Pyszna i szybka w wykonaniu miska zdrowia z pieczonymi warzywami i tofu to danie idealne na lato. Ten przepis można bardzo fajnie modyfikować – jeśli nie mamy brokuła, możemy dać więcej kalafiora (lub na odwrót), paprykę zastąpić słupkami marchewki czy pieczarkami, a jeśli nie przepadamy za tofu, to wykorzystajmy ciecierzycę lub w mięsnej wersji dajemy po prostu kurczaka. Świetnie w daniu sprawdzi się też cukinia, a zamiast masła orzechowego – tahini. Ryż można zamienić na komosę ryżową. Bawmy się smakami. Składniki wystarczą na 4 porcje – jeśli jest nas mniej, to całość bez problemu można przechowywać w lodówce i mieć lunch do pracy na drugi dzień.

Miska zdrowia z pieczonymi warzywami i tofuMiska zdrowia z pieczonymi warzywami i tofu:

  • 2 opakowania naturalnego tofu (po 180g)
  • opcjonalnie: pół szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoiczka czy puszki)
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej (ewentualnie z ciecierzycy lub ziemniaczanej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (lub słodkiej wędzonej)
  • 400 g ryżu jaśminowego lub basmati
  • opcjonalnie: sezam (u mnie czarny) lub kolendra do posypania

Sos fistaszkowy:

  • 4 łyżki masła orzechowego (najlepiej 100% orzeszków)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy w wersji wegańskiej)
  • 1 łyżeczka harrisy lub pół łyżeczki chilli w proszku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku

Tofu układamy na ręczniku papierowym i mocno dociskamy, aby usunąć nadmiar wilgoci. Kroimy w kostkę. Posypujemy mąką kukurydzianą i obtaczamy. Układamy luźno na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (tej największej od piekarnika). Brokuła i kalafiora dzielimy na nieduże różyczki. Paprykę kroimy w paseczki. Układamy luźno obok tofu. Możemy dodać też odsączoną ciecierzycę. Całość polewamy strużkami oliwy z oliwek i posypujemy solą. Tofu i ciecierzycę posypujemy ostrą lub słodką papryką w proszku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy ok. 30 minut.

Podczas gdy warzywa się pieką, gotujemy ryż w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu wkładamy do malaksera (lub blendera) i miksujemy na gładko. Dodajemy kilka łyżek wody, aby otrzymać odpowiednią na sos konsystencję i mieszamy łyżką. Ugotowany ryż rozkładamy do czterech miseczek. Na wierzchu układamy warzywa i tofu. Polewamy sosem fistaszkowym. Możemy przyozdobić miseczki posypując danie sezamem lub zieleniną (kolendrą lub np. zielonymi częściami dymki).

Miska zdrowia z pieczonymi warzywami i tofu 1

Miska zdrowia z pieczonymi warzywami i tofu 2

Miska zdrowia z pieczonymi warzywami i tofu 3

Inspiracja – Pinch of Yum

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!