z oliwek i posypujemy solą. Tofu i ciecierzycę posypujemy ostrą lub słodką papryką w proszku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy ok. 30 minut.
Podczas gdy warzywa się pieką, gotujemy ryż w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu wkładamy do malaksera (lub blendera) i miksujemy na gładko. Dodajemy kilka łyżek wody, aby otrzymać odpowiednią na sos konsystencję i mieszamy łyżką. Ugotowany ryż rozkładamy do czterech miseczek. Na wierzchu układamy warzywa i tofu. Polewamy sosem fistaszkowym. Możemy przyozdobić miseczki posypując danie sezamem lub zieleniną (kolendrą lub np. zielonymi częściami dymki).
Inspiracja – Pinch of Yum
Pięknie wygląda, doskonałe na takie upały 🙂
Fajny pomysł na wykorzystanie tofu. Muszę przygotować! 🙂
Jak to pięknie wygląda! I pewnie jest niesamowicie pyszne!
Uwielbiam to danie 🙂 nie tylko zdrowe i smaczne, ale też szybkie i proste do przygotowania. Super, że przepis można też modyfikować na różne sposoby. Ja przyrządzam sobie to danie w różnych wersjach. Nie przepadam za papryką, więc zawsze zastępują ją pieczarkami. To moje ulubione danie na letnie upalne dni 🙂
Przepyszne. Dodalam tylko wody do sosu, bo wyszedl bardzo gesty
Tak, trzeba dolać wody – jest to w przepisie 🙂
Bardzo fajny przepis. Zdjęcia zachęcają! No i wszystko eko! 🙂